Kiemelt hírek

Cro Cop: “Túl durva az MMA”

2015. április 13. | szerző SzlobMil | MMA

Meglepő (?) kijelentést tett Mirko “Cro Cop” Filipovic a Gabriel Gonzaga elleni mérkőzését megelőzően. A horvát taekwon-do mester szerint az MMA túlságosan is brutális a földön való verekedés miatt, ezért szerinte a földharcnak kevesebb szerepet kellene kapnia a ketrecben. A sors fintora, hogy ez a mondat attól az embertől származik, aki a hétvégén olyan brutális és izgalmas földharcot vívott Gonzagával, amit már nagyon rég láttunk…

B-oIzgpUMAA1qX-.0.0

Változások előtt az MMA?

Egyre több kevert harcművész áll elő más és más ötletekkel, amik azt hivatottak elősegíteni, hogy kedvenc tevékenységük, az MMA még a mostani formájánál is durvább legyen. Pár napja Rory Macdonald javaslatát közvetítettük olvasóinknak, aki ha tehetné, újra bevezetné az UFC-be a “piszkos” módszereket: fejeléseket, focirúgásokat, stb. Rory után Cro Cop is elmondta, hogy ő hogyan változtatna az MMA szabályrendszerén. Az állóharcot nyilvánvalóan kedvelő szupersztár egyáltalán nem rajong azért az akcióért, ami a földön zajlik.

mirko_cro-cop261

“Küzdjünk meg talpon!” – mutatja Cro Cop

“Nem szeretem a ground and pound-ot. Természetesen én is szoktam csinálni a meccseimen, de szerintem brutális, ahogy kinéz, ezért szerintem nem tesz jót a sport hírnevének. Meg kellene változtatni az MMA szabályrendszerét. Az lenne az ideális, ha korlátoznák a földharcot. Szerintem a könyököt egyáltalán nem szabadna támadásra használni, mert túl sok vérrel jár, és a legtöbb ember nem szereti a vért. A legtöbben inkább a tehetséges, szép mozdulatokat, a művészetet szeretik nézni ebben a sportban. Fejrúgásokat, szép ütéseket, és szubokat. Nem vért.” – nyilatkozta Mirko a Telegraph-nak.

a_voxzvcyaakgpy.0

Fotó: Isaac HInds

Természetesen a legtöbb küzdősporthoz sajnos hozzátartozik a vér, de ahogy Cro Cop is fogalmazott: “Az MMA végül is olyan, mint egy sakkjátszma. Van benne harc és küzdelem, de ezeket a harcokat speciális módon, különböző készségekkel vívják meg.”

A túl sok vér nem az egyetlen indok, amiért az emberek egy része undorodik az MMA-tól. A kevert harcművész világsztárok (nevezhetjük őket celebnek is) néha előszeretettel harsognak és viselkednek botrányosan, amit még akkor sem lehet jó szemmel nézni és hallgatni, ha az üres szavakhoz és a fecsegéshez értékelhető teljesítmény is társul. Dicsőséget és hírnevet szerezni nem csak a botrányokkal lehet (Cro Cop sem a beszéde miatt világhírű ugyebár), ugyanakkor nézzük csak meg azt, mi a helyzet manapság a bokszban…

blablabla

Még Prince Naseem Hamed is felszólalt, amiért az ökölvívásban pár kivételt leszámítva manapság nem történik semmi, és hiányoznak belőle az olyan karizmatikus személyiségek, mint amilyen ő volt, vagy mint amilyen Conor McGregor az MMA-ban.

No de térjünk vissza most cikkünk főszereplőjére, Cro Copra: “Egy igazi harcos és sportember példát mutat a viselkedésével. Én nem szeretem a felesleges locsogást. Szerintem tisztelnünk kellene a másikat, és ha ezt az alapelvet betartjuk, az hozzásegítheti az MMA-t ahhoz, hogy a világon mindenhol elfogadják.” – mondta Mirko, aki korábban politikus és rendőr volt országának egyik anti-terrorista egységében.

Cro-cop-gonzaga

Cro Cop VS Gonzaga

Filipovic elárulta azt is, hogy nem becsülte le Gabriel Gonzagát első találkozásukkor, viszont nem figyelt eléggé a fekete öves jiu-jitsus könyököseire:

“A könyököseivel puhított meg, és azért tudott fejbe rúgni, mert már egy ellenfél helyett hármat láttam. Legalább tíz tiszta találatot vitt be a könyökével, aztán rúgott egyet, amiből szinte semmit nem láttam.” Mirko ezzel a fájó emlékkel kezdett neki a visszavágónak, ami szinte pontosan ugyanúgy kezdődött, mint a 2007-es összecsapásuk…

Cro Cop papíron esélytelenként indult neki az első két menetnek, védekező álláspontot felvéve. Gonzaga tudta tartani magát ahhoz a tervhez, amit az összecsapást megelőzően kitalált: a harc többnyire a földön zajlott, és mint 2007-ben, most is ő volt felül. Cro Cop hatalmas erőfeszítésekkel védekezett, mondhatjuk, hogy sikeresen. A horvát legenda a meccs során nem erőltette a taekwon-dós fejrúgásokat, hiszen tudta ő is, hogy egy pontatlan kezdeményezés akár a vesztét is okozhatja, ha a brazil jiu jitsus ellenfele kihasználja a kínálkozó lehetőséget, és ledönti őt a lábáról. Egy alkalommal azonban Mirko kivételt tett, de nem járt sikerrel.

1fubjry

Pontatlan volt az egyetlen Cro Cop fejrúgás

Szinte minden néző elképedt, amikor az egyik földharc során Mirko csípőjét használva kiszabadult Gonzaga alól, és bepróbálkozott egy heel hook-al (sarokfeszítés), amiből végül nem lett szubos győzelem, de mi örültünk a látványnak. A második menet vége felé Gonzaga ismét le tudta vinni ellenfelét a földre, ahol betalált pár borotvaéles és kíméletlen könyökössel, amik felrepesztették Cro Cop szemöldökét, de Mirko valahogy kibírta a menet végéig. A dolgok nem álltak jól a számára; úgy tűnt, mintha nem találná meg az ellenszert a jiu jitsus mester ellen, amikor a harmadik menetben megtörtént az, amitől a Cro Cop szurkolók felugrottak a székükből.

ufc-fight-night-64-video-highlights

Mirko klincsben állva kihívójával, halántékon könyökölte a brazilt, aki a földre szédült, Filipovic pedig utána borult, és kőkeményen viszonozta mindazt, amit Gabrieltől előzőleg kapott. Pár romboló erejű könyökössel majdnem szó szerint kettészelte a brazil homlokát, és kalapácsütésekkel fejezte be a mészárlást. Gonzaga pedig még percekkel a leintés után is a földön feküdt, Mirko pedig végre bosszút állhatott…

VISSZAJÁTSZÁS:

Comments

comments

2 komment

  1. Oldal hivatkozás: Véget ért a világ első kalóz MMA gálája Budomagazin.hu

  2. Oldal hivatkozás: Conor McGregor csillogott az igazság pillanatában Budomagazin.hu

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.