Kiemelt hírek

A tavalyi év legjobb cikkei itt!

2015. január 2. | szerző SzlobMil | Cikkek

Egy szép napon, 2014 márciusában jelentettük be honlapunk teljes újjászületését. Azóta igyekeztük a legjobb tudásunk szerint megírni és közölni a híreket, videókat, elmélkedéseket és elméleteket, gyakorlatokat. Hosszú volt a menet, amelybe hibák is csúsztak néha, de igyekeztünk azt tenni, amit ilyenkor kell: tanulni belőlük. Mostani, évértékelő jellegű cikkünkben inkább mérlegünk pozitív oldalával foglalkozunk – megnéztük, melyik cikk érte el a legnagyobb sikereket, megosztásokat, hozzászólásokat. Három fő kategóriát díjaztunk: a kiemelt cikkeket (ezek kezdőoldalunk legnagyobb képei alatt jelennek meg), a magyar anyagokat (kezdőlapunk jobb felső sarka) és a külföldi  (jobb felső sarok előtt) tartalmakat. Jöjjön hát a tavalyi év legjobb kilenc alkotása!

admin-ajax (7)

#1 MAGYAR: Szűcs Kristóf megszerzi hazánk első Jiu Jitsu aranyérmét

A kétszeres Európa-bajnok Szűcs Kristóf címéhez méltó eredményt produkált: a Los Angeles-i Walter Pyramidban megrendezett Jiu Jitsu Világbajnokságon első helyezést ért el, ezzel megszerezte Magyarország első felnőtt aranyérmét! Súlycsoportjában 89 főből harmadik lett, így indulhatott az abszolút kategóriában (súlycsoport nélküli), ahol az első helyet érte el. Az abszolút első helyhez 4 meccset kellett megnyernie.

“Rendkívül boldog vagyok, nehéz elmondani mit érzek, sok év kemény munkája végre meghozta gyümölcsét. Köszönetet szeretnék mondani edzőimnek, első sorban Max Carvalhónak, és a szponzoroknak akik nélkül ez nem jöhetett volna létre!”

Tovább

admin-ajax (6)

#2 MAGYAR: Növényi Norbert megnyeri a 2014. FILA Pankration World Championship-et

Utoljára tarolt Növényi Norbert – az 57 éves küzdősportoló húsz ország grappling- és pankrációs világbajnokságán, a 2014. FILA Pankration World Championship-en aranyérmet szerzett, az MMA-szakágban pedig a dobogó harmadik fokát érdemelte ki – írta meg a Bors Online.

A birkózásban olimpiai aranyérmes, kickbox-ban és MMA-ban pedig világbajnok Norbert a lapnak elárulta, hogy tüdőgyulladás nehezítette élete utolsó versenyét…

Tovább

admin-ajax (5)

#3 MAGYAR: Magyar érmek a Mas Oyama Memorial kupán

Óriási szakmai és közönségsikerrel zárult a Mas Oyama Memorial Cup nemzetközi verseny, amelyen Sosai Masutatsu Oyama 10. DANOS mesterre, a kyokushin karate alapítójára emlékeztek hétvégén a Veszprém Arénában.

A többnapos rendezvényt Dr. Zsuga János Sensei, illetve az MKKSZ elnöke, Shihan Kálóczi József versenyigazgató hívták életre Shihan Kenji Midori, valamint a WKO SHINKYOKUSHIN világszervezet védnöksége alatt.

Tovább

admin-ajax (4)

#1 KÜLFÖLDI: Kanku Dai kata a hétéves Mahirotól (videó)

Minden bizonnyal még a karatemesterek is elképedve fogják nézni Mahiro katáját (Kanku Dai).

Ami a kislány fekete övét illeti, ne lepődjünk meg: Japánban tradicionálisan sokkal kisebb korban kezdik meg az edzéseket a gyerekek, mint nálunk. Míg mi a fekete övre úgy gondolunk, hogy az a csúcs, addig a Felkelő Nap országában csak a kezdet…

Tovább

admin-ajax (3)

#2 KÜLFÖLDI: A világ leggyorsabb kiütése (videó)

Még a villámgyors meccseiről és brutális erejű kiütéseiről elhíresült bokszlegenda, Mike Tyson sem tudta olyan rövid idő alatt kifektetni egyik ellenfelét sem, mint a londoni Warrior Challenge Mixed Martial Arts (WCMMA) gálán fellépő ismeretlen harcos, Mike Garrett.

Az újdonsült világsztár Sam Heron elleni mérkőzése ugyanis szó szerint “egy csapásra” véget ért: mindössze 1,13 másodperc volt szükséges a győzelmet és egyben világcsúcsot érő fejrúgás kivitelezéséhez.

Tovább

admin-ajax (2)

#3 KÜLFÖLDI: A fejmozgás fontossága az utcai harcban

Az utcai harcok koronázatlan királya, Kimbo Slice óta nem láthattunk ilyen meggyőző utcai harcost, aki már korábban MMA-ban is szerezett pár évnyi tapasztalatot. A videó hónapok alatt körbejárta a világot. A képeken látható úriember bemutatja, hogyan nyerjünk meg egy utcai harcot ellentámadás nélkül, csupán fejmozgással.

A képsorok megmutatják, hogy milyen ügyesek is az MMA harcosok – még ha névtelenek is. Annyival járnak az átlagember felett, hogy az már szinte félelmetes, ezt a felkészültséget tényleg csak évek kemény munkájával lehet elérni. Ettől ilyen szép ez a sport.

Tovább

admin-ajax (8)

#1 KIEMELT: Milyen harcművészetet űzzenek gyermekeink?

A harcművészetek gyakorlását talán soha nem késő elkezdeni, mégis az a megszokott tendencia, hogy már gyermekként megismerkedik vele az ember. Ennek számtalan előnye van, például már korán megtanuljuk, mi az az önfegyelem, az önvédelem, a koncentráció, az alázat és tisztelet – amikre a mai világban nagyon nagy szükség van. De harcművészetekben nem jártas szülőkként honnan is tudhatnánk, hogy melyik stílusban érdemes elindítani kölkünket? A scifighting.com összeállított egy top ötös listát.

1. Karate Az Okinawában (Japán) kialakult stílus egészen az 1970-es évekig nem volt annyira népszerű, mint manapság. A “Karate kölyök” című film meghozta a kívánt és már igazán esedékes fellendülést.

Tovább

admin-ajax (1)

#2 KIEMELT: A legtöbbet használt karatés kifejezés (Osu!) értelmezése

A karatésok körében oly népszerű “Osu!” kifejezés szó szerinti jelentését a kanjiból (kínai írásjelek, lásd lejjebb) kiindulva lehet meghatározni, ugyanis innen származik, ezzel viszonylag kevesen vannak tisztában. Nagyobb baj, hogy még a kezdő karatésok, vagy hozzá nem értő laikusok is előszeretettel “Osu!”-znak; cikkünk, amit a downloadkarate.com-on találunk, elsősorban hozzájuk szól…

A fenti írásjel két részre szedhető: az Oshi azt jelenti, hogy “nyomni”, a shinobu pedig azt, hogy “türelem”, vagy ha úgy tetszik, “szilárd szellem”. Ez a két szimbólum van összegyúrva a tradicionális japán harcművészetekben, az összevonás eredménye pedig az Osu!, amit úgy fordítunk, hogy: “kitartani, miközben önmagunk abszolút határait feszegetjük”.

Tovább

admin-ajax

#3 KIEMELT: Bruce Lee egyinches ütésének technikai elemzése

Talán egy harcművészeti mozdulat sem annyira látványos és lenyűgözően bámulatos, mint Bruce Lee híres védjegye, az egyinches ütés. Két és fél centiméterről a mester olyan erőt volt képes kifejteni, amivel akár ölni is lehetett volna. Bruce Lee tökéletesítette, a rajongók imádták, a Kill Bill pedig átvette. A popularmechanics.com pedig utánajárt, és kiderítette a mozdulat tudományos titkát!

Egyszerűen nem tudjuk elhinni a videóról, hogy nem gyorsított felvételt látunk… Többször is visszanéztük, de még most sem hiszünk a szemünknek. Mint kiderült, a csontrepesztő ütés mögött mechanizmusában nem a nyers erő, hanem az “agyi szerkezet” vállal főszerepet. Ez megmagyarázza értetlenségünket is: amit a szemünk lát, agyunk nem fogja fel…

Tovább

 

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.