Kiemelt hírek

Mónus világcsúccsal nyert Törökországban

2013. június 28. | szerző akadmin | Lovas íjászat

A több száz éves világrekordokat sorra döntő magyar íjász újabb csúcsot állított fel.

 

Mónus József magyar íjász világcsúccsal győzött a török nyílt bajnokságon a távlövésnek abban a versenyszámában, amelyben 50 fontnyira korlátozzák a megengedett húzóerőt. A magyar versenyző 467 méterrel állított fel új rekordot saját készítésű íjjal és vesszővel.A történelmi rekordokat egymás után megdöntő Mónus tavaly augusztusban új távlövő rekordot állított fel a Kína belső-mongóliai tartományának Ergun városában rendezett nyílt, nemzetközi hagyományos íjászversenyen: saját készítésű íjával és vesszőjével elért 653 méteres lövése minden korábbi rekordot megdöntött, és csaknem 145 méterrel haladja meg saját, 2010-es rekordját, amely a 1226. (!) óta érvényes íjászrekordot adta át a múltnak.

Budapesten 2010. márciusában rendeztek Nyílegyenes Távlövő Bajnokságot, amelyen Mónus József megdöntötte az akkor 784 éve felállított rekordot. A Mónus József – Grózer Csaba páros nyila 508,74 méterre szállt, hat méterrel haladva meg a középkorból ismert rekordot, amely 502,5 méter volt.
Mónus korábban azt nyilatkozta, hogy távlati célja, hogy a 907-es pozsonyi csata emlékére 907 méter fölé lőjön el egy nyilat.

 

Comments

comments