Kiemelt hírek

Még több tanítványt a dojo-ba!!! Na, de hogyan? – 3. rész

2017. szeptember 20. | szerző akadmin | Az olvasó ír

3 kidolgozott útmutató, hogy még több tanítványod legyen egész évben

Az új tanítvány hozza egy harcművész klubba a megújulás, a megerősödés és a növekedés lehetőségét. Hogyan nőhet a tanítványok száma? Hogyan lesz több új tanítványod már most szeptembertől?
A témával foglalkozó három részes sorozatunkban támpontot adunk egy-egy, a klubod szempontjából fontos közegben életre kelthető „tanítvány-mágnes” rendezvényhez. Hogyan készítsd elő, mire figyelj, amikor megszervezed, és mit tehetsz, hogy utólag is legyen belőle hasznod.
A sorozat első két részében áttekintettük, a klub mit tehet azért, hogy tágabb lakókörnyezetében felhívja magára a figyelmet, illetve jó együttműködést építsen ki a helyi iskolákkal. A sorozatot záró harmadik írásunkban bemutatjuk, miként tudod saját dojodat a szó legjobb értelmében egy nyüzsgő harcművész szabadidőközponttá változtatni.

karate_2

Ünnepeljétek meg az övvizsgát! Biztosíts személyre szóló, vizuálisan kimunkált emléklapot, amit a tanítvány lefotózhat, és online is megoszthat ismerőseivel.

Nézzük a dolog mikéntjének részleteit:
1. Adott, hogy éppen melyik klubtagod tett le sikeres vizsgát, és ha ez az egyik első övvizsga az életében, akkor valószínűleg izgatottan várja, mit von maga után az eredmény. Nyilván lehet, hogy látta már, mások esetében hogyan ment a ceremónia, de a sajátja az mégis más, legalábbis így érzi mindenki. Add meg a módját, hogy ezt az érzést meg tudja élni mélyebben, ez a fő célja az ünneplésnek, mert ez igazi megtartó erőt jelent, érzelmi kötődést a klubhoz, a sportághoz, illetve maga a gyakorlás folyamatához.
2. A ceremónia több lépésből állhat. Az első és legfontosabb nyilván az, hogy átadod az emléklapot/oklevelet, és a mester (vagy magas öves tanítványa) leveszi az övet a tanítványról, a mester pedig ráhelyezi a frissen kiharcolt övet a tanítványra. Ez az alap, eddig minden rendben szokott menni.
3. Kérdés, mit lehetne még hozzátenni, hogy azoknak is érdekes legyen az esemény, akik éppen nem maguk kapják az övet, és ne is menjen el a ceremóniával a szükségesnél több idő, sem az edzés idejének rovására, sem pedig azt követően, amikor a tanítványok már mennének haza. A válasz lényege: találj módot arra, hogy az időtlen értékekre emlékeztesd a csoportot, egyszerű, jól megjegyezhető módon.
4. Egyrészt olvass fel/mondj el a tanítványoknak egy gondolatot a szakágatok egyik nagy nemzetközi mesterének filozófiájából, üzeneteiből. Ha bevállalod, érdemes megkérdezni valakit, emlékszik-e még arra, amit a legutóbbi ceremónia alkalmával elmondtál (ez a stílusodtól függ, hogy belefér-e).
5. Másrészt tegyél hozzá egy rövid gondolatot a saját klubod alapelveiből, értékeiből, amit aktuálisnak tartasz, vagy a konkrét tanítvány(ok) eddigi fejlődése, további fejlődési lehetőségei kapcsán, vagy a saját élményeidből megosztva, amit most különösen fontosnak érzel, ott ahol tartasz, tartotok a klubbal.

karate_22

Ebből tényleg lesz új tanítványom?

Mint oly sokszor, az ördög most is a részletekben rejlik. Nézzük végig, mire érdemes figyelni, hogy ne csak a ceremónia öröme legyen meg, hanem a tevékenységnek legyen új tanítványokban jelentkező eredménye is:
1. Vállald fel, hogy ez a ceremónia valamennyi időt vesz igénybe. Ezt ne érezze senki sorscsapásnak, hogy erre plusz időt szántok, te sem és a tanítványok sem. Alapvetően rajtad múlik, a többiek hogyan fogják megélni. Éreztesd mindenkivel, hogy ez fontos része a klub kultúrájának és az egyén fejlődésének.
2. Alapvető, hogy lelassuljon mindenki az ünnepi pillanat hatására, ezt a szokott módon kérd is mindenkitől, hogy megfelelő előkészített legyen a ceremónia a hétköznapon túli értékek felelevenítéséhez.
3. Az alapító vagy általatok tisztelt nemzetközi nagymester gondolataiból csak röviden idézz, és akkor igazán hatásos, ha tudod valamilyen aktualitáshoz kötni, vagy ahhoz, amit szeretnél, hogy nagyobb teret kapjon a tanítványaid életében a következő időszakban. A konkrétumok persze nyilván az adott harcművészeti ág kultúrkörétől függnek.
4. Ezek az alkalmak különösen jó lehetőséget adnak, hogy a saját klub kultúrája alakításához fontos dolgokat meg tudd fogalmazni. Élj a lehetőséggel, hogy olyan lényeges alapköveket tegyél le ilyenkor, amire mindig vissza tudsz utalni a későbbiekben.
5. A legfontosabb viszont a végére maradt: legyen bármilyen emlékezetes is egy ilyen ceremónia, ha nem teszel te és a tanítványaid azért, hogy ennek híre menjen a klub keretein kívül is. Apróság, de kérd meg az érintett tanítványokat, hogy az emléklapot/oklevelet fotózzák le és küldjék el emailben/közösségi médiában az ismerőseiknek.
6. Külön jó, ha valaki készít 1-2 fotót is a ceremóniáról a mobiljával, hogy ezt szintén ki lehessen küldeni/posztolni. Tapasztalat, hogy a „no comment” jellegű posztolásnál még jobb, ha egy rövid mondatot is írtok hozzá, valamit kiemelve az esemény egyediségéből (Alex első övvizsgája volt, Dóra sokat fejlődött az elmúlt 1 évben, Kornél hozza a tesóját is ezután a klubhoz, vagy bármi ami szerinted őszinte és releváns lehet a közösség számára).
7. Tedd fel a képeket a honlapra is, nem baj, ha egyre több lesz belőle, legalább látják a klub honlapját először felkeresők, hogy milyen nagy hagyományai vannak már a klubnak. Új kluboknál pedig különösen fontos, hogy látszódjon, hogy elindultatok a jó úton és már vannak elismert eredményeitek.
8. Ha igazán komolyan veszed, amit csinálsz, akkor pedig évente vagy nagyobb évfordulók alkalmával készíts egy emlékkönyvet, amiben egyebek mellett ezeknek a ceremóniáknak a fotói, megjegyzései is szerepelnek majd.
9. Még egy tipp profiknak: csinálj facebook-eseményt a vizsgával kapcsolatosan és kérd meg a tanítványokat, szüleiket és barátaikat, hogy jelentkezzenek be. Akik aktívak a közösségi médiában, lelkesen kattintanak az ismerősüket látva  Az esemény előnye, hogy ha valaki visszaigazolta a részvételt, utána megkapja az eseménnyel kapcsolatos üzeneteidet, így fotókat, eredményeket, ami viszi a híredet!

Az övvizsga megünneplése fontos része egy dojo kultúrájának, ám nem az egyetlen lehetőséged arra, hogy felpezsdítsd a klubéletet. Hazai és nemzetközi tapasztalatok alapján készítettünk egy további 7 elemből álló listát, hogyan változtathatod a dojódat egy nyüzsgő harcművész szabadidőközponttá (a cikk elérhető az előző kék feliratra kattintással).
Ha valakinek hamisan csengene a szabadidőközpont kifejezés: akkor működhetnek jól a fentiek, ha nem kérdőjelezik meg a harcművészetben fontos két alapértéket: a hagyományok tiszteletét, valamint azt a szolgálatot, amit minden mester és tanítványai tesznek a dojó tagjainak egyéni és közös fejlődéséért. Egy szabadidőközpont élete pezsgő, de csak ezen értékek támogatásával lehet hiteles

1. rész: http://fightermagazin.hu/meg-tobb-tanitvanyt-a-dojo-ba-na-de-hogyan-i-resz/

2. rész: http://fightermagazin.hu/meg-tobb-tanitvanyt-a-dojo-ba-na-de-hogyan-2-resz/

A szerzőkről – https://goo.gl/u1cexx :
Huncsik Péter és Kozma Miklós a szabadidősport fejlődéséért elhivatott oktatók és üzleti szakértők, akik a nemzetközi jó gyakorlatok és a hazai tapasztalatok alapján állították össze az írásban megjelent javaslataikat. Jelenlegi munkájuk keretében a sportklubok vezetőinek időt megtakarító és többletbevételt hozó, a klubtagok számára minőségi élményt jelentő megoldásokat fejlesztenek ki.

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.