Kiemelt hírek

Lehullott a lepel a pinan katák titkos jelentéséről

2015. augusztus 27. | szerző SzlobMil | Karate

ismeri ön a pinan (heian) katákat? Szokta őket gyakorolni néha? Ha shotokan, shito-ryu, vagy shori-ryu karatés, akkor egész biztosan. Bármennyire is jól megy egyeseknek, mégis kevesen tudják róluk, hogy ezeknek a katáknak titkos jelentésük van – azt meg még kevesebben, hogy ezek pontosan mit is takarnak valójában. Jesse Enkamp elmagyarázza.

FunakoshiDojo

A heian, vagy közismertebb nevén a pinan katát Itosu Anko-nak (1831-1915) köszönhetjük, aki kis korában gyenge és szégyenlős volt, ezért karatézni kezdett, hogy testét és lelkét is megerősítse. Mondanunk sem kell, hogy nem volt olyan könnyű dolga, mint a mai fiataloknak: az ő korában még nem volt mindenhol edzőterem… Ennek ellenére sikerült megtalálnia az egyik legjobb okinawai mestert, Bushi Matsumura Sokon-t, aki az ő mestere is lett végül.

Menjünk most előre az időben. Mint ismeretes, a japán hadsereg 1891-ben szerette volna az okinawai karatét elsajátítani; annyira lenyűgözte őket az a fizikai állóképesség, amivel néhány karatés sorkatona rendelkezett. A kezdeti lelkesedés gyorsan elillant és szertefoszlott, amikor a hadsereg felismerte, hogy a karatés edzésmódszerek már korszerűtlenek, a karate nem elég homogén (nehéz egyszerre több embernek tanítani), és hogy a tudás megszerzése évekbe telhet.

Az akkor már hatvan éves Itosu is hallotta ezeket a “vádakat”, és úgy döntött, hogy modern köntösbe ülteti át a karatét, hiszen ő is látta, hogy a régi tanítási módszerek tényleg nem feleltek meg a modern társadalom elvárásainak. Ezért hosszas tervezés után megalkotott öt új katát, pinan néven (ezeket később Itosu egyik tanítványa, Funakoshi Gichin, a shotokan karate atyja átnevezte heian-ra).

Az öt új kata “célkitűzése” az volt, hogy általuk a kezdők könnyedén megismerhessék a karate rejtelmeit amellett, hogy megkönnyítsék a nehezebb katák (passai, kusanku, seisan, stb.) megtanulását. Segítségükkel Itosu megtehette azt, amit előtte soha senki: 1901-től karatét oktathatott az egyik (Shuri Jinjo) általános iskolában.

Az Okinawában élő emberek valósággal sokkot kaptak, amikor meglátták, hogy mit csinál Anko. Ez érthető, hiszen egészen addig a karate egy halálos és féltve őrzött titkos harcművészeti rendszer volt, amit nem éppen nyilvános helyen tanuló kisgyermekeknek találtak ki. Persze ezek az emberek akkor még nem tudták, hogy Anko mesteri tervet eszelt ki…

A heinan/pinan kata úgy működtek, mint a Trójai faló. Ezeknek köszönhetően Itosu kiemelte a karatét a sötét mocsárból, és egyenesen a modern világ pompájának középpontjába helyezte. Pár évvel később már megszokott lett, hogy az iskolákban karatét is oktatnak, illetve ezzel párhuzamban megindult a “sorozatgyártás” is. Tömegek karatéztak egyszerre egy helyen, új övfokozatok és stílusok születtek, elkezdtek versenyeket rendezni. Ha nem született volna meg Itosu Anko, akkor lehetséges, hogy manapság senki nem karatézna.

A heian/pinan titkos jelentése

Pinan_Kanji

Heian / Pinan

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a heian és a pinan jelentése: “Béke és Nyugalom”. Ennek ellenére máshogy is lehet értelmezni a két írásjelet – mi van például akkor, ha nem japánul, hanem kínaiul íródtak? Ez esetben pingan-nak ejtik a fent látható szimbólumok egyikét, ami azt jelenti, hogy “veszélytől védve”, vagy hogy “biztonságban maradni”.

Ha így vesszük, akkor a heian-nak és a pinan-nak semmi köze a “béke” és a nyugalom” szavakhoz. Nem bizony: a heian/pinan valójában Itosu nagymester rejtett üzenete, amit kínaiul írt le – így kívánva biztonságos utat azoknak, akik elindulnak a karate megismerésének hosszú és rögös ösvényén. Ezt a titkos üzenetet csak azok fedezhetik fel, akik elég késztetést éreznek magukban arra, hogy elmerüljenek a karate elfeledett gyökereinek kutatásában, megismerésében.

Semmi “nyugodalmas” nincs tehát a heian/pinan katákban – ha helyesen használják őket, akkor megvédhetik az embert, és segítségükkel más, nehezebb katákat is könnyebben tanulhatunk meg.

Itosu Anko

Itosu Anko, akinek sokat köszönhetünk…

Ha Ön is szeretne Itosu nyomdokaiba lépni, akkor ossza meg ezt a cikket másokkal is!

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.