Kiemelt hírek

Hét magyar arany a fogyatékkal élőknek szervezett karate Eb-n!!!

2015. május 8. | szerző SzlobMil | Beszámoló

A belgiumi Lommel városa adott otthont 2015. május 3-án az első Inkluzív Karate Európa-bajnokságnak, melyet az Inclusive Karate Federation IKANDO Belgium rendezett meg. Mielőtt tovább olvasnának, tekintsék meg a bajnokság hivatalos bemutatóját. Vigyázat, az erős hidegrázás garantált – ennél nem létezik nagyobb motiváció…

Ez volt az első olyan nemzetközi karaterendezvény, amelyet kifejezetten csak fogyatékkal élő karatékáknak szerveztek. Az inkluzív vagy integrált jelzők ebben az esetben a fogyatékkal élők és az épek közös gyakorlását és versenyzését jelentik, úgy hogy nem a fogyatékkal élők alkalmazkodnak a karate szabályaihoz, hanem a karatét alakítja át, hogy az az egyéni sérüléseknek is megfeleljen.

Az IKF egyedi versenyszabályai lehetővé teszik, hogy minden kategóriája a fogyatékossággal élőknek indulhasson ezeken a bajnokságokon. Az IKF Európa-bajnokságon az autizmus spektrumzavarral élők, a tanulásban akadályozottak, értelmi akadályozottak, látássérültek, és mozgássérültek, az egyéni sérülés mértéke szerint az esélyegyenlőség biztosítása miatt több csoportbontásban versenyeztek.

A versenyszámok formagyakorlat (kata), csapat kata, kata bunkai, illetve küzdelem (kumite) kategóriákban zajlottak. Az I-karate versenyrendszerben nincs szabad küzdelem, így a sérülések veszélye minimális.

haz

Hazánkat ezen a versenyen egy nyolc fős versenyzőkeret képviselte. A Békés Harcosok Dojo tanulásban akadályozott hét fő tanulója és Dr. Kátai-Németh Vilmos mester, a Fehér Kard Egyesületből, aki látássérült. Eredményeink 7 arany, 2 ezüst, 6 bronz és egy negyedik helyezés.

A verseny egyik fő záróeseménye Vilmos Sensei Muay Boran formagyakorlat bemutatója, illetve a látássérültek számára általa kifejlesztett Fehér Kard önvédelmi módszer bemutatója volt, ami nagy közönségsikert aratott.

A belga versenyszervezők feledhetetlenül kiváló vendéglátóknak bizonyultak. A Gyógypedagógiai Intézmények Gazdasági Szervezete  biztosította a versenyzők és az edzők számára a kiutazást, az Egy Csepp Zen Közösség pedig anyagi támogatással szolgált. Az Éremgyár az Európa-bajnokság egyedi érmeit ajánlotta fel támogatásként a belga szervezőknek.

Forrás: Halász Attila

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.