Kiemelt hírek

EXKLUZÍV: Hogyan készült Sárközi Robi az USA legjobb MMA edzőtermében?

2014. március 21. | szerző fightermagazin.hu | Hibrid stílusok

MMA Revolution – ezen a néven rendezik meg szombaton a Magyar Prémium MMA Liga (MPML) bemutatkozó gáláját a Fővárosi Nagycirkuszban. Az idei, többállomásos versenysorozat egyik sztárja, Sárközi Róbert MMA világbajnok különleges helyszínen, világsztárok és edzőzsenik között készült a floridai American Top Team főhadiszállásán.

Az American Top Team (ATT) gyakorlatilag egy gladiátorképző: a szakemberek azzal foglalkoznak, hogy minél magasabb szintű „kiképzésben” részesítsék az MMA-harcosokat. Az American Top Team Floridából több mint hatvan küzdősport akadémiára jutott már el; az brand alatt 31 államban és három országban oktatnak; a számok folyamatosan nőnek.

terem_01

Az ATT eddig több mint száz professzionális bajnokot képzett ki világszerte: a legnagyobb MMA szervezetek (UFC, WEC, Strikeforce, Bellator, PRIDE, K-1, DREAMS, Sengoku) köszönheti meg a szakemberek munkáját.

Végh Attila "Pumukli" – Sárközi Róbert

Végh Attila “Pumukli” – Sárközi Róbert

– Végh Attila “Pumukli” barátom hívott ki magához, és olyan élményben volt részem, amiről eddig csak álmodoztam… Az Egyesült Államok USA elsőszámú MMA edzőterme olyan volt nekem, mint a kánaán!!! Az MMA legnagyobb neveivel edzhettem együtt. Glover Teixeira, Thiago Alves, Hector Lombard, Antonio „Bigfoot”Silva… – elképesztő! Ők mind az American Top Team edzőtermében készülnek nap mint nap.

Glover Teixeira

Glover Teixeira

Gleison Tibau trikóban

Gleison Tibau trikóban

Nagy volt a „megrázkódtatás”?

– Rá kellett ébrednem, hogy mi Magyarországon ezt a játékot csak nagyon kicsiben tudjuk játszani, és csak álmodunk egy ilyen edzőteremről. Húszezer négyzetméteres területen fekszik egy egylégterű óriási edzőterem (csak érdekességképp: most készülnek költözni egy nagyobb helyre, mert ezt kinőtték…), ahol előre beosztott rendszerben zajlanak az edzések. Mindenki oda csatlakozik, ahova maga akar vagy az edzője irányítja. Van külön erőnléti, sparring, jiu jitsu, birkózó edzés. Nem mellesleg a birkózó edző egy iráni olimpiai bajnok, aki azt a speciális földharc technikát tanítja, ami az MMA-hoz kell. Körübelül 50-100 profi UFC-, Bellator-, FFC-harcos edz itt.

Hogy zajlott egy napod?

– Minden reggel 10-11 óra körül mentem le az első edzésre – és minden nap másik edzést látogattam meg. Volt erőléti, állóképességi edzés, birkózás, jiu, boksz. Edzés után közös ebéd a harcosokkal, majd kis pihenés, és délután négy-öt óra körül következett a második edzés. Közben többször beiktattam egy futást a tengerparton vagy a futópadon. Este egy közeli étteremben ettünk, vagy az úgynevezett Fighter’s Házban, ahol Pumukli is lakott; itt szállásolják el a kiemelt versenyzőket. Én egy barátomnál, MMA Spartan James-nél aludtam, akinek ezúttal is hálásan köszönöm a lehetőséget és a kocsit is. Autó nélkül ott nem lehet boldogulni. Kocsival nekem kb. 15 perc volt az American Top Team edzőterem.

A harcosok „egymással” vagy „egymás mellett” élnek és dolgoznak?

– Abszolút egymással. Erre ragyogó példák voltak a pénteki és a szombati napok. Minden pénteken Bellator meccs van, amit a helyi TV élőben közvetít. Ilyenkor az összes harcos és edző együtt szurkol és elemez, hiszen több csapattársuk is meccsel. Így volt ez akkor is, amikor ott voltam. Ott ültem én is a nagyokkal, és együtt elemeztük a látott csatákat. A másnap este még a pénteket is überelte, hiszen UFC gála volt. Ha csak tehetem, követem az UFC eseményeket, de ez annyival más volt! Big Foot Silvával ültem egy asztalnál, és barátként elemeztük a látottakat. Természetesen Pumukli is ott volt.

Antonio "Bigfoot" Silva üt

Antonio “Bigfoot” Silva üt

 Régi barátság a tiétek…

– Attilát nagyon szeretem, sok-sok közös mérkőzés van a hátunk mögött. Horvátország, Szeged, Budapest… – végtelen a helyszínlista. Elképesztő, hogy hova jutott!!! Nagyon szorítok neki.

pumukli02

Ő is adott tanácsokat a szombati, nagycirkuszi fellépésre?

– A szombati ellenfelemet jól ismeri. Azt mondja, hogy a szlovák Peter Stacho nagyon kellemetlen srác. Majd meglátjuk mi lesz (a rendezvényről itt olvashat többet – A szerk.). Úgy érzem, felkészültem. Bárkit hoznak nekem, kiállok, hiszen az MMA az életem, a munkám, a hobbim.

 Gondolom, ez az út még jobban motivál…

– Persze. Szeretnék még sokszor visszatérni ide. Tervezem egy 8-10 napos edzőtábor megszervezését, ahova magammal vinném több kis tanítványomat is. Az edzőtábor vége egy amatőr MMA megmérettetés lenne. Ennek szervezésén munkálkodunk most Spartan James-szel.

Comments

comments