Kiemelt hírek

4 erőnövelő (alap)gyakorlat földharcosoknak

2016. január 11. | szerző SzlobMil | Brazil Jiu-jitsu

Mint tudjuk, stílustól függetlenül minden küzdősportolónak és harcművésznek érdemes súlyzóznia, hiszen rengeteg olyan gyakorlat van, amihez egyszerűen nem elég a saját testsúlyunk használata – egy bizonyos időn túl biztosan nem. Akár hiszik, akár nem, a súlyok emelgetéséből még a földharcosok sem vonhatják ki magukat. Ha eddig ezt mégis megtették, elmondjuk, hogyan fejlesszenek teljesítményükön a súlyzókkal.

fedor-and-alex

Amikor egy BJJ-s elveszít egy mérkőzést, annak két fő oka van: vagy technikásabb volt az ellenfél, vagy erősebb (vagy csak egyszerűen jobb napja volt). Nem nehéz belátni, hogy amennyiben egy két azonos technikával rendelkező harcos csap össze egymással, akkor az győz, amelyik fizikailag erősebb.

Aki eddig nem edzett súlyokkal, annak nem kell egyből belecsapnia a lecsóba. Fekete övet sem egy nap alatt szerez az ember (persze vannak kivételek). Kis súlyokkal, és alapgyakorlatokkal kell kezdeni. BJJ-sek számára ezek a következők:

Guggolás

e27a64e9cf06b670b7b64a8576ebc81e

Ha földre szeretné vinné ellenfelét, erős lábizmokra lesz szüksége. Erre a guggolás a legjobb gyakorlat, amivel nagyon gyorsan erős far- és combizmokra lehet szert tenni. Guggolásokat végezni kétszer kell(ene) egy héten. Mint a legtöbb esetben, a szabadsúlyok itt is sokkal jobbak a gépeknél, ezért azokat kerülni kell, jó messzire (kivéve, ha sérülten megy az edzés).

Rengeteg írás van fent a neten azzal kapcsolatban, hogyan kell megfelelően guggolni, íme rá egy példa.

Döntött törzsű evezés

masutatsuoyamabeingtrained

A második alapgyakorlattal a hátizmokat célozzuk meg – nem csak a széles hátizmokat dolgoztatja meg, de rendkívül jól erősíti a vállizmokat és a rotátorköpenyt is. Ez utóbbi rendkívül sérülékeny, főleg egy olyan sportnál, mint a brazil jiu jitsu. Ezért fontos, hogy erős legyen – aki került már kimurába, az biztosan tudja, miről beszélünk.

Fekvenyomás

arnold-bench-press

A testépítők kedvenc gyakorlata a funkcionális edzésmódszerek térhódításának köszönhetően már kiment a “divatból”. Ennek ellenére jó ha tudjuk, hogy a régóta használt, jól bevált alapgyakorlatoknál egyik új gyakorlat, vagy gép sem lehet jobb.

Míg a guggolás az alsó testrészeinket, a fekvenyomás a felső régióinkat célozza meg, és itt nem csak a mellizomra gondolunk. A tricepsz, a váll és az elülső deltaizom, amiket a fekvenyomás megedz, rettenetesen fontos a földharcosok életében. Ha nincs fekvenyomás, nincs maximum teljesítmény a tatamin sem.

Ebben az esetben is hanyagolni kell a gépeket, bár azok is jobbak, mint a semmi.

Felhúzás

deadlift

A deadlift, vagyis a felhúzás ugyan sérülésveszélyes, mégis magunkkal tolunk ki, ha kihagyjuk edzéseinkből. Míg a guggolás során fentről indulunk lefelé, a felhúzás elején a földről, vagyis kiszolgáltatottabb helyzetből kapjuk fel a súlyt.

Talán még a guggolásnál is összetettebb gyakorlatról beszélünk, ami a test szinte minden izmát megdolgoztatja.

Jó edzést!

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.