Kiemelt hírek

Világkupa győztes lett a magyar ju-jitsus Tóth Alexa

2018. szeptember 28. | szerző SzlobMil | Brazil Jiu-jitsu

A Ju Jitsu International Federation (JJIF) az idén Athénban rendezte meg a sportág 140 tagországának U15 világkupáját és Balkán Bajnokságát.  A három napos rendezvény 7 tatamin zajlott 30 nemzet közel 1100 versenyzőjének részvételével, az athéni olimpiai csarnokban. A versenyzők fighting system, duo system és ne-waza versenyszámokban mérethették meg tudásukat. Az idén került kipróbálásra a contact Fighting rendszer is, ami a sisak nélküli fejre no contact állóharccal induló fighting system keményebb, „combat”-osabb változata kíván lenni a közeljövőben.

dav

dav

A „küzdősportok triatlonjá”-nak is nevezhető ju-jitsu Fighting system versenyszáma nagyon összetett, mivel három küzdősportból tevődik össze, három szinten: fejre no contact, testre semi contact kick box/shotokan jellegű állóharccal indul, majd judo-ba fordul át és eredményes földre vitel után brazil jitsu szabályok szerinti földharccal érhet véget, leszorítással, karfeszítéssel vagy fojtással. A 2 vagy 3 perces küzdelmet pontozással vagy úgynevezett full-ipponnal lehet megnyerni.  A magyar válogatott versenyzői ebben a rendkívül sokrétű edzést és tudást igénylő versenyszámban még a tanulók közé tartoznak. Spalovszky Csaba szövetségi kapitány szerint a magyar gyerekek nagyon keményen helyt álltak a főleg tapasztaltabb oroszok, belgák, németek, franciák, lengyelek által dominált mezőnyben.

Ellenben a tiszta BJJ földharc alapú Ne Waza versenyszámban  a női kategória U15 -48 kg-ban a 14 éves Tóth Alexa aranyérmet szerzett.  Tizennégy fős csoportban a négy orosz, lengyel, görög és izraeli ellenfél közül kettő lesérült, majd ezután Alexa a döntőt nyakra feltett lábháromszögből kivitelezett karfeszítéssel tudta megnyerni.

Tóth Alexa PORTRÉ 2018

Alexa elképesztő tehetségét mutatja a tény, hogy mindössze 3 éve, kyokushin karate alapokkal kezdte a ju-jitsu földharc változatát gyakorolni a Bocfölde Küzdősport Szakosztály keretein belül Sós György edző tanítványaként.

Várhatóan Magyarország egyik nemzetközi földharc sztárjává fog avanzsálni és reméljük meg sem áll, amíg nagy példaképe, Szűcs Kristóf World Games open aranyának színvonalát el nem éri.

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.