Kiemelt hírek

Vesztergom József megszerezte hazánk első combat sambo Eb-érmét

2015. május 20. | szerző SzlobMil | Sambo

A hétvégén rendezték Zágrábban a Sambo Európa-bajnokságot. A pénteki versenynapon a győri Vesztergom Józsefért szoríthattunk, aki “combat sambo” versenyszámban (erről bővebben lentebb olvashatnak) indult 100 kg-ban. Józsi az elődöntőben a helyiek kiválóságát, Toric Marco-t győzte le az elődöntőben, a döntőben pedig az orosz és a bolgár versenyzőt is legyőző ukrán Voloshyanov Anatoliy várta. A mérkőzésen kiütközött rajtuk a rutin-különbség, így József lett a második, de ezzel a helyezéssel is ő lett az első: megszerezte hazánk első érmét a sambo Eb-k történetében.

nagy

Vesztergom József: #2!

A szombati napon Ambrus Gergely (Honvéd Zrínyi SE) lépett szőnyegre. Ő a nyolc közé jutásért a tavalyi világbajnok, az orosz Kerimov Murad ellen kezdett és sajnos kikapott. A korábbi bajnok a döntőig menetelt, és meg is nyerte azt – Gergő eközben a vigaszágon folytathatta a versenyt. Ott szikrázó csatát vívott a cseh bajnokkal, de pontozással alulmaradt.

Combat sambo

A combat sambót eredetileg a hadseregnek találták ki, és ott is használták. A szabályrendszer a modern MMA-ra hasonlít a legjobban. A stílus talán legnagyobb képviselője, minden idők legjobb MMA harcosa, Fedor Emelianenko is ebben a keretrendszerben versenyzett és ért el többször is világbajnoki címet – nem véletlen, hogy a ketrecben is verhetetlen volt hosszú ideig. A combat sambóban lehet ütni, rúgni, könyökökkel támadni, térddel dolgozni, és most kapaszkodjanak meg: még az összefejelés és az ágyékra irányzott ütések is szabályosak. Ehhez a brutális stílushoz minimum egy páncélos öltözet illene, de a harcosok mindössze egy fejvédőt, egy sípcsontvédőt és felső testet beborító kabátot viselhetnek. Az első combat sambo Vb-t 2001-ben tartották meg. Nemzetközi szinten a FIAS (Federation of International Amateur Sambo) szankcionálja az eseményeket.

Ambrus

A hősiesen helytálló Ambrus Gergely

Mindkét hazai versenyzőnek ez volt az első Európa-bajnoksága, így különösen elégedett a hazai szövetség. A bolgárokon kívül csak hazánk adott olyan döntős versenyzőt, aki nem a volt Szovjetunió tagállamaiból érkezett.

TÖRTÉNELEM!

Történelmi eredmény!

Forrás: Magyar Sambo Harcművészeti Szakszövetség / Papp Imre

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.