Kiemelt hírek

Ünnepeltek a Harcos Magyarok

2011. február 16. | szerző akadmin | Baranta

A magyarországi harcművészeti stílusok követői Kecskeméten közösen ünnepelték meg az egyre sikeresebb Baranta mozgalom születésnapját.

A két világháború között négy magyar katonatiszt, a rendszerváltás után pedig a Baranta mozgalom kezdte el a történelmi és népi testkultúra elemeinek összegyűjtését és oktatását. Több mint hetven évvel ezelőtt került megrendezésre a jogelődök legnagyobb nyilvánosságot kapott bemutatója Rómában.

Húsz évvel ezelőtt kezdődött a kutatómunka újrakezdése. Tizenöt évvel ezelőtt alakult az első csapat a Ludovika Akadémia jogutódjaként működő szentendrei Kossuth Lajos Katonai Főiskolán. Az elmúlt évtizedek alatt a Baranta egy több mint száz közösségből álló szervezetté nőtte ki magát, ahol hat országban (Magyarország, Erdély,Felvidék, Délvidék, Németország, Svájc) mintegy 2500 fő foglalkozik a műveltség egyéb elemeihez szorosan kötődő filozófia és fegyveres gyakorlat megismerésével.

Az évfordulók kapcsán a Baranta Hagyományos Magyar Harcművészetek Országos Szövetsége és a Magyarországi Harci Művészetek Össz-szövetsége HARCOS MAGYAROK elnevezéssel közös bemutató és versenygálát szervezett 2011.02.13-án Kecskeméten, a Messzi István Sportcsarnokban. 

 

 
A szervezők hitvallása szerint bármilyen stílussal is foglalkozunk, összeköt bennünket elődeink öröksége, a küzdelem élménye, a világ és önmagunk megismerésére törekvő életszemlélet.

A nagyszabású rendezvényen közel 1500 néző előtt zajlottak az események. Délelőtt 10 Kecskemét környéki stílus 160  fiatalja tartotta harcművészeti "sportágválasztóját", ahol a bemutatófoglalkozásokon közvetlen közelről lehetett megtapasztalni az edzések hangulatát.

13.00-tól az erdélyi, felvidéki, délvidéki baranta egyesületek bemutatói következtek.
15.00-tól színészek, énekesek, zenészek köszöntötték az ünnepi gála nézőit.

A megnyitóünnepségen Mák Kornél Kecskemét MJV alpolgármestere-megköszönve a szervezők és a résztvevők munkáját- ígéretet tett arra, hogy a város a következő évben is segíteni fogja a hagyományteremtő szándékkal létrejött rendezvényt. 

A BARANTÁSOK köszöntötték az alapító tagokat, az egykori magyar bajnokokat, valamint Tiszteletbeli fokozatokat adtak át azoknak a mestereknek, akik kívülről segítették a baranta népszerűsítését és szakmai fejlődését.

Tiszteletbeli oktur fokozatot kapott Magyarországi Harci Művészetek Össz-szövetsége elnöke Kalmár Árpád mester, a szövetség alelnöke Várszegi Rudolf, a szövetség főtitkára Serflek József, valamint Hernádi Zoltán, Tarr József, Joháczi József és Kassai Lajos mesterek.

A bemutató gálán a szép számú közönség Aikido, Nanbudo, Kyokushin karate, Zen Bu kan Kempo, Safed Kamal, Kempo, Shinkendo, Okinawa Kobudo, Ninjutsu, Thai Box, Taekwondo, Shorin-Ryu karate, Shaolin Kunf Fu bemutatókat tekinthetett meg.

A show zárásaként a Baranta válogatott budapesti, dunaszerdahelyi, biatorbágyi tagjai köszöntötték látványos bemutatóval, késő több száz fős csatajelenettel saját stílusukat.

A küzdelmi gálán a budapesti  ifj. Lévai László pontozással győzött a székesfehérvári Gábor Péter ellen egy nagykesztyűs Viadal mérkőzésen, a kuokushi Full Contact superfight mérkőzésen a veterán Csesznik Zoltán legyőzte Praksa Gábort, a muaythai-osok küzdelmében Berkes Tamás főlényesen nyert a kitartó Domokos Raul ellen.

A szombati napon, több versenyszámban 120 barantás vetélkedett a vasárnapi gála döntőbe kerülésért. Vasárnap a szablyavívásban a dunaszerdahelyi Kopecsni Gábor nyert a budapesti nepáli származású budapesti Singh Bahadur Ruben ellen, míg a baranta földharc /böllön/ 85 kg alatti kategóriájában sikerült győzedelmeskednie csapattársa Falatovics Ádám ellen.

A 85 kg fölötti kategóriában a 92 kilós, már veteránnak számító 37 éves, de még mindig grappling  magyar bajnok budapesti  Németh Zoltán a szadai 20 éves 150 kilós Kerstner Róberttel küzdött meg. A Zrínyi Baranta veterán versenyzője többször is szorult helyzetbe került, de két alkalommal is "helikopterrel" szabadult a ránehezedő elképesztő súlytól. A küzdelem végén -bírói döntéssel,- de megérdemelten nyerte el a Netrax Kupát.

A rendezvényt a barantások több száz fős megterített ünnepi asztala zárta, ahol egy kicsit közelebb kerülhettek egymáshoz a magyarországi harcművészeti közösségek tagjai. 
 
A Magyarországi Harci Művészetek Össz-szövetsége áprilisban rendezi szokásos éves rendezvényét, majd ismét a Baranta Hagyományos Magyar Harcművészetek Országos Szövetsége együtt közösen szervezi meg augusztus közepén a Kunszentmiklós melletti Bösztörpusztán /a Magyarok Országos Gyűlésén/ a Harcos Magyarok rendezvénysorozat következő gáláját. Tavaly több mint négyezer ember köszöntötte a szabadtéri rendezvényen bemutatkozó harcművészeket, reméljük idén sem lesznek kevesebben!


Harcos Magyarok- Kecskeméti Baranta és Harcművészeti gála összefoglaló az Echo és a Vital Tv-ben

Ha Ön is látni szeretné a Harcos Magyarok- Kecskeméti Baranta és Harcművészeti Gálaműsor leglátványosabb pillanatait, a hagyományos magyar és keleti harcművészeti bemutatókat, szuperfight küzdelmeket, akkor kapcsoljon az Echo és a Vital tv csatornára!

Harcos Magyarok- Kecskeméti Baranta és Harcművészeti gálaműsor összefoglalója csütörtök este 19:30-tól a Vital tv-ben, illetve péntek este 17:30-tól az Echo tv csatornán.

Ismétlések:

Vital tv: február 20 vasárnap 11.30 
Echo tv: február 19 szombat 9.00  

Comments

comments

A hozzászólás letiltva.