Kiemelt hírek

Történelmi magyar siker a WTF taekwon-do világbajnokságon

2015. május 19. | szerző SzlobMil | Taekwon do

A vasárnapi veretlenséggel Kotsis Edina egészen a hétfőn rendezett elődöntőig jutott a cseljabinszki világbajnokságon. A világelső viszont jobb volt nála; a dobogó harmadik fokára állhatott. Ducz Barbara ötödik lett, a válogatott pedig minden idők legjobb vb-szereplését mondhatja magáénak, ráadásul most először állhatott dobogóra magyar hölgy – írta a szenzációs sikerről a wtftaekwondo.hu.

elődöntő előtt

Először voltunk érdekeltek a világbajnokság esti (magyar idő szerint délutáni) programjában. Az első 57 kg-os elődöntőben a japán Hamada megverte az iráni Zenooirin, és várhatta, ki követi őt a fináléba: Kotsis Edina vagy a spanyol Eva Calvo Gomez.

Magyar szempontból nem indult jól a találkozó, a hispán hölgy három másodperc elteltével talált testen, amit egy perc leforgása alatt sikerült kiegyenlítenie Kotsis Edinának. A rövid pihenő után a második két perc elején mindketten közel jártak egy-egy fejtalálathoz, de egyik sem ért célt. Calvo Gomez viszont a hajrában kétszer is hasonlóan talált, mint az első harmadban, és a záró periódus előtt 3-1-re vezetett.

győzelmi sorozat

Az utolsó százhúsz másodpercre nagy lendülettel érkező újpesti sportoló ellen jól, támadó felfogásban védekezett a világelső, így még intést sem kapott. Amikor pedig végre Edina talált, és úgy tűnt, testre mért ütésével minimalizálja a hátrányt, egyúttal a spanyol lábbal talált testre, tartva a kétpontos távolságot.

A hátralévő időben pedig nem sikerült közelebb férkőznie a magyar lánynak, így a döntőbe Calvo Gomez jutott (2-4), Kotsis Edina pedig a 2012-es Eb-ezüst után Vb-bronzot tehet be a vitrinbe.

elődöntő

“Hamar hátrányba kerültem, talán ez is befolyásolta a mérkőzést, de az első menet így is 1-1-gyel zárult. Jobban használta ki az adódó helyzeteket. Próbálkoztam, de elfáradtam, nem úgy ment a versenyzés, mint az első napon” – összegezte az elődöntőt Kotsis Edina.

“Nagyon nagy dolognak tartom, hogy én vagyok az első női Vb-érmes. Sokszor voltam már első valamiben a hazai taekwondót illetően, de ez most más azért mégis. Jó érzés, de az járt a fejemben, mennyivel jobb lett volna legfelül állni a dobogón. Így alakult, ez jutott most. Ezzel már valószínűleg bekerültem a Grand Prix sorozatba, és olimpia szempontjából is sok ponttal gazdagodtam. De nincs vége, kell egy második, erős félév, hogy pontok alapján tudjak kvalifikálni, és ne a kontinentális selejtezőn keresztül. Minimális pihenés következik csak, gyors regenerálódás, és készülünk a bakui Európa Játékokra.”

SAMSUNG CSC

Braun Tímea

A Vb utolsó napján Braun Tímea a hölgyek 62 kg-os mezőnyében az iráni Shokraneh Izadival találkozott a legjobb 64 között a reggeli órákban. Vb-újoncunknak a tavalyi Ázsia-bajnokság bronzérmese túl nagy falatnak bizonyult. Már az első két perc után fejtalálatnak és intéseknek is köszönhetően 6-0-ra ment Izadi, majd a következő felvonásban tovább növelte előnyét a magyar lánnyal szemben, és 14-0 után véget is ért Braun Tímea első Vb-mérkőzése.

“Az iráni elég nehéz ellenfél volt, a nyílt hollandon már találkoztam vele. Ma a későbbiekben világbajnok török lány is csak aranyponttal tudta megverni. Sajnos könnyen elért a hosszú lábaival, nekem nehezebb dolgom volt a pontszerzéssel. Az ilyen típusú ellenfélnél be kellett volna menni úgy, hogy előbb leszedem a lábát kézzel vagy lábbal, majd közelről megcsinálni a pontokat, illetve ütéssel is lehetett volna operálni. A kinttartózkodásomból szerintem majd csak később fogok tudni hasznosítani bármit is. Nagyon sok tanulságos mérkőzést láttam, és most már tudom azt is, hogy milyen egy felnőtt világbajnokság. Az itt szerzett tapasztalatokat igyekszem az elkövetkezendő versenyeken hasznosítani” – összegzett Braun Tímea.

Korábban Ducz Barbara a negyeddöntőig menetelt, ötödik, pontszerző helyen fejezve be szereplését, ezzel a magyar küldöttség egy bronzéremmel és egy ötödik helyezéssel térhet haza Oroszországból. Először akasztottak világbajnoki érmet magyar hölgy nyakába. 2007-ben Tóth Balázs állhatott utoljára dobogóra, Pekingben ő is bronzérmes lett. Mindezidáig az volt a legjobb szereplése a magyar csapatnak, amit most sikerült egy pontszerzéssel is megfejelni.

Gratulálunk!

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.