Kiemelt hírek

Tisza Kupa 2013 – Az, aki vív, másnap is vív!

2013. január 29. | szerző akadmin | Kendo

A Tisza Kupa különleges hangulatú, jellegzetesen „barátkozós” kendo csapatverseny, ahol a hangsúly nem a klubok vagy nemzetek közötti vetélkedésen van. Szegőfi Ákos beszámolója.

 

Szegeden egyfajta „hagyomány” a szokatlan összetételű csapatok indulása, a szervezők megengedik – és örömmel nézik -, ha különféle nemzetiségű és eltérő klubban gyakorló emberek állnak össze csapattá. Ez nem más magyar versenyre nem jellemző. A  Hungária Kupán az indulók jellemzően komolyabban veszik hovatartozásukat, az Országos Csapatbajnokságon meg ugye kötelező saját klubunk színeiben indulni.
Lukács Marcell vív a Tisza Kupán
Egy másik különlegesség, hogy nem csupán a helyezést elérteknek, illetve a legjobbküzdőszellemű versenyző kap díjat, hanem a legjobb névvel induló csapat is. (Mivel a Főnix éveken keresztül következetesen nem választott vicces nevet – egyes információk szerint több csapat, egymástól függetlenül szerette volna jelentkezését Főnix „A” néven leadni. ) Ezek az apró változtatások összességében egy nagyon jó hangulatú, vicces versenyt eredményeznek, amely a vívások végeztével valahogy gigászi italozásba torkollik. A másnap(os) reggeli keiko éppen ezért a „Hősök Edzése” nevet kapta, ahol az igazán elhivatottak a macskajaj ellenére is összegyűlhetnek vívni.
A versenyen a Főnixesek visszatérő vendégek, idén egész nagy számban, kilenc fővel léptünk pályára a  január 28-án lebonyolított tornán. A Főnix „A” szerepelt legjobban, a Gasparin Szabolcs, Korbély László és Lukács Marcell alkotta csapat egészen a döntőig menetelt, bár már a poolban is kemény csapatokkal kerültek szembe: az MJKK „A” csapatát, és egy szerb kendokákból álló tapasztalt, senior csapatot is sikerült felülmúlniuk, a döntőben végül a szerb Makoto Kendo Klub és a Kaishin Kendo Klub versenyzőiből álló csapattól kaptak ki 2:1 arányban. 
Az ezüst érmes csapat: Lukács Marcell, Gasparin Szabolcs, Korbély László
A többieknek sem volt oka szégyenkezni, a tavaly összeállt női kendósainkból álló csapatunk (Horváth Orsolya, Fodor Ági, Laukó Zsófi) kíváló vívásokat produkálva a legjobb nyolc közé jutott, Horváth Orsolya teljesítményét pedig a bírók „Fighting Spirit” különdíjjal jutalmazták. Az Aranyossy Árpád, Horváth Gábor és Tonel Tadic alkotta hármas erős küzdőszellemet  mutatva szintén kijutott a poolból, a második poolkörből azonban már nem sikerült a kijutás az egyenes kieséses rendszerbe.
A női csapat: Laukó Zsófia, Fodor Ágnes, Horváth Orsolya
Bár az idei Tisza Kupán sajnos a szokottnál kevesebben vettek részt, így is 17 csapat indult el 51 versenyzővel. A verseny ugyanakkor tökéletesen megfelelt a tapasztalatlanabb versenyzőinknek, hogy az edzésen elsajátított technikákat és magabiztosságukat kipróbálják éles szituációkban.
A következő nemzetközi verseny, amely kifejezetten a kezdő és utánpótlást segítő verseny a Sakura Kupa.
Fotó és szöveg: Szegőfi Ákos

Comments

comments

A hozzászólás letiltva.