Kiemelt hírek

Szégyen, Shlemenko a neved!

2015. június 24. | szerző SzlobMil | Dopping

A Bellator MMA korábbi középsúlyú bajnokát, Alexander Shlemenkót (51-9) három évre eltiltották a versenyzéstől, amiért anabolikus szteroidokkal pumpálta tele magát februárban. A teljesítménynövelő szer hatása alatt lévő Alexander a második menetben kiütötte Melvin Manhoef-et, aki most talán egy kicsit megkönnyebbülhet, hogy csalással győzték le. Shlemenkót további tízezer dolláros pénzbírsággal sújtották.

usa-today-7918993.0

Egy MMA harcos vagy ökölvívó számára Kaliforniában a maximálisan megengedett tesztoszteron/epitesztoszteron arány 4:1, de Szégyen Shlemenko esetében 50:1-es arányt mértek. Oxandrolont is találtak a szervezetében (a szer hatásairól, összetételéről bővebben itt olvashat). Egy második vizeletminta alátámasztotta az eredményeket.

Ha Shlemenko csalási kísérlete pár héttel előbb derült volna ki, akkor az orosz harcos jóval enyhébb, kilenc hónapos büntetést kapott volna, mivel most bukott le először tiltott szerek használatával. Szerencsétlenségére azonban azóta az UFC szigorított a szabályrendszerén, aminek következtében sokkal keményebben bánnak azokkal, akik teljesítménynövelő szereket használnak a tiltás ellenére, és ezzel a legtöbb Atlétikai Bizottság is egyetért.

Shlemenko kiütéses győzelmét Manhoef felett eltörölték a hivatalos papírokról, így kettejük összecsapásának eredménye “no contest”, tehát “értékelhetetlen” lett. Shlemenko drogbotránya először márciusban, a meccs és a mintavétel után nem sokkal körvonalazódott, az akkori meghallgatáson Shlemenko ügyvédje, Howard Jacobs azzal próbált érvelni, hogy a szigorítás csak a meghallgatás előtt öt nappal lépett érvénybe, és azzal, hogy a teszt eredményét (akkor még) nem támasztották alá egy második teszttel.

Márciusban Shlemenko tagadta a szerek használatát, és bízott abban, hogy ügyvédjének segítségével el tudják tussolni az ügyet, vagy legalább ki tudják harcolni azt, hogy enyhébb büntetéseket szabjanak ki rá.

A Bizottság ezért felfüggesztette az eljárást, mert egy második teszt Kaliforniában nem szükséges. Anthony Butch, az UCLA Olimpiai Analitikai Laboratórium vezetője is belekeveredett az ügybe, aki elmondta, hogy soha életében nem látott még olyan második tesztet, ami ne támasztotta volna alá az első pozitív szteroid tesztnek az eredményét.

Alexei Zhernakov, Shlemenko menedzsere elmondta az MMAFighting.com-nak, hogy nem elégedettek a három éves eltiltással, amit azóta kaptak, és hogy tovább harcolnak a döntés ellen. Úgy tervezik, hogy szintet lépnek:

“Nagyon csalódottak vagyunk a meghallgatás eredményével kapcsolatosan.” – mondta Zhernakov. “Egy fikarcnyi esélyt sem kaptunk arra, hogy elmondhassuk a saját történetünket. Minden anyag, amit összehoztunk, látszólag érdektelen volt a számukra, el sem olvasták, meg sem hallgatták őket. Bíróság elé visszük az ügyet, mert itt nem hallgattak meg minket.”

Shlemenko 2013 februárjában nyerte meg a Bellator középsúlyú bajnoki címét, amit magánál is tartott, egészen addig, amíg ki nem kapott a jelenlegi bajnoktól, Brandon Halseytől tavaly szeptemberben.

Forrás: MMAFighting

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.