Kiemelt hírek

Rendkívüli: a karate és a judo is bekerülhet az iskolai tornaórákra

2017. március 20. | szerző SzlobMil | Tanítás

A kabinet a küzdősport-oktatás bevezetésével kívánja színesíteni az eddig a tornára, atlétikára, labdajátékokra épülő testnevelés-órák programját – olvastuk a döbbenetes hírt a Népszava cikkében. 

iskola-fightermagazin

Ha a kormány rábólint, akkor a tornaórák eddig megszokott programja (torna, labdajátékok, atlétika) hamarosan kiegészül a küzdősportok, valamint a lövészet oktatásával. Ezzel az a cél, hogy a gyerekek megtanulják az agresszió tudatos kezelését (hogyan kerüljék el a verekedést), de ha kell meg is tudják védeni magukat.

A lap cikkében a karatét, a judót és a grundbirkózást (?!) is felhozták példának, de hogy pontosan mely küzdősportok, és milyen formában kerülnek be a kerettantervbe, egyelőre még nem tudni, de erről már idén júniusban leránthatják a leplet.

A kormány 500 millió forintot költ majd arra, hogy 3 éven belül minden iskolás – honvédelmi megfontolásból – “lőkiképzést” kapjon, de azt mondták, hogy ez nem lenne annyira hangsúlyos, mint a küzdősportok oktatása.

Az iskolák maguk dönthetnek majd arról, hogy bővítik-e a sportlövészettel a testnevelési órák tananyagát, de a lehetőséget a kormányzat ettől függetlenül minden gyereknek biztosítaná.

A sportlövészet oktatására járásonként alakítanának ki centrumokat, de az is elképzelhető, hogy az iskolában is megteremthetők a lövészetre alkalmas körülmények, de ezt mi valahogy nehezen tudjuk elképzelni.

A fenitek általános bevezetése a 2019-re tervezett Nemzeti Alaptanterv-módosítással együtt várható.

Egy iskola már van Magyarországon, ahol nem csak eltervezték, de már be is vezették a harcművészetek és küzdősportok oktatását, lehet róluk példát venni.

A lapban megjegyezték azt is, hogy idén január 11-én megalakult a Honvédelmi Sportszövetség (HS). Az alapító tagok között ott van a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége, a Budapesti Honvéd Sportegyesület, a Magyar Sportlövők Szövetsége, a Magyar Tartalékosok Szövetsége, a Magyar Vívó Szövetség, a Magyar Judo Szövetség, valamint a Magyar Technikai és Tömegsportklubok Országos Szövetsége is.

“A HS feladata, hogy az általános fizikai felkészültségen túl támogassa a honvédelmi ismereteket, különösen a lőkészséget, a tájékozódási képességet, a fegyveres és fegyvertelen önvédelmet, valamint a honvédelmi szempontból hasznosítható, speciális technikai tudást fejlesztő sportokat és tevékenységeket, valamint biztosítja az ezekhez szükséges biztonságos körülményeket és infrastrukturális hátteret.” – olvastuk a cikkben.

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.