Kiemelt hírek

Példátlan siker a Világjátékokon!! Magyar Ju jitsu abszolút világsztár született

2017. augusztus 2. | szerző akadmin | Az olvasó ír

A küzdősportok triatlonjának számító ju jitsu legrangosabb világversenyén, a nem-olimpiai sportok olimpiának számító World Games – Világjátékok abszolút – súlycsoport és övszín nélküli- OPEN kategóriájában lett világbajnok a magyar Szűcs Kristóf –

1

Miért is szenzációs ez? Mert ugyanolyan súlya van, mintha egy ismeretlen teniszező legyőzné Federert vagy egy fiatal autóversenyző Hamiltont.

Mikor mint a csapból ömlenek a magyar sajtóból a remek szervezésű magyarországi FINA vizesvébé méltán nagyszerű hírei és közben még a lipcsei vívó világbajnokság csörtéi is utat törnek maguknak az olvasói köztudatba, miközben zajlanak a minszki Öttusa EB, a sportlövészeti EB, a hollandiai női foci EB és a győri EYOF ifjúsági olimpia meccsei, az egyidejűség miatt kicsit háttérbe szorult egy olyan sportrendezvény hírcsokra, mely gyakorlatilag olimpia színvonalú megmérettetésekre adott lehetőséget.

A Világjátékok a nem-olimpiai sportágak legmagasabb szintű versenye, kvázi „olimpiája” ahol 43 sportágban 63 ország közel 5000 élsportolója versenyezhetett a világbajnoki érmekért. Ezek közül öt küzdősport: a kick-boksz, a szumó, a muay-thai, a karate és ju-jitsu harcosai mérhették össze tudásukat. Rangját jelzi, hogy a NOB elnöke, Thomas Bach személyesen nyitotta meg. Egyébként Magyarországot 15 sportágban 65 sportoló képviselte a sportminisztérium alá tartozó Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) szervezésében és hazánk a rendkívül előkelő 11. helyen végzett az éremtabellán (https://www.theworldgames.org/results/medal-history#edition=4&accumulative=) 6 arany, 4-4 ezüst és bronz elnyerésével. A World Games-re benevezni nem lehet, hanem meghívás alapján kerülhetnek be egyes sportágak előző éveiben világranglistára felkerült top 10 sportolói.

3

A 2016-ban megalakult Magyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetség (www.jujitsusport.hu) mindössze két éve szervezi a hazai ju-jitsu élet nemzetközi szereplését és az utánpótlás nevelését. Rendes tagjai közé belépett Max Carvalho mester vezetése alatt a korábban Gracie Barra, most már Zé Radiola mester után átkeresztelt ZR TEAM brazil jiu-jitsu szakszövetség, akik már közel tíz éve indulnak az ADCC ( Abu Dhabi Combat Club), Abu Dhabi Pro és IBJJF (International Brazil Jiu-Jitsu Federation) profi világversenyein, ahol nagy tapasztalatra és hírnévre tettek szert. Az ő profi földharc versenyzőjük Szűcs Kristóf, aki Los Angelesbe költözött az eredményesebb felkészülés és több fekete öves világbajnok edzőtárs miatt.

A szakszövetség tavaly nyert felvételt az Abu Dhabi székhelyű Ju-Jitsu International Federation – a JJIF közel 150 tagországának sorába, így jogosulttá váltak a magyar harcosok a világ legmagasabb szintű küzdősport versenyein való részvételre és a válogatott legjavát az állam támogatja – mindenben.

A kicsit hosszúra sikeredett, ám az előzmények megértéséhez mégis szükséges bevezető tényei mind-mind szükséges előfeltételei voltak a magyar bajnok fantasztikus teljesítményéhez.

Aki járatos a küzdősportokban, az talán már saját bőrén tapasztalhatta, hogy a jitsusokkal nem túl sok sikerélménnyel kecsegtető lehetőség küzdeni. Előbb utóbb váratlanul elfogy a levegő vagy már fenn is van a kivédhetetlen fifikás karfeszítés. A jitsu több ezer éve alatt elképesztő technikai arzenál alakult ki, amit a XXI. században a földharcra specializált brazil mesterek, a Gracie család még jelentősen ki is finomított. Nem véletlenül dominálnak jitsu befejező technikák az egyre menőbb UFC, K1 és MMA ketrecharcokban.

Akik pedig nem járatosak a küzdősportokban és a dzsudzsicu szó nyelvtörő kiejtésén sikeresen túljutottak, azok számára a „ju-jitsu” vagy brazilosan „jiu jitsu” sportágat a közérthetőség jegyében nyugodtan nevezhetjük a küzdősportok triatlonjának, hiszen gyakorlatilag a karate, a cselgáncs és a birkózás/grappling, azaz a földharc hármasából áll össze rendkívül jól fogyasztható, használható küzdősport-koktéllá.

2

A nemzetközi szövetség Fighting System elnevezésű versenyszáma tipikus példája ennek, mikor a versenyzők előbb karatéznak, ütés-rúgás megy minimum 15 másodpercig, majd jön a cselgáncs, lehet dobni-gáncsolni, földrevinni és aztán a földön az ellenfelet ártalmatlanítani fojtásfogással, karfeszítéssel, amíg el nem megy a kedve a folytatástól és fel nem adja. Tehát a ju-jitsu egyfajta 3 az egyben komplex küzdősport rendszer.

A másik küzdelmi versenyszám a tiszta földharc, a tulajdonképpeni brazil jitsu, japán szóval: ne-waza, melyben Szűcs Kristóf a világ élére került.

A nemzetközi ju-jitsu versenyek sportolói éppen a fentiek miatt kőkemény és villámgyors bunyósok. Nem ritkán a résztvevő államok csúcs rendészeti szerveinek elitkatonái, hiszen ha valaki több tíz év gyakorlás után a profi pályát választja, akkor annak a szakmai részét célszerűen vagy edzőként vagy egy rendvédelmi alakulat tagjaként lehet életpálya szinten gyakorolni.

Szűcs Kristóf két érme, az egyéni ezüst és az „open” kategóriában, ahol nem számít a súly és az övszín elért aranyérme azért is nagy szó, mert ő saját tehetségéből, alig támogatott kezdő profiként jutott el a csúcsra. Bár profi pályafutása már korábban indult, mikor Kecskeméten soke Kelemen István tanítványai: Berkes László és Fekete Sándor mesterek keze alatt kezdte tanulni a tradicionális alapokat, mely tudást aztán Max Carvalho csiszolta brilliánssá Kristóf tehetségében. Kristóf 2014-ben a Nemzetközi Brazil Jiu-Jitsu Föferáció, az IBJJF felnőtt VB címét nyerte el Los Angelesben és 2015-ben a JJIF bronzérmét a bangkoki VB-n.

Másodsorban pedig azért óriási tett a magyar „fiú” World Games harca és győzelme, mert mesebeli furfangos szegénylegényként szembe tudott szállni a sportág egyik legnagyobb királyával.

Kristóf leghíresebb és legprofibb ellenfele az emirátusi Faisal Fahad AL-KETBI volt. A neve valószínűleg nem sokat mond még jitsusok számára sem, tekintetbe véve, hogy ez a sportág értelmetlenül le volt jegelve közel negyed évszázadig hazánkban és semmilyen országos sportmédia nem írt róla semmit, hiszen szakszövetség sem létezett.

A cikk bevezetőjében olvasható volt, hogy a világszövetség Abu-Dhabiban van és a két legrangosabb világverseny is oda köthető. Ennek az az oka, hogy egyszer 1993-ban egy arab fiatalember megnézett egy UFC meccset Amerikában és elámult, hogy a solymászaton, teve és lóversenyen kívül, milyen szép küzdősportok léteznek. 1995-ben el is kezdte gyakorolni a San Diego-i Gracie Barra dojoban Nelson Monteiro vezetése alatt a brazil jitsut, szerényen, kitartóan, sokáig álnéven. Majd eljutva a fekete övig, meghonosította a sportágat hazájában, az Emirátusokban. Eszközei megvoltak hozzá, mivel az uralkodói család sarjaként, a jelenlegi király Mohamed bin Zayed Al Nahyan sejk öccseként nem szűkölködött anyagiakban. Jelenleg a bátyja Abu Dhabi hercege és a fegyveres erők parancsnoka. (forrás: http://www.bjjee.com/articles/the-black-belt-sheikh-the-incredible-journey-of-tahnoon-the-godfather-of-jiu-jitsu/

Sejk Tahnoon bin Zayed Al Nahyan a modern ju-jitsu keresztapja és talán a Gracie családon kívül a legtöbbet tett ezért a sportért a világban.

Története csodás példája annak, mikor egy tehetős úriember pénzt kezd fordítani egy új sportág szponzorálásába és egy állam felfedezi annak a sportnak a hasznosságát a következő nemzedék fejlődésére…Az Emirátusokban jelenleg 20000 iskolás tanulja tornaórákon 120 iskolában. Közel 130 brazil jitsu edzőt „importáltak” és telepítettek le családostól odakint. Felépítették a legmodernebb edzőtermeket. A sejk előbb megalapította az ADCC versenyeket, majd beszállt a JJIF vezetőségébe profi menedzserként és alelnökként. Emiatt költözött át Brüsszelből Abu-Dhabiba a nemzetközi föderáció. Erőteljes lobbytevékenységüknek köszönhetően felvették a sportágat a 2024-es olimpia új sportágainak listájára.

A sejk fia ilyen körülmények között gyakorlatilag az edzőteremben nőtt fel a világ leghíresebb jitsu edzői és versenyzői között, minden létező támogatást megkapva ahhoz, hogy profi versenyző lehessen. Az is lett. Gyors, technikás és tegyük hozzá, nagyon ismert. Vannak nyilván olyan nemzetközi bírók, akik túlságosan is „tisztelik” és ilyen kontextusban talán elfogultságuk rovására írható az a tény, hogy felülpontozzák a technikáit.

Szűcs Kristóf őt győzte le a Világjátékokon. Többször is.

Legelső selejtező meccse szerencsétlenül „pont” vele került össze. Elképesztően pontos küzdelemben döntetlent ért el és semmiképpen nem sikerült sem büntetőpontot, sem előnypontot szereznie ellene az arab sztárnak. Nem hirdettek győztest!

Ezen el lehet gondolkodni. Minden küzdősportos tudja, hogy gyakorlatilag el lehet veszíteni egy kiegyenlített harcot az utolsó pillanatban beadott igazságtalan büntetőponttal. Ahogyan híres nehézsúlyú cselgáncsozónk, Bor Barna kikapott 14 másodperccel a döntője vége előtt a rioi olimpián.

Kristóf a 94 kg-os kategóriában a döntetlen selejtező után a döntőben találkozott az arab világsztárral. Nagyon keményen tartotta magát. Az arab a hat perces meccs első 4 percét nagyon taktikásan gyakorlatilag egy olyan profi alsó-hátsó páros övfogásos csípő rögzítésben töltötte el Kristóf fölött, hogy az sem leszorításnak, sem akciónak nem nevezhető, a bírók mégsem intették meg akció hiánya miatt, sőt mikor kikerültek a tatamiról, ugyanott folytathatták újra középen. Kristóf korábban egy gyors és szép magas lábfelszedés-átpörgetést indított, ami a küzdőterületen indult ám kívül ért véget, földreviteli pontot mégsem kapott érte. Nem úgy az arab, aki egy félig-meddig kivitelezett lerántásért azonnal kapott 2 pontot amit valójában csak magas ívű dobásért jár. Kristófot a gallérjánál előre megrántva került vele együtt földre, úgy, hogy a magyar versenyző nem esett el, csupán egyik térdére letérdepelt. Ezzel a túlértékelt két ponttal győzött az arab versenyző 2-0-ra és lett aranyérmes egyéni 94 kg-ban. No comment.

Másnap jött az Open, ahol bárki indulhat. A kék öves Szűcs fekete övesek és akár másfél mázsás ellenfelek közé kerülve 3 elődöntős küzdelem után a döntőben revansot vett és saját fegyverével legyőzte Al-Ketbit. A magyar harcos rögzítette ülésben az arabot, bal talpával a jobb kezének bicepszét kifeszítve és szépen tartotta közel négy percig iszonyú koncentrációban. Az arab többször próbált szabadulni sikertelenül. Kristóf a fight utolsó percében csinált egy fölékerülést, amiért az ezúttal sportszerű és tárgyilagos bíró megadta az egy pontot, majd guard pozícióban még további egyet.

Kölcsönkenyér visszajár” – a magyar fiú egy az egyben 2-0-val ugyanolyan technikai séma szerint megszerezte a világ első helyét abszolút open kategoriában!!!!

A magyar versenyző felkészítésében a Magyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetség a fizikai szinten túl mentális sport coaching segítséget is nyújtott, melyért köszönet jár Ilyés Gyula mesternek. A Nemzeti Versenysport Szövetség olimpikonoknak kijáró teljes sport és gálaruházatot és profi média megjelenést biztosított. Kristóf prototípus nemzeti jitsu versenyruhája, amit a szakszövetség a Shogunfight küzdősport ruházati céggel kollaborációban fejlesztett ki a Tatami Venum cég gyártásában, első alkalommal debütált és úgy tűnik óriási szerencsét hozott. Reméljük hírhedt lesz a tatamikon a magyar korona látványa és ilyen eredmények után sikerülni fog ezt a rendkívül komplex és önvédelemre tökéletesen alkalmazható küzdősportot az iskolai oktatásba is bejuttatni, hogy minél több magyar gyermekből válhasson kitartó felnőtt és akár higgadt küzdőszellemű profi sportoló, aki felküzdi magát a világ tetejére.

A példakép mostantól adott!

Gratulálunk és köszönjük Szűcs Kristóf!!

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.