Kiemelt hírek

Megjelent a harcosok Bibliája, a Globális Kyokushin

2016. november 19. | szerző SzlobMil | Könyvajánló

November 16-án, szerdán tartotta Hanshi Adámy István (9. DAN) negyedik, életút összefoglaló könyvének rendhagyó bemutatóját Budapesten, a BSK Crossfight edzőkomplexumában. A kyokushin hazai alapító nagymestere öt esztendő kemény munkáját mutatta be a volt tanítványoknak, stílusvezető harcművészeknek.

ajanlat01_large

A bemutatót Horváth János színész-humorista – aki jómaga is fekete öves kyokushin karatés és Hiko-Ryu mester – nyitotta meg a BSK Crossfight tatamis termében. A harcosok Bibliájaként várt Globális Kyokushin borítójának előlapján található körről, az Enso-ról folytatott eszmecserével kezdték a mesterek a beszélgetést.

A moderátor Horváth János szerint az Enso méltán szimbolizálja a könyvet, illetve azt a már-már eltűnő világot, ami a régi karatemesterek életében volt jellemző.

Hanshi Adámy István, az egyik legrégebbi és legtöbb danfokozattal rendelkező magyar mester hosszasan “ecsetelte” a saját ecsettel megrajzolt Enso jelentésének mélységeit és értelmezését.

Horváth János meglepetten kiemelte, hogy Adámy könyvében egyetlen kép sincs. Véleménye szerint ezzel az író szembeállítja magát (egyféle tükörként) az olvasóval, akinek el kell majd elképzelnie mindazt, amiről a fejezetek szólnak. Így létrejöhet a mély diskurzus az író és az olvasó között.

A könyv azért kapta a Globális Kyokushin címet, mert a kis részletek helyett az egészre, a kyokushin jelentésére koncentrálva a végső igazságot keresi.

Adámy nagymester az életben és a karatéban egyformán jelentkező problémákról is beszélt, amit a legtöbben inkább elhallgatnak, pedig a hiba emberi, és szembe kell vele nézni. A filozófiai hangvételű kötetet ezért nevezhetjük szókimondó “botránykönyvnek” is.

“Tudja meg a szülő, milyen csodákkal és persze olykor anomáliákkal is találkozhat a gyereke, akit karatézni visz.” – hangoztatta Adámy István, aki egyben leszögezte, hogy nem a karatéval van baj, hanem az emberi esendőséggel, így óriási a mesterek felelőssége.

Jobbról: Adámy István (9. DAN) és felesége, Adámy Bea, Furkó Kálmán (8. DAN)

Jobbról: Adámy István (9. DAN) és felesége, Adámy Bea, Furkó Kálmán (8. DAN) a könyvbemutatón

A nagymester mások mellett saját magát sem kímélte könyvében. Bátran vállalja és vallja be, sokszor hibázott. Pontosan, feketén-fehéren leírja, milyen hibákat követett el a múltban, és elmondja, mit csinálna ma másképp. Az alázatot és a hibákkal való szembenézést, megbocsátást és annak kérését az egyik legfontosabb tanulási folyamatként említette.

A vaskos olvasmány tehát nem csak rávilágít a problémákra, de egyfajta megoldást is kínál azokra. Kaicho Adámy kiemelte, hogy az olvasó senkinek se higgyen – még neki sem. Arra figyelmeztetett, hogy a saját útját (a Do-t) mindenkinek végig kell járnia, ezt nem lehet kikerülni. A tapasztalatok gyűjtése és az önismeret az Élet legfőbb célja.

15036313_1189193951168049_3232596334424829849_n

Adámy István (jobbra) a Megszállottak Klubjában

“Én csak ablakokat nyitok, felvillantok kérdéseket és az én válaszaimat, de ezek az enyémek. Keresse meg mindenki a saját válaszait. A könyv nem akar vitatkozni – mindössze megmutatja, milyen ez a világ, illetve azt is, hogy milyen lehetne egy félévszázados tapasztalattal bíró mester szemüvegén keresztül” – hangzott el Adámy Istvántól.

“Egy dolgot szeretnék átadni az utókornak: van egy fizikai testünk, egy elménk, és egy lelkünk. Ezek sokszor egymástól – sajnos – elkülönülnek energetikailag. Ebben a hármas egységben létezünk. Ha a szellemi és spirituális szintet elfelejtjük, és megragadunk a fizikai szinten, az nagy probléma, mert nem éltünk igazán.”

A könyvbemutatóra számos tanítvány, Nagymester is ellátogatott, és dedikált könyvet vásárolt. Többek között Shihan Budán László, Shihan Németh Pál, Shihan Horpácsik György, Sensei Bazsó Zoltán, Dr. Sófi Gyula, a Niten Ichi Ryu-nak magyarországi Nagymestere, Sensei Szappanos Zoltán, a Karate Maraton szellemi atyja, Sensei Dr. Gubacsi Attila, Shihan Szűcs Zsolt és Furkó Kálmán Shihan (8. DAN) tucatnyi más mester társaságában.

20161116_175342

A harcosok Bibliája ezen a linken keresztül rendelhető meg karácsonyig, kedvezményes áron.

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.