Kiemelt hírek

Májusban rendezik az I. Baranta Világkupát

2012. március 1. | szerző akadmin | Baranta

2012-ben az Országos Baranta Szövetség első alkalommal rendezi meg a Baranta Világkupát. Íme a versenykiírás!


A Baranta a hagyományos magyar testkultúrára és életfilozófiára épülő önálló harcművészeti irányzat. Jelenleg hat országban kétezer-ötszáz fiatal foglalkozik a magyar harci technikák gyakorlásával. Hazánkban az ötödik legnagyobb létszámú irányzat. Alapjait a két világháború között a Ludovika Akadémia tisztjei rakták le. 1991 után indult újra a kutatómunka. 1996-ban megalakult az első Baranta egyesület a szentendrei Kossuth Lajos Katonai Főiskola bázisán. 2002-ben létrejött az Országos Baranta Szövetség. 2005-ben a szervezet felvételt nyert Magyarországi Harci Művészetek Össz-Szövetségébe.
 
A szövetség által immáron tizenötödik éve kerül megrendezésre a Baranta Magyar Bajnokság, a Baranta Magyar Kupasorozat versenyei, valamint a hetedik éve a Balassi Bálint és Sudár István emlékversenyek. A baranta közösségek tagjai évente 3-400 bemutatót tartanak országszerte, a Baranta magyar válogatott rendszeresen vesz részt vegyes harcművészeti versenyeken és szerepel a Magyarországon rendezett nemzetközi versenyek gáláin.
 
2012-ben első alkalommal rendezik meg a Baranta Világkupát, melyre minden stílus képviselőit várják, akik vívás, birkózás, íjászat és fegyveres formagyakorlat versenyszámok valamelyikében, vagy akár mindegyikében vállalják a megmérettetést a baranta válogatott és más harcművészetek versenyzőivel. Minden stílus számára versenyszámonként legalább egy fő indulási lehetőségét garantálják (selejtező nélkül), több versenyző esetén selejtező versenyen kell az indulás jogát kiharcolni.
BARANTA VILÁGKUPA
 
VERSENYKIÍRÁS CSAPATOK ÉS VERSENYZŐK RÉSZÉRE

 
A verseny szakmai szervezője: Országos Baranta Szövetség (OBSZ)

A verseny társszervezői:
Mente Egyesület, 

Miskolc Város Önkormányzata, 
Magyarországi Harci Művészetek Össz-Szövetsége, 
Miskolc Kulturális Szövetség
 
A verseny helyszíne: Miskolc, Városi Szabadidőközpont (H-3530 Miskolc, Görgey A. u. 19.)
A verseny időpontja: 2012. május 18-20.
A verseny levezető elnöke: Vukics Ferenc (OBSZ elnök)
A verseny vezetőbírója: Németh Zoltán (OBSZ alelnök)
A verseny fővédnöke: dr. Kriza Ákos, Miskolc város polgármestere
A verseny védnökei: Boldog István, országgyűlési képviselő
A verseny díszvendége: Böjte Csaba
 
A versenyhez kapcsolódó rendezvények szervezői: Rápóti-Fekete Mónika, Antal Edit

 
Korosztályok: 17 év feletti felnőtt férfiak és nők (együtt versenyeznek)
 
Indulás feltétele: előzetes regisztráció, szükség esetén sikeres selejtező (időpont: 2012.04.28)
  
Menetrend:
Május 18. Péntek 
14.00 – 17.00 Regisztráció, szállásfoglalás és versenyzők gyakorlási lehetősége 
17.30 – 18.00 Barantás ostormenet a városközponttól a sportcsarnokig
18.00 – 18.30 Polgármester úr hivatalos megnyitója az országzászlónál
18.30 – 19.00 Baranta és néptánc bemutató az országzászlónál 
20.00 – 23.00 Technikai értekezlet az edzők és versenyzők részére, gyakorlási lehetőség
 
Május 19. Szombat 
08.30 – 09.00 A verseny hivatalos megnyitója
09.00 – 12.00 Vívás és birkózás selejtezők 
12.00 – 13.00 Egyéb harcművészeti bemutatók 
13.00 – 16.00 Egyéni és páros fegyveres formagyakorlat versenyszám
16.00 – 18.00 Vívás és birkózás döntők 
18.00 – 19.00 Fegyverforgatás, Vívás és birkózás versenyszámok eredményhirdetése
19.00 – 21.00 Gálaműsor (Baranta, Kung-fu és Kempo stílus válogatott bemutatója, tehetségkutató verseny győzteseinek fellépése, 300 fős nagy csatajelenet, Harcos Magyarok díj átadása, fegyveres formagyakorlat győzteseinek fellépése) 
21.00 – 24.00 Táncház élőzenével (Tönköly zenekarral)

Május 20. Vasárnap

09.00 – 11.00 Harcművészeti sportágválasztó és nyílt edzés (Miskolc és környékib csapatokkal)
11.00 – 12.00 Íjászpárbaj selejtezők
12.00 – 15.00 Íjász akadálypálya és íjászpárbaj döntők
16.00 – 17.00 Íjászat eredményhirdetés és Baranta Világkupa átadása
 
 
Versenyszámok
 
A Baranta Világkupán négy versenyszám került kiírásra, versenyszámonként két verseny-elemmel. Indulni csak úgy lehet, hogy az adott versenyszám mindkét elemében részt vesz a versenyző. Aki a Világkupa győzelemért szeretne harcba szállni, annak egynél több versenyszámban is el kell indulnia. A versenyző végső eredményét a versenyszámokban megszerzett legjobb 3 pontszám adja ki (ha mind a négy versenyszámban indult, akkor a legkisebb pontszáma kiesik a végső számításnál). A versenyszámok:

1. Fegyveres formagyakorlat 
 


 
Egyéni fegyveres formagyakorlat és páros fegyveres küzdelmi formagyakorlat
 
2. Szabad vívás 

Szablyavívás és lándzsavívás

 
3. Baranta birkózás 
Övbirkózás (kajar)
 
és harci birkózás (egy rovásos böllön)
 

 
4. Harci íjászat 
Íjászpárbaj és íjász akadálypálya
 
1. Fegyveres formagyakorlat – a tudás próbája
1/a Elem: egyéni fegyveres formagyakorlat
 
Az egyéni fegyveres formagyakorlat egy 45-90 másodperc hosszúságú egyéni bemutatószám és egyéb mozgásos népi- és harci elemekből felépülő jelenet egységes formában történő bemutatása. Az előadásnál pontozásra kerül a sebesség, a látványosság, a fegyverhasználat, valamint a stílus, koreográfia és zene.
 
1/b Elem: páros fegyveres küzdelmi formagyakorlat
A páros fegyveres küzdelmi formagyakorlat egy 45-90 másodperc hosszúságú fegyveres és pusztakezes harci cselekményt, küzdelmet bemutató, előre megkomponált és begyakorolt folyamatos jelenetsor. A látványos előadások során a versenyzők számot adnak a fegyverforgatásban való jártasságukról. A pontozóbírók a következő szempontok szerint adnak pontokat: harcszerűség, fegyverhasználat, dinamika, pontosság, stílus.
Ha a pár mindkét tagja indul a versenyen (ez nem feltétel!), akkor mindkét versenyzőnek ugyanannyi pontot kell kapnia, tehát nincs külön-külön értékelés, összteljesítményben kell értékelni (arkadas elv). Mindkét versenyszámban a pontozóbírók által felállított sorrend súlyozott átlaga alapján a következő pontok születnek (az első 16 kap pontot):
 
Az versenyszám összesített eredménye a két elemben elért pontszámok összege adja. Pontegyenlőség esetén az 1/a elem eredménye dönt, ennek egyenlősége esetén az 1/b elem eredménye, majd a pontozóbírók döntenek.
 
 
2. Szabad vívás: Szablyavívás és lándzsavívás – a tudás próbája
A szablya- (2/a elem) és lándzsavívás (2/b elem) során a hagyományosan magyar vágó- és szúrófegyver, a szablya (ill. lándzsa) felhasználásával kell találatot bevinni az ellenfél testére. A küzdelmek vívósisakban folynak, nincs időkorlát, a fej-test-végtagok megfelelő pontértékkel bíró találatai alapján kerül ki a győztes. A szablyavívás során a küzdő felek bármely irányban elmozoghatnak, ezért egy látványos, a valóságot jól megközelítő vívásküzdelem bontakozik ki.
 

 
A küzdelem alapesetben 5 pontig tart. A fej találata 3 pont, a test 2 pont, a végtagok 1-1 pont. Kézvágás esetén a talált kéz nem használható tovább a küzdelemben. Jobb-bal kéz találat győzelmet ér.
 
A pontozás menete a két versenyszámnál megegyezik: A selejtezőcsoportban győzelmenként 100 pont jár. A továbbjutók közül egyenes kieséses küzdelmek zajlanak, a következő pontozással:
 
A selejtezőcsoportban és a kieséses rendszerben gyűjtött pontok nem adódnak össze, hanem a magasabb lesz érvényben. (Pl. a csoportban 3 győzelem 300 pont, a kiesés szakaszban pedig 17. helyezett lesz (200 pont), akkor 300 pont a versenyszám elemben elért eredmény). Aki egyszer sem győzött, az 0 ponttal fejezi be a versenyszámot.
 
A versenyszám eredményét a két versenyszám elemben elért pontszámok összege adja. Pontegyenlőség esetén az egy elemben magasabb elért pontszám jelenti a győzelmet. Ezek egyenlősége esetén egy pontig menő szablyavívásban kell eldönteni a helyezést. (kettőnél több versenyző esetén is)
 
Egyéb védőfelszerelések (szuszpenzor, könyökvédő, kézvédő, térdvédő), használata megengedett.
 
3. Baranta birkózás: övbirkózás és harci birkózás 3/a Övbirkózás (kajar) – erő és kitartás próbája
 
Hagyományosan minden népnél kialakultak birkózásos formák, amelyek elsősorban a küzdő felek a testi erejük, ügyességük és gyorsaságuk felhasználásával kerültek az ellenfelük fölé. Az övbirkózásban a küzdő felek meztelen felsőtesttel, ütés és rúgások nélkül kapaszkodnak össze, céljuk a másik földre vitele. Az veszít, akinek a talpán és tenyerén kívül más testrésze is érinti a talajt.
 
3/b Harci birkózás (egy rovásos böllön) – a küzdelem próbája

A harci birkózás, azaz az egyrovásos böllön az egyik küzdő fél feladásáig tartó birkózó küzdelem. A feladás általában fojtás, gerinc- ill. ízületi feszítés következtében történik, de ütés-rugás ebben a versenyszámban sem megengedett. Ez a versenyszám a judo-földharc, valamint a grappling versenyszabályaihoz hasonlítható, azzal az eltéréssel, hogy nincs pontozás, csak feladással lehet győzelmet elérni. A küzdő felek meztelen felsőtesttel küzdenek.

 
Mindkét versenyszámban két súlycsoport van: -80 és +80 kg. A küzdelmek egyenes kieséses rendszerben zajlanak. A pontozás:
 
Az egy győzelmet sem szerző versenyző 0 ponttal fejezi be a versenyszámot.
 
A versenyszám végeredményét a két elemben elért pontszámok összege adja. Pontegyenlőség esetén az egymás ellen elért eredmény a mérvadó, amennyiben nem küzdöttek egymással, úgy az egyik versenyszámban meg kell küzdeniük (akkor is, ha nem azonos súlycsoportban küzdöttek).
 
4. Harci íjászat: íjászpárbaj és íjász akadálypálya 4/a Íjászpárbaj – a bátorság próbája
Az íjászpárbaj során a küzdő felek vívósisakban, esetleg más védőfelszerelésben lépnek a küzdőtérre, és gyerek erősségű (#20-25) íjakból, ledugózott végű vesszőkkel próbálják eltalálni egymást. Mindkét fél 3-3 vesszővel indul, de küzdelem során a használt vesszőket is összegyűjtheti. Az győz, aki először eltalálja a másik testét vagy fegyverét. A hagyományos visszacsapó íjakat a rendezőség biztosítja.
 
Az íjászpárbaj egyenes kieséses rendszerben zajlik. Aki egy párbajt sem nyert, az 0 ponttal fejezi be a küzdelmeket. A pontozás:
 
4/b Íjász akadálypálya – az ügyesség próbája
 
Az íjász akadálypálya lényege, hogy az íjász különféle mozgásformákban (futás, gurulás, ugrás) teljesíti a megadott célokra leadott lövéseit. A pályán a haladást és a látást nehezítő körülmények is vannak, valamint mozgó célpontok is. A harci íjászat akadálypályához nem elegendő a pontos célzás, a pályát időre is kell teljesíteni.
 
A végeredmény három összetevőből áll:
1. a pálya teljesítésének ideje 
2. a pálya feladatainak teljesítése (hibás teljesítések büntető másodperceket jelentenek) 
3. a találati pontosság (hibás telj esítések büntető másodperceket j elentenek)
 
A harci íjász akadálypálya felépítése : 
1. elem: az 1. körben indulás 6 vesszővel, futás a célterületre 
2. elem: futás a futófolyosón, 20-15m lövés futás közben (1) az 1. táblára 15-20m 
3. elem: előregurulás, majd lövés (2) állókorongra 8-12m 
4. elem: hátragurulás, majd lövés (3) állókorongra 8-12m 
5. elem: felugrásból lövés (4) a 2. táblára 8m 
6. elem: ablakon keresztül lövés (5) a 2. táblára 12m 
7. elem: háton fekvésből lövés (6) a 2. táblára 12m 
8. elem: visszafutás a start/cél területre 
9. elem: a 2. körben indulás újabb 6 vesszővel, futás a futófolyóson (nincs lövés) 
10. elem: tigrisbukfenc majd lövés térdelésből (7) és állásból (8) az állókorongokra, 8-12m 
11. elem: akadály átugrása 
12. elem: akadály átugrása közben lövés (9) a 2. táblára, 8m 
13. elem: lövés 3 dobott korongra (10)(11)(12), 8m 
14. elem: visszafutás a start/cél területre
 
Ez összesen 12 lövés, két körben, 6-6 vesszővel. A tábla 1x1m, a korongok 20-30cm átmérőjűek. Hibapontok meghatározása: 
– táblalövések esetén a 20-30cm-es célponton kívül a tábla (1x1m) találata: +5mp 
– táblalövések esetén a táblán kívüli találat: +10mp 
– álló korong lövések esetén hibás találat: +10mp 
– dobott korongok esetén hibás találat: +15mp 
– ügyességi feladat nem teljesítése (pl. a 4. lövésnél nem ugrik fel, vagy már leér): +10mp 
– kihagyott lövés (pl. elveszíti a vesszőt): +15mp
 
A versenyző 3 db „ügyességi feladat nem teljesítése", vagy legalább 2 db kihagyott lövés esetén a versenyszámot 0 ponttal fejezi be.
 
A versenyző csak célzott, kontrollált lövéseket adhat le, „elszórt" lövések esetén a bíró – biztonsági okokból – megállíthatja a versenyszám-elem teljesítését. Ebben az esetben a versenyző 0 ponttal fejezi be ezt az elemet.

Pontszámítás: hibapontokkal korrigált idő alapján a következő pontozással (az első 16 kap pontot):
 

 
A versenyszám végeredményét a két verseny-elemben elért pontszámok összege adja. Pontegyenlőség esetén az egymás ellen elért íjászpárbaj eredmény a mérvadó, amennyiben nem küzdöttek egymással, úgy az íjászpárbaj versenyszámban meg kell küzdeniük.
 
Az íjász akadálypályán saját, hagyományos visszacsapó íjat kell használni, fa vagy karbon vesszőkkel. Biztonsági kiegészítő felszereléseket lehet használni (pl. alkarvédő), de tegezt ill. jogosulatlan előnyt biztosító kiegészítőket nem. A vesszőket az íjhoz fogva vagy az övbe tűzve lehet vinni a pályán. A találatnak csak az számít, ha a vessző beleáll a célba.
 

 
 

A díjazás menete
A versenyszám-páronként kiosztott díjazás: 

1. helyezett: Szabad vívás / Baranta birkózás / Harci íjászat / Fegyveres formagyakorlat Baranta Kupagyőztese 
1-3. helyezett: Szabad vívás/Baranta birkózás/Harci íjászat/Fegyveres formagyakorlat érem 1-6. helyezett: Szabad vívás/Baranta birkózás/Harci íjászat/Fegyveres formagyakorlat oklevél
 
Összesített pont: minden versenyzőnek a legjobb három versenyszám eredményének az összege (ha négy versenyszámban indul valaki, akkor a legalacsonyabb eredménye nem számít a végelszámoláskor). A Baranta Világkupa a legmagasabb összesített pontszám alapján kerül kiosztásra. Pontegyenlőség esetén a versenyszámonként elért legmagasabb (vagy a második, harmadik) pontszám dönt.
 
Baranta Világkupa végeredménye:
1. helyezett: Baranta Világkupa győztese 
1-3. helyezett: Baranta Világkupa érem 
1-6. helyezett: Baranta Világkupa oklevél a helyezésről
 
Regisztráció, nevezési díj
 
Egy versenyszám esetén 3.000 Ft/fő (10 EUR), több versenyszám esetén 4.000 Ft/fő (15 EUR). Az előregisztrálni 2012. április 27-ig lehet a barantaszovetseg@gmail.com címen. Az előregisztráció csak a nevezési díj befizetésével együtt érvényes. Információ: www.barantavilagkupa.hu
Helyszíni regisztráció esetén a szervező fenntartja a lehetőséget a versenyen való indulás engedélyezésére. Helyszíni regisztráció esetén a nevezési díj egységesen 6.000 Ft/fő (20 EUR), amely nem tartalmazza a szállás költségét.
A versenyen indulás feltétele: érvényes sportorvosi igazolás (csak íjászaton indulóknál háziorvosi igazolás is elég), valamint 18 életévet be nem töltött versenyzők esetén írásbeli szülői hozzájárulás.
 
Szállás, étkezés, indulás, érkezés
A verseny szervezőinek, résztvevőinek és versenyzőinek a szállást a verseny szervezője biztosítja, a következő módon: 
– szervezők, résztvevők: péntek és szombat éjszaka térítésmentesen 
– csak íjászaton induló versenyzőknek csak külön kérésre, térítés ellenében 
– egyéb versenyszámokban induló versenyzők részére péntek és szombat éjszaka térítésmentesen
 
Érkezés: csak az íjászaton induló versenyzőknek vasárnap 10.00-ig kell megérkezniük és regisztrálniuk a verseny helyszínén, a többi versenyszámban induló versenyzőnek pénteken 20.00-ig kell megérkeznie. Befejezés: íjászatban nem induló versenyzők, akik nem érintettek a Világkupa kiosztásában: szombat 21.00, íjászatban (is) induló versenyzők, vagy akik érintettek a Világkupa kiosztásában: vasárnap 17.00
 

Comments

comments

A hozzászólás letiltva.