Kiemelt hírek

Kendo: Soha rosszabb évet!

2013. január 1. | szerző akadmin | Kendo

Rendkívül eredményes, sikerekben gazdag évet zárhat 2012-ben a Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetség kendo szekciója.

 

2012-ben a Magyar Férfi Kendo Válogatott megszerezte történelmének legfontosabb világbajnoki helyezését és Európa legjobbjaként lett harmadik a legnagyobb kendós nemzetek mögött. A rangos nemzetközi versenyek mellett a hazai tornákon is jeleskedtek mieink.
  
A kendo versenynaptár első fontos állomása a tokió Kokushikan Egyetem kendós diákjainak fogadása volt. A nagy hírű egyetem diákjai minden februárban tíz napot töltenek Magyarországon és együtt gyakorolnak Budapesten illetve a vidéki dojokban a magyar kendókákkal. A delegáció látogatásának egyik fontos „küldetése” az is, hogy a Magyar Kendo Válogatott tagjainak versenygyakorláson keresztül biztosítson felkészülést a soron következő nagy világversenyekre.
 

 
Az év első felében két nemzetközi versenyen remekeltek a mieink. Az egyik ilyen torna a bécsi rendezésű, komoly hagyományokkal rendelkező Duna Kupa volt, ahol állandó szereplők a magyar kendósok is. Idén a női mezőnyben Bővíz Marina (Magyar-Japán Kendo Klub) harmadik helyet szerzett, a kendo válogatott férfi tagjai pedig csapatban szereztek aranyérmet.

Tavasszal szintén éremmel tért haza egy magyar kendós Görögországból: Szegőfi Ákos (Budapest Főnix Kendo és Iaido Klub) harmadik helyezést ért el az Athens Taikai Nemzetközi Kendo Kupán. A budapesti versenyző az év végén, októberben is résztvett egy nemzetközi bajnokságon. Az olaszországi Alessandria városában a IX. Nemzetközi Alessandria Kendo Kupán Szegőfi Ákos a dan kategóriában 94 versenyzőből a legjobb 16 közé jutott és Fighting Sprit díjat kapott. Klubtársa, Lukács Marcell a kyu kategóriában ezüstérmet szerzett.
 

A közelgő Világbajnokságra való felkészülést idén is a Német Kendo Válogatottal közösen eltöltött budapesti edzőtábor jelentette, ahol többnyire versenygyakorlással igyekeztek formában maradni a mieink a német ellenfelek segítségével.
 
A felkészülés sikeresnek bizonyult, hiszen a május 25-27-én az olaszországi Novarában megrendezett XV. Kendo Világbajnokságon remekeltek a magyarok. A férfi válogatott végig kiegyensúlyozottan vívott és megszerezte a harmadik helyezést. A mieinket csak a két kendo nagyhatalom, Japán és Korea tudta megelőzni. Ezzel a helyezéssel a kendo világbajnokságok történetének egyik legeredményesebb magyar helyezését érték el a mieink (korábban csak az olasz férfiválogatottnak sikerült az a bravúr, hogy európai nemzetként az első háromban végezzen).
 

A Magyar Férfi Kendoválogatott

A magyar csapat kapitánya, Dubi Sándor (Szigetközi Junior Kendo Klub) a csapatversenyen mutatott vívásaiért Fighting Spirit díjat is kapott.

Hölgy kendósaink is jól teljesítettek, csapatban első helyen jutottak ki pooljukból és végül a legjobb 16-ban végeztek.
 

Dubi Sándor
 
Az európai nemzetközi kendo kupák egyik legnagyobb múltú tornája a Hungária Kendo Kupa. Idén júliusban összesen 19 nemzet 202 résztvevője 6 különböző versenykategóriában képviselte magát a bajnokságon. Férfi felnőtt egyéniben Király Norbert (Szigetközi Junior Kendo Klub) szerepelt kiemelkedően és két japán versenyző mögött harmadik helyet szerzett. Női felnőtt egyéni kategóriában Bővíz Marina bronzérmet, junior kategóriában Komjáti Krisztián (Magyar-Japán Kendo Klub) ezüstérmet szerzett. A csapatkategóriában a Hungária Kendo Kupát idén a győrzámolyi Szigetközi Junior Kendo Klub nyerte el.
 
A hazai bajnokságok közül három tornát kell kiemelni. Idén a Világbajnokság miatt júniusban került megrendezésre az Országos Kendo Csapatbajnokság, amit a újra hosszú évek óta rendkívül sikeres Szigetközi Junior Kendo Klub nyert, megelőzve a második helyezett Magyar-Japán Kendo Klubot és a két harmadik helyezettet, a Bakony Kendo és Iaido Klubot és a Szegedi Kendo Klubot. 
 

Babos Gábor
Szeptemberben a szövetség legfiatalabb tagjai mérhették össze tudásukat egy különálló, csak a legfiatalabbaknak szóló Junior Kendo Kupán. A 8-18 év közötti kendókák három korosztály szerinti csoportban indulhattak. A legkisebbek versenyét Puszti Dániel (Magyar-Japán Kendo Klub) nyerte, a serdülők között Komjáti Tamás volt a legjobb, míg junior kategóriában Komjáti Krisztiáné lett az aranyérem.
 
Az év utolsó legfontosabb kendós eseménye a 28. Országos Egyéni Kendo Bajnokság volt. Idén férfi felnőtt kategóriában Babos Gábor (Szigetközi Junior Kendo Klub), a női mezőnyben Bővíz Marina lett az országos bajnok. A junioroknál Tóth Bertalan (Bakony Kendo Klub), serdülő kategóriában Lukács Marcell (Budapest Főnix Kendo és Iaido Klub), gyermek kategóriában Puszti Dániel végzett az első helyen.
 

Bővíz Marina
 
Fontos megemlítenünk, hogy 2012 tavaszán Vadadi Zsolt a Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetség elnöke az Európai Kendo Szövetség kincstárnoki pozíciója mellé egy újabb nemzetközi titulust kapott. A magyar elnököt a Nemzetköz Kendo Szövetség auditori bizottságába választotta a Közgyűlés. 
 
Hasonlóan jelentős sportpolitikai eredmény az is, hogy Mihalik Hunor, a szövetség főtitkára bekerült a Magyar Olimpiai Bizottság Nem Olimpiai Sportágak Tagozatába.
 

Comments

comments

A hozzászólás letiltva.