Kiemelt hírek

Kendo: Old sztárgála páncélban

2012. október 9. | szerző akadmin | Kendo

Az idei Momiji Nemzetközi Senior Kendo Kupa igazi sportünnep volt. Czifrik Balázs beszámolója.

 

A kendo (japán kardművészet) egész életen át tartó mozgáskultúrát, életformát jelent. Azonban, hogy ez ne csak egy üres, kill billes, jedis kényszerképzetekkel átitatott, önámító marketing szlogen legyen, tenni is kell. A Budapest Főnix Kendo és Iaido Klub a senior kendósoknak immár sokadik alkalommal rendezte meg a Momiji Nemzetközi Senior Kendo Kupát.
 
 
Az idei Momiji Nemzetközi Senior Kendo Kupa igazi sportünnep volt. De hogy értsük, miért is, röviden vissza kell tekintünk a magyar kendo eredményeire, történetére. A magyar kendo idén ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját. A magyar kendo férfi válogatott a lehető legszebb ajándékkal kedveskedett: harmadik helyezést ért el az idei világbajnokságon.  
 
A világszintű teljesítmény eléréshez azonban az elmúlt 30 évre – sikerekkel és buktatókkal együtt – szükség volt. Szükség volt a kitartó, lelkes emberekre, az önkéntes munkában dolgozó vidéki és fővárosi edzőtermek kendósaira, edzőire, Abe Tetsushi szakmai igazgató és a válogatott vezetőjének kitartására, és szükség volt a megerősödő és egyre komolyabb nemzetközi rangot kiérdemlő hazai versenyekre. Ezek közé tartozik a Momiji Nemzetközi Senior Kendo Kupa, amely Közép-Kelet Európában kuriózum.

 
A kendóban persze relatív, ki számít seniornak. A Momiji Kupán két kategóriában, a 35-45 és a 45+-ban vívnak a versenyzők. A legidősebb versenyző idén a 65 éves Aranyossy Árpád volt.
 
A 2012-es Momiji Kupán többek közt olyan többszörös válogatottak, Európa Bajnoki helyezettek vették fel ismét a páncélt, akik sokban hozzájárultak ahhoz mind versenyzőként, mind edzőként, mind klubvezetőként, hogy a magyar kendo a világ élvonalához tartozzon. A verseny külön pikantériáját pedig az adta, hogy a mérkőzések bírái többek közt a világbajnok harmadik helyezett férfi válogatott tagjaiból kerültek ki.


 

A versenyen a 2000-es évek nemzetközi és hazai vívások hangulatából kaptunk ízelítőt. A 35-45 éves korcsoportban Erdélyi Gábor (Arrabona Kendo Klub) és Bárány Tibor megállíthatatlanul jutottak el a döntőig, és a mérkőzés után Bárány Tibor, a Budapest Főnix Kendo klub vezetője vehette át a kupát.
 
Abe Tetsushi szakmai igazgató, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, kiemelte, öröm volt látnia, hogy mindkét kategóriában valódi, harcos, erős kendót látott, és az idősebb korosztály is komolyan törekszik arra, hogy a kendótudása fejlődjön, és tényleg megélje, hogy a kendó egész életen át tartó mozgáskultúra.
 
Eredmények:


35-45 évesek:
I. Bárány Tibor
II. Erdélyi Gábor
III. Balogh Tibor, Mihai Dutescu (RO)


 

Fighting Spirit: Márton Attila
 
45 év felettiek:
I. Kovács Ferenc
II. Tráser Tamás
III. Sohajda Gyula, Kocsis István


 

Fighting Spirit: Jancsó Zoltán

Szerző: Czifrik Balázs

Comments

comments

A hozzászólás letiltva.