Kiemelt hírek

Kárpát Kupa harcművészeti viadal a Miskolci Sportcsarnokban.

2013. április 26. | szerző akadmin | Baranta

Június 1. Miskolc. Két stílus – egy cél: a legjobbnak lenni.

 

Idén június 1-jén kerül sor Miskolcon a Generáli Arénában a Kárpát Kupa elnevezésű harcművészeti versenyre, amelyről Németh Zoltán, az Országos Baranta Szövetség alelnöke beszél:
– Kezdjük az elején! Mi az a Baranta?
– A Baranta önálló magyar harcművészeti irányzat, amely a magyar harci és népi testkultúra megmaradt és megőrzött elemeinek rendszerbe foglalását és továbbfejlesztését tűzte ki célul.
– Mit jelent ez pontosan, mivel foglalkozik egy barantázó?
– A magyar harci és népi testkultúra magában foglalja a hagyományos magyar fegyverek – az íj, a szablya, a lándzsa, az ostor, a hajítófegyverek, stb. – küzdelmi használatát, a pusztakezes küzdelmi formák, valamint a néptáncok, népdalok, népi ügyességi játékok művelését, lovon és gyalogosan egyaránt. Egyfajta magyar tízpróbázó, a magyar bajnokság is tíz versenyszámból áll.

– Lehet-e ennyi mindent magas szinten művelni?
– Tavaly a Baranta Világkupán bizonyítottuk, hogy lehet. A birkózásban a birkózókkal, a szablyavívásban a vívókkal vesszük fel a versenyt. A mozgás nyelve közös, aki botot forgatni megtanul, annak az ostorhasználat is könnyebben fog menni.
– Akkor a Kárpát Kupáról: a név magáért beszél. Mit kell még tudni a versenyről?
– A Baranta és a Zen Bu Kan Kempo együttműködése több mint 20 éve tart. Erősítjük, támogatjuk egymást, s ezzel a magyar harcművészeteket. Idén közösen szervezzük a Kárpát Kupát, ahol 3 fegyvernemben, összesen 6 versenyszámban mérik össze tudásukat a versenyzők: pusztakezes és fegyveres küzdelmekben, valamint bemutatószámokban. Pusztakézzel Full-contact Viadal és Földharc küzdelmek lesznek, ez bizony a keménység próbája lesz! A fegyveres küzdelmek közül a szablyavívás és az íjászpárbaj, míg a bemutatószámok egyéni és páros formában kerültek be a versenybe. Igazi vertikumát mutatjuk meg a magyarok harci tudásának.
– Tehát a barantások és a kemposok közösen versenyeznek az egyes versenyszámokban?
– Igen, sőt a tavalyi versenyhez hasonlóan birkózókkal, judosokkal, ju-jitsusokkal, szablyavívókkal is. Harcosnak lenni nem stílus, hanem küzdeni tudás kérdése. És az igazi magyar harcos nagyon tud küzdeni.
– …és ennek a dicsőség a jutalma…
– Egy harcosnak ez a legnagyobb elismerés. A verseny első 7 helyezettjének Baranta Szövetség által alapított „Harcos Magyar – Magyar Harcos” kitüntető címet adományozza a Magyarországi Harci Művészetek Össz-Szövetsége, valamint – amúgy magyar módra – egy valódi Kossuth-szablyát kapnak a teljesítményük elismeréseként. Ez azért nem mindennapi jutalom!
– Miért éppen Miskolc?
– Tavaly nagyon jó tapasztalatokkal távoztunk Miskolcról, mind a helyi szervezők (Mente Egyesület), mind a Városi Önkormányzat kitett magáért, így nem volt kérdés, amennyiben lesz lehetőségünk, idén is ide jövünk. A versennyel egy időben kézműves vásár, gyermek foglalkoztató és tehetségkutató verseny gálaműsora is lesz, így mindenki találhat az érdeklődésének megfelelő programot a helyszínen.
– Lesz ennek folytatása is?
– Terveink szerint igen, az Össz-Szövetséggel közösen szeretnénk egy rendszeres harcművészeti versenyt és gálát meghonosítani Miskolcon, ahol minden stílus képviselteti magát valamilyen formában.
– Ha már a jövő szóba került: milyen célokat tűztek ki maguk elé a barantások?
– Sokan valami ősi dolgot feltételeznek a baranta mögött, nekik annyiban van igazuk, hogy a hagyományaink egy része ősi gyökerekből ered. Az egyezés azonban itt véget ér: a baranta egy tudásgyűjtő folyamat eredménye, ez a tudás ma is gyarapodik. A technikai és taktikai készlete nő. A Baranta nem hagyományőrzés, sem múltba révedés, a Baranta egy mai sport és egyben életmód is, amely Karácsony Sándor által megfogalmazott társaslélektant mint filozófiát fogadja el rendezőelvként. A baranta célkitűzésében Kodály Zoltánt követi, aki így fogalmaz: “…a népkultúra nő fel magas kultúrává, saját törvényei szerint…”. A Kárpát Kupa egy mérföldkő a Baranta, egyben az egész magyar harci kultúra magas műveltséggé emelésében…
– Úgy legyen! Akkor találkozunk június 1-jén a Miskolci Sportcsarnokban…


További információk:
Webcím: baranta.org
Email: barantaszovetseg@gmail.com
Facebook: http://www.facebook.com/events/144536972388478/?fref=ts

Comments

comments

A hozzászólás letiltva.