Kiemelt hírek

Karate Kid III: A mozgáskoordináció példa nélküli fejlődéséért

2007. október 11. | szerző akadmin | Karate

A gyermekek és serdülőkorú fiatalok ügyességi és fizikális képességei a rendszeres sportolással, testmozgással fejleszthetőek. Sorozatunk harmadik felvonása.

ELŐZŐ CIKKEINK:

I. rész:
A karate gyakorlásának hasznossága a gyermek- és serdülőkorban

II. rész:
Harcművészetek és gyerekek – Kérdések és válaszok


Bár a felnőttekhez hasonlítva, egyes fizikális képességek esetében a gyermekek eltérést mutatnak az anatómiai és élettani változásokat illetőleg, általánosságban elmondható: a gyermekek fizikálisan edzhetőek. Ezért a rendszeres sportolásnak számos jótékony hatása lehet, feltéve, hogy az a képességek alapján gondosan kiválasztott és megfelelően összeállított gyakorlatokból áll, illetve a terhelés és intenzitás szempontjából a gyermekek fizikális terhelhetőségére szabott.


A karate gyakorlása ilyen szempontból más sportágakhoz hasonlóan a fizikális képességeken túl fejlesztheti a mozgáskoordinációt, a motoros képességeket, és általában a gyermekek egészségét.

A fizikális képességek fejlődése tekintetében számos párhuzamot találunk a karate, más harcművészetek, illetve más “modern” sportágak között. A “modern” sportok, úgy, mint a “nem tradicionális” küzdősportok (ökölvívás, birkózás, vívás), a torna, a labdajátékok, az atlétika, az úszás, stb., nem ugyanolyan mértékben ugyan, de fejlesztik a különböző fizikális képességeket.

Természetesen lényeges eltérések is megfigyelhetőek, hiszen egyes sportágak hangsúlyozatabban fejlesztenek egyes képességeket, míg más képességek nem kapnak hasonló volumenű szerepet. Így például az úszás hangsúlyozotabban fejleszti az aerob állóképességet, míg a tornával inkább az izomerő és a koordináció fejlődik.
A labdajátekoknál hangsúlyozott szerepet kap az agilitás, míg az atlétikai futószámoknál inkább az állóképesség vagy a robbanékonyság fejlesztése kap jelentős szerepet. A karate azon kevés “sportágak” (helyesebb a mozgásforma vagy mozgástevékenység elnevezés) közé tartozik, amelynek gyakorlása során komplex módon fejlődik több fizikális képesség is. Ha a fizikális képességek fejlesztésének komplexitását vesszük figyelembe, akkor a karatéról elmondható, hogy a legsokoldalúbb fejlődést biztosíthatja a gyermekek számára.

A karateedzések alkalmával a különböző erőfejlesztő, illetve társas, játékos gyakorlatok által fejlődhet a gyermek izomereje, azon belül is a statikus (izometrikus), illetve a dinamikus (izotonikus) izomerő. Mivel az edzések alkalmával az izomerő a legtöbb esetben valamilyen mozgásos formában, dinamikus végrehajtással jelenik meg, úgy, mint az ütések, rúgások, gyors hely- és helyzetváltoztató mozdulatok végrehajtása, vagy éppen valamilyen külső ellenállásnak (például a társ testsúlyúnak) dinamikus elmozdítása, az izomerő egy speciális formája, az úgynevezett gyorserő is fejlődésnek indul. A mozdulatok dinamikus végrehajtásával azonban nemcsak az erő, hanem a gyorsaság is fejlődik.


A karate mozgásanyagában többféle gyorsasági forma is megjelenhet, így például az ízületi (mozdulat) gyorsaság, vagy éppen a hely- és helyzetváltoztató gyorsaság. Mindezek mellett az állóképesség különböző formái is jelentősen fejlődhetnek a karate edzések során, hiszen a gyermekek keringési rendszere megfelelő igénybevételnek van kitéve. A jól megválasztott terhelésnél és intenzitásnál ugyanis megnövekszik és tartósan emelt szinten marad a gyermekek pulzusszáma, anyagcseréje, testhőmérséklete, ventillációja, és az izmok oxigén felvétele.

A fizikális képességek egyéb formái is javulnak a karate edzések rendszeres látogatásával, mint például az izületi lazaság (hajlékonyság), amely elengedhetetlen a karate technikák megfelelő végrehajtásához. Emellett talán nem meglepő az egyensúly fejlődése sem, hiszen a karatéban a fejlett egyensúly érzék esszenciális a különböző állasok, rúgások, mozdulatok végrehajtásához.

Így a gyakorlatok végrehajtása során igen gyakori az egy lábon egyensúlyozás, amíg a másik láb végrehajtja a technikát. Mindez alatt a törzs hajlítása, fordítása illetve a karok és a fej mozgása is fokozza az egyensúly fejlődését. Ezzel egyidejűleg, az ütések, rúgások, mozdulatok összekombinálásával, a test előre, hátra és oldalirányban mozgásával, illetve a mozgásirány és mozdulatirány változtatásával jelentősen fejlődik a gyermek agilitása is.


Ugyanakkor a karate talán leglényegesebb jótékony hátasa a gyermekek fizikális képességeire a mozgáskoordináció fejlesztése. A karate ugyanis specifikus mozdulatok (lépések, helyváltoztatások, súlypontáthelyezések, ütések, rúgások, stb.) sorozatát követeli meg megfelelő folyamatossággal. Mindezen elemek rendszeres gyakorlásával általános értelemben is javul a gyermek mozgáskoordinációja, amely azért is fontos lehet, mert az általánosan jól fejlett mozgáskoordinációval a gyermek más sportágak mozdulatait, elemeit, technikáit is hatékonyabban és gyorsabban fogja elsajátítani.

Ezért a karate kiválóan alkalmas lehet a kisgyermekek fizikális- és ügyességi képességeinek fejlesztésére, hiszen a mozgáskoordináció és az egyéb felsorolt képességek fejlesztésével jó alapokat lehet biztosítani más sportágak és mozgásformák a későbbiekben való könnyed elsajátítására.

Comments

comments

A hozzászólás letiltva.