Kiemelt hírek

Káosz után egységes oktatást hozott az RKSZ a rendvédelmi képzésben

2013. május 28. | szerző akadmin | Egyéb

Györki Géza, a Rendészeti Kiképzők Szövetségének egyik alapítója mesél a kezdetekről, az RKSZ tevékenységéről, fejlődéséről és a közeljövő terveiről. Interjú.


Györki Géza 7. danos karate mester Kemény ember. Határozott véleménnyel, hatalmas elánnal és olyan tapasztalatokkal a háta mögött, amelyek minden pillanatban visszaigazolják a harcművészetek lényegét. Tisztelet, elkötelezettség, becsület, alázat. A Rendészeti Kiképzők Szövetségének alapító tagja és ügyvezető elnöke. A vasárnap immár 2. alkalommal sorra kerülő RKSZ Önvédelmi Magyar Kupa kapcsán kérdeztük a szervezetről.

– Mi az RKSZ célja? Miért jött létre?
Az RKSZ célja, a rendvédelmi területen dolgozók oktatásának szakszerű keretek közé szervezése. Ez a terület hatalmas káoszt mutatott, amely hathatós, szakszerű beavatkozást igényelt azért, hogy egységes képet mutasson. Voltak kezdeményezések, oktatások, amelyek különböző harcművészetek képviselőivel működtek együtt, ám egységes követelményrendszer, számonkérhetőség és szakszerű szervezés hiányában a különböző vonalak nagyon különböző színvonalú és hatékonyságú munkát végeztek.

Györki Géza 7. Dan
– Kik alapították az RKSZ-t?
– Dr. Komáromi István, Miskolczi Attila, Harsányi László, Serflek józsef, Lajos Roland, Sztraka Mihály és jómagam hoztuk létre a szervezetet 2005-ben. Mára kialakult a komplett oktatási rendszerünk különböző iskolai képzésekre. Az oktatók (instruktorok, főinstruktorok, szakreferensek) különböző szintjeit hoztuk létre annak érdekében, hogy egyértelmű legyen ki, milyen szinten, mit oktathat. Az oktatási rendszert igazgatóként Miskolczi Attila fogja össze.
– Az elmúlt nyolc évbe hová jutott el a szervezet?
– Felállt egy japán harcművészeti alapokon nyugvó oktatási rendszer, a goshin jitsu karate, amelyben három személy (Rony Kluger 8. dan, Börzsei Károly 6. dan, Györki Géza 7. dan) rendelkezik vizsgáztatási joggal. Erőteljesen rááltunk a szakmaiságra és oktatási együttműködési megállapodást kötöttünk a Vagyonvédelmi Kamarával, valamint a napokban írjuk alá az együttműködési szerződést a Nemzetőrséggel, mi szerint a képzést mi vesszük át. A szakmai, személy- és vagyonvédelmi szervezetek mellett számos középsikolában – négy évre lebontott, 72 órás tanmenettel – is oktatunk már
Idén rendeztük meg első nyilvános versenyünket, az RKSZ Önvédelmi Magyar Kupát, vagyis a  Rendvédelmi Kiképzők Szövetsége Országos Szervezete Amatőr és Profi Meghívásos Nyílt Versenyét március 2.-án, amely nagy sikert aratott.
Idén elérkezettünk arra a szintre, hogy elindulunk a nemzetközivé válás útján. Amellett, hogy minden megyénk önálló szervezetként fog működni, a meglévő külföldi kapcsolatainkat tovább kívánjuk építeni, erősíteni. Az RKSZ képviselőkkel rendelkezik Az USA-ban, Kanadában, Izraelben, Máltán.
Június másodikán lesz a következő versenyünk Miskolcon, lesznek táboraink, nemzetközi szemináriumaink – többek között Obata Toshishiro, vagy Rony Kluger mester vezetésével -, de a legnagyobb rendezvényünk jövő március 8-án lesz egy Világkupa formájában.További info: www.rksz.info

Comments

comments

A hozzászólás letiltva.