Kiemelt hírek

Így zajlott a temesvári Kensa Kikan

2014. május 13. | szerző SzlobMil | Beszámoló

A Daisho Harcművész Klub adott otthont a Nippon Seibukan Akadémia három napos temesvári rendezvényének, a Kensa Kikannak. Az eseményen jelen volt több 8. és 9. DAN-os nagymester, edzéseket tartottak országos képviselők, többek között Renshi Gregor László (6. DAN) is. 

Gregor László és Pospischil Tamás edzés közben

Jelen volt a Nippon Seibukan Dojo vezetője, Kancho Yasuo Kawano (goju-ryu karate, 9.DAN), és Hanshi Uchiyama Koji (8. DAN) nemzetközi igazgató is. A Kensa Kikan motorja, Hanshi José Miguel Martinez Barrera (9. DAN) shibucho irányította az eseményeket a rá jellemző óriási energiával; szükség is volt erre, mert a romániai shidoint, Hanshi Robert Manole (8. DAN) nagymestert sérülés érte, ami hátráltatta munkájában.

A Nippon Seibukan Akadémia vezetői, shidoinok és huku shidoinok

A Nippon Seibukan Akadémia vezetői, shidoinok és huku shidoinok

Az első napon Yasuo Kawano Kancho – aki egyben az Össz-Japán Harcművész Szövetségnek az alelnöke is –, a legmagasabb rangú kitüntetéssel tisztelte meg Dr. Borbíró Zoltán (3. DAN) mestert, a Nippon Seibukan Akadémia teljes jogú tagját. A császári koronával ékesített kitüntetést eddig mindössze 11 személy kapta meg. Ez egyben a magyar harcművészetnek szóló elismerés is.

Kancho Yasuo Kawano, Hanshi José Miguel Martinez Barrera, Hanshi Uchyama Koji

Kancho Yasuo Kawano, Hanshi José Miguel Martinez Barrera, Hanshi Uchyama Koji

Dr. Borbíró Zoltán, mint a magyar Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára sem érkezett üres kézzel, hiszen a „Honvédelemért” kitüntető cím harmad osztályú fokozatát nyújtotta át José Miguel Martinez Barrerának, a spanyol királyi gárda nyugalmazott ezredesének.

Ilyen előzmények után pénteken este került sor az első edzésre, amelyet Hanshi Uchyama Koji tartott Kancho Kawano (9. DAN) szakmai irányításával. A goju ryu karate alaptechnikáit gyakorolták a résztvevők. Legnagyobb létszámmal a Shihan  Pospischil Tamás (6. DAN) huku-shidoin  vezette Óbudai Jutsu kai Kan SE képviseltette magát, de eljött egy másik huku-shidoin, Sensei Gasparik Róbert (3. DAN) is.

Kancho Kawano (9. DAN) véd

Nagy megtiszteltetésnek számított továbbá, hogy a magyar Tai-jitsu élet egyik legismertebb mestere, Vikartóczky Gusztáv (7. DAN) ismét eljött tanítványaival, és szemmel láthatóan jól érezte magát a számára otthonos közegben.

Az utolsó napon, vasárnap  megérkezett Sensei Harsányi László (5. DAN) goju-ryu karate mester, a Magyar Goju-ryu karate Szövetség elnöke is.

Ivica Zdravkovic (7. DAN) oktat

Ivica Zdravkovic (7. DAN) oktat

Szombaton két csoportra osztották a résztvevőket. A magasabb öveseknek és mestereknek  Shihan Gregor László tartott karate edzést, kihonból, knock-down elemekből és goshin ryu technikákból. Ezalatt a gyermekeknek és sárga öveseknek Hanshi Doru Galan (7. DAN) adott ju-jitsu képzést.

A kicsik is sokat tanultak!

A kicsik is sokat tanultak

Doru Galan elsőrangúan helyettesítette a sérült Hanshi Robert Manolét, akivel előző napon egyeztették az anyagot. A következő szakaszban Uchiyama Koji oktatott goju-ryut, míg Hanshi José Miguel Martinez Barrera Yawara Jitsu technikákkal ismertette meg a résztvevőket.

Délután Ivica Dravkovic (7. DAN) ken-jitsut, párja, a kiváló ITF taekwon-do és ju-jitsu mester Dan Olaru késes technikákat oktatott. A napot Belén Pérez spanyol mester, a kyudo (japán íjászat) mestere mutatta be lövészeti tudományát, és az önként jelentkezőknek oktatást tartott.

Hanshi Barrera (9. DAN) magyaráz

Hanshi Barrera (9. DAN) magyaráz

Az utolsó napon Pospischil Tamás mester személyében először vizsgázott az újjászervezett Nippon Seibukan Akadémia keretében magyar harcművész. Nos, erről a 7. DAN fokozatért folyó vizsgáról csak a legfelsőbb hangnemben lehet beszélni. Ez a vizsga a nap egyik fénypontja volt, Tamás mester megérdemelten szerezte meg a Nihon Tai-Jitsu fokozatot. A másik vizsgázó, Belén Pérez is megállta a helyét, a spanyol hölgy 6. DAN fokozatra vizsgázott – szintén sikeresen.

Doru Galan hárít

A vizsgák után a csoportok bemutatója következett. A sok szép, látványos bemutató közül – karatés töréstechnika, iado és ken-jitsu, és az óbudaiak nagy létszámú, tartalmas és szépen megkomponált tai-jitsu bemutatója után megtörtént a csoda, ami mélyen érintette mind az elnökséget, mind a nézőket: három vak ju-jitsus mutatott be szenzációs bemutatót három látó segítőjével.

Az óbudaiak bemutatója

Az óbudaiak bemutatója

A látványos és életszerű demonstráció után mindenki felállva, vastapssal éljenzett. Bizony, furcsa érzés kerítette hatalmába a máskor kőkemény harcművészeket, ez az érzés a meghatódottság volt. Talán ezért is csodálatos a BUDO, a harcművészet?!

Oklevelek átadása

Oklevelek átadása

Vasárnap kora délután ért véget a Kensa Kikan az oklevelek átadásával. 2015-ben Olaszország ad otthont a Kensa Kikannak, 2016-ban pedig Magyarország.

Forrás: Gregor László

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.