Kiemelt hírek

Így kell szert tenni nagy ütőerőre a küzdősportokban

2016. október 3. | szerző SzlobMil | Tanítás

Tudod, hogy mi az az erő? A válasz trükkösebb, mint azt elsőre gondolnánk – pedig egy létfontosságú dologról van szó, amiről jobb, ha mindent tudunk.

mike-tyson-punch

A tradicionális japán karatéban az erő rendkívül fontos szerepet kapott, manapság azonban sokan mégsem rendelkeznek kellően nagy ütőerővel. Hogy miért? Mert a fenti kérdésre nem tudják a tudományos választ, pedig nem kell tudósnak lenni hozzá, a képlet – amely az egész cikk, és az ütőerő alapja is – egyszerű:

Erő = tömeg x gyorsulás (F= m x a)

A fizika törvényeivel az ember nem szállhat szembe.

Más szavakkal leírva: az ütés ereje főként attól függ, hogy milyen gyorsan tudja az ember megmozgatni a tömegét. Minél nagyobb a célpont felé tartó lendület, annál erősebb lesz az ütés is.

Nézzük csak meg jobban a két összetevőt (tömeg és gyorsulás)

Az első lépés: a “tömeg” szó megértése

Az első dolog, amit meg kell tenni, az a testsúly növelése. A nagyobb tömeg értelemszerűen nagyobb potenciális ütőerőt is fog eredményezni.

Csak addig növeld a tömeged, amíg azt képes vagy kontrolláltan a célpontod irányába fordítani. Ha mondjuk kezdő karatés vagy, akkor ezt a tömeget mindössze a kezed fogja reprezentálni, de ha egy kicsivel többet edzettél már, akkor már az egész karod erejét bele tudod vinni az ütésbe. Ha még tovább edzel, akkor meglehet, hogy az egész tested tömegével is tudsz majd ütni. Amikor ezt a szintet eléred, olyan erőseket ütsz majd, hogy a Föld is beleremeg – még akkor is, ha kicsi vagy. Bruce Lee tudta ezt, ezért is volt olyan erős és hatékony.

lee-portrait

Ehhez az kell, hogy a megfelelő technikát tudd alkalmazni, tökéletes test-tudattal.

A második lépés: a “gyorsulás” megértése

A legtöbb ember azt hiszi, hogy a gyorsulás egyenlő a sebességgel, pedig ez nem így van.

A gyorsulás azt jelenti, hogy milyen gyorsan tudod a sebességedet megnövelni, és ez bizony hatalmas különbség. Nem elég tehát az, ha gyors vagy – ezt a gyorsaságot egy szempillantás alatt el is kell érned.

Ehhez forró izomrostok kellenek, amelyek szinte azonnal működésbe tudnak lépni, hogy tömeged olyan gyorsan mozdítsák el relaxált állapotból a célpont felé, amennyire csak lehet.

Ehhez képesnek kell lenned gyorsan összehúzódó izomrostjaidat akár azonnal megmozgatni a központi idegrendszered által.

A harmadik, egyben végső lépés: tedd össze a dolgokat!

Hiába tudod pontosan, hogyan használd a tömeged hihetetlenül nagy sebességgel, ha nincs meg benned a harcoshoz méltó gondolkodásmód. Hogy elérd a kívánt erőt, minden egyes mozdulatodat teljes koncentrációval és megingathatatlan elkötelezettséggel kell végrehajtanod.

Japánul ezt “fudo-shin”-nek, vagyis “elmozdíthatatlan elmének” hívják – mentalitásod akkor a megfelelő, ha olyan erős, hogy hegyeket tudsz megmozdítani vele. Minél keményebb vagy mentálisan, annál keményebbeket fogsz majd ütni fizikailag.

Sajnos a legtöbb ember gyenge akaraterővel rendelkezik, ez tartja vissza őket attól, hogy elérjék azt a potenciált, ami rejtőzik bennük.

A shin-gi-tai (elme-technika-test) mindhárom komponensét össze kell hangolnod, ha ki akarod magadból hozni a legjobbat – lényegtelen, hogy ütni, rúgni, vagy védeni szeretnél.

Reméljük, hogy az írás az elmédet már megerősítette, és csak a gyakorlat van hátra.

Sok sikert és jó edzést hozzá!

Forrás: shop.builder.hu

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.