Kiemelt hírek

Igazi mérföldkő lesz a hazai rendezésű kick-box Világkupa

2016. május 11. | szerző SzlobMil | Kick-box

Az idei Kick-box Világkupát május 12 és 15 között rendezik Budapesten, hosszú kihagyás után. A hazai küzdőtéren minden versenyzőnk ott lesz, aki jól szerepel, akár bekerülhet a magyar válogatottba is. A rendezvényre tavaly nyár óta készülnek a szervezők – nagy durranás lesz, egy csomó újítással.

Világkupa

Jöjjön először egy kis történelmi visszatekintés:

A honi sportágak közül feltétlenül a sikersportágak közé sorolható a kick-box, mind eddig elért versenyeredményei, mind a Magyarországon megtartott rendezvényei alapján. Már viszonylag korán, 1985-ben Világbajnokságot rendezett az akkor Dr. Leyrer Richárd vezette Magyar Kick-box Szövetség.

Ezt ismételte meg a Szövetség 1993-ban Budapesten, majd 2005-ben Szegeden, ahol minden idők egyik leglátványosabb és legjobban szervezett kick-box világbajnokságát láthatta a szép számú nézősereg, valamint a tévénézők is. Ez utóbbi rendezvény a mai napig követendő példaként szolgál a WAKO Világszövetség tagjai számára is.

A hazai rendezésű világbajnokságok mellett tekintélyes versennyé nőtte ki magát a több mint két évtizedes múltra visszatekintő magyarországi Kick-Box Világkupa is. Debrecen, Nyíregyháza, majd a leghosszabb ideig Szeged adott otthont a rendezvénynek. Igazán erőssé a ringes szabályrendszerek tették, hiszen gyakran a világbajnokságoknál is erősebb mezőny jött egy-egy Világkupa alkalmával, úgymond „kelet és nyugat határán”.

A MOM park

A MOM parkban rendezik a világkupát

A mostani, immár 22. rendezvény előkészítő munkálatai már tavaly nyár óta folynak, a négytagú Szervező bizottság (Király István alelnök, Juhász Gábor alelnök, Mórádi Zsolt világbajnok, Jároszkievicz Krisztián világbajnok) gőzerővel dolgozik.

Az egyik fő cél idén a tatamis mezőny megerősítése volt, és ha minden igaz, ez sikerülni is fog a rendezőknek – holnap minden kiderül.

Máris komoly sportdiplomáciai sikernek számít például, hogy a pointfighting szakágban az ősi rivális olaszok sokkal többen lesznek, mint a korábbi években bármikor.

a négytagú Szervezőbizottság

a négytagú szervezőbizottság

A szervezőbizottság egyik tagja, a szövetség alelnöke, Juhász Gábor nyilatkozott az előkészületekről:

Milyen elgondolásból helyezte át a Budapestre a Szövetség a Világkupa helyszínét?

Számos jelzés érkezett a korábbi években sportbarátainktól, hogy közlekedés szempontjából jobb lenne nekik egy fővárosi helyszín, mert akkor többen eljöhetnének. A beloruszok például nagyon örülnek ennek a helyszínnek, hiszen Minszkből közvetlen vasúti kapcsolatuk van Budapestre. Európán kívül Ázsiából is várunk csapatokat. A tavalyi, belgrádi ringes vb-mezőnyének jó része is itt lesz Budapesten. A Világkupa mezőnye várhatóan még erősebb is lehet, hiszen itt egy kategóriában nem csak egy versenyzőt indíthat egy ország, mint a felnőtt világbajnokságon. A tatamis mezőny arányát tekintve gyengébb volt a korábbi években, most ez is erősödött. Ezt jól jelzi az, hogy az induló versenyzők nagy száma miatt, a mostani állás szerint 8 tatami küzdőtér és két ring fog üzemelni a Világkupán.

Mit kell tudnunk a Világkupának helyet adó helyszínről, a MOM Sport Rendezvényközpontról?

A MOM Parknál található, 1400 fős lelátója van. Maga a csarnok nagyon magas technikai színvonalú, a világítás, a technikai felszereltség, az öltözők állapota, mind-mind méltó egy ilyen jelentős versenyhez.

Korábban is zajlottak itt nívós versenyek, mint a Kempo Világbajnokság, fitnesz, szkander versenyek, legutóbb pedig a Vívó Világkupa versenyei. Bejáratott helyszín. Olyan csarnokot kerestünk, amely mellett közel található a egy megfelelő színvonalú és befogadóképességű szálloda is. Ez, esetünkben a Hotel Novotel, ezért is nevezhetjük a budapestit „komfortos Világkupának”, mivel a versenyzők egyszerűen csak átsétálnak a csarnokhoz. A csarnokhoz és a szálláshelyhez kapcsolódóan, kiegészítő szolgáltatásként lehetőség van a rekreációt és pihenést szolgáló wellness-ezésre.

Melyek lesznek ennek a várhatóan nagyszabású, többnapos versenynek a média megjelenései?

Ígéretünk van arra vonatkozóan ,hogy az M4 közszolgálati sportcsatorna közvetít majd a versenyről, többek között szombaton, a Világkupa hivatalos megnyitóját. A rendezvény súlyát jól jellemzi, hogy a Szövetség felkérésére, nagy örömünkre, a fővédnöki tisztséget elvállalta, dr. Simicskó István úr, honvédelmi miniszter, Tarlós István úr, Budapest Főpolgármestere és Schmitt Pál úr, volt köztársasági elnök, a MOB tiszteletbeli elnöke. Külön szeretném kiemelni, hogy a rendezvényünk megvalósításához rendkívül jelentős támogatást nyújtott az Emberi Erőforrások Minisztériuma, ezen belül is különösen dr. Sávolt-Szabó Tünde, az EMMI Sportért Felelős Államtitkára.

Galambos Péter elnök

Galambos Péter, a kick-boxosok elnöke

 

Amit az időbeosztásról tudni kell

A verseny első hivatalos mérlegelése csütörtökön délután 16.00-22.00 óráig tart majd, de emellett minden versenynapon reggel is mérlegelhetnek az adott tatamis szabályrendszer versenyzői.

Pénteken 10 órakor elkezdődnek a ringes selejtezők, 15 órakor pedig a pointfighting csapatverseny küzdelmei. Szombaton folytatódnak a ringes küzdelmek és ezen a napon lebonyolítják az összes pointfighting egyéni küzdelmeket is.

Szombaton 16 órakor lesz a verseny ünnepélyes megnyitója, amelyre az Államtitkár Asszony és a fővédnökök mellett, még számos hazai támogatót is meghívtak a szervezők.

Vasárnap a ringes szabályrendszerek összes döntőjén izgulhatnak az érdeklődők és az összes light-contact és kick-light mérkőzésre is ekkor kerül sor.

A verseny befejeződése után este, a hagyományos „Sayonara party”-val ér véget a Világkupa, remélhetőleg jó hangulatban.

címlapfotó: bout.kickboxing-india.com

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.