Kiemelt hírek

Hipnózis és teljesítménynövelés

2017. szeptember 14. | szerző akadmin | Cikkek

A hipnózist a legszélesebb körben elfogadott nézet szerint egyfajta módosult tudatállapotnak tekinthetjük. A hipnózis során az egyik ember (hipnotizáltnak vagy a hipnózis alanyának nevezzük) egy másik személy, a hipnotizőr által adott szuggesztiókra (sugalmazásokra) reagál, figyelme a hipnotizőr hangjára, utasításaira koncentrálódik.
A hipnózis egy módosult tudatállapot, ahol csodálatos erők szabadulhatnak fel!

hypn

A hipnózis nem valami okkult varázslat. Sokkal inkább egy ideg-élettani ismeretekkel jól alátámasztható (neuroterápiás) technika, ahol a terapeuta vezetésével olyan változások történnek az agyműködésben, melyek a kívánt változás felé terelik a kezeltet.
A hipnózist bár még elég kevesen, a sportteljesítmények javítására is alkalmazzuk. Ez általában nem feltétlenül azt jelenti, hogy a hipnózis segítségével meg lehetne növelni pl. a sportoló izomerejét, de a csúcsteljesítményhez szükséges lelki- és fizikai állapot létrehozásában a hipnózis is hasznos lehet. Különösen jól alkalmazható ez a módszer abban az esetben, ha egy előzőleg jó formában lévő versenyző teljesítménye visszaesik, és ennek okát kell kideríteni, illetve segíteni a sportolót abban, hogy újra a régi formáját hozza.

A hipnóziskutatás kedvelt témája a teljesítményfokozó hipnózis használata a tanulás, a munka, a sport és a magánélet . Sportpszichológusok szerint az olimpiai sportolók teljesítményének 80 százaléka az agyi állapotukon múlik, és csak a maradék 20 százalékért felelős a fizikai erőnlét. Valószínűleg hasonlóan magas arányban járul hozzá a megfelelő koncentrált agyi állapot, illetve tudatállapot minden egyéb teljesítményhez is, így a pozitív szuggesztiók nemcsak a sérülést minimalizálják, hanem az eredményt is növelik. Legfontosabb a pozitív hozzáállás kialakítása és a teljesítményt rontó gátak és félelem megszüntetése, majd a tökéletes teljesítmény vizualizálása következik, pl. egy tökéletesen végrehajtott gyakorlat agyban létrehozott képén halad végig az (ön-)hipnotizált. A vizualizáció nemcsak az idegrendszer teljesítményét javítja, hanem az izmokat, ereket is edzi. Bármit is akarjon az ember jobban csinálni, ha pl. hipnózissal (netán tudatos álom révén) különböző agyi részeinek működését szinkronba hozza, és tartósan a célja elérésére tudja teljes figyelmét koncentrálni, akkor teljesítménye is ugrásszerűen megnő.
Túlzott mértékű, irracionális szorongások és félelmek, fóbiák kezelésében is nagyon hasznos eszköz a hipnózis. Ennek részben az az oka, hogy a fóbiás személyek gyakran erősen hipnábilisak, élénk a képzeletük és figyelmüket jól tudják koncentrálni. Hipnózis segítségével meg lehet gyorsítani azt a terápiás folyamatot, amely ahhoz vezet, hogy az eredetileg erős félelmet, szorongást vagy pánikot kiváltó ingerek és helyzetek elveszítsék kellemetlen jellegüket. A sportolók a versenyhelyzetekkel, rossz versenyélményekkel kapcsolatban érezhetnek erős szorongást, amit mind egyéni mind csoporthipnózissal csillapítani, kezelni lehet.

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.