Kiemelt hírek

Érvek, amelyek miatt az ESKRIMA lesz a TE harcművészeted!

2007. október 9. | szerző akadmin | Eskrima, Kali, Arnis

Testi-lelki teljességünk érdekében sportolni kell, a testmozgás fontosságán vitatkozni nem lehet. Erre az egyik legmegfelelőbb forma a Fülöp-szigetekről származó Eskrima gyakorlása, amit nem szabad összetéveszteni egy harci sporttal.

A harci sportokban a teljesítmény, a versenyek, az érmek kerülnek a középpontba, és az ember, ha nem bajnok, teljesen háttérbe szorul.
Ezzel szemben az Eskrimában saját magunk fejlesztése, jobbá, teljesebbé tétele a lényeg. Ebben a harcművészetben is megtalálhatók a versenyek, ami a megmérettetés mellett arra szolgálnak, hogy képességeink, testünk, szellemünk, teljes egészségünk minél magasabb szintre kerüljön, ezzel életünk minősége javuljon, és ezek által a mindennapokban is jobban álljuk meg helyünket. Nagyon fontos, hogy amikor Eskrima edzésen veszünk részt, akkor nemcsak a testünket dolgoztatjuk, hanem elménket is, ezáltal a mindennapok gondjaiból, bajaiból való tartalmas kikapcsolódást is jelent – vallják az Eskrima művelői.Az Eskrima igazi különlegességét több dolog adja:

Először is ebben a harcművészetben a pusztakéz mellett nagy hangsúlyt fektetnek a különböző önvédelmi eszközök használatára:
– marokbot, rövidbot, hosszúbot;
– használati eszközök, mint például toll, esernyő, sál, táska;
– haladó szinten kés, kard, ostor és további tradicionális fegyverek.

Eszközökkel egy lány, vagy egy gyengébb testalkatú fiú is egyenlő esélyekkel veheti fel a küzdelmet akár több támadó ellen is, és az eszközökkel való gyakorlatozás szinte észrevétlenül fejleszti erőssé, ügyessé a fizikumot, és megadja a harcművészekre jellemző képességeket.

Másodszor az Eskrima pusztakezes technikái igen magas szintet képviselnek. A Fülöp-szigeteken megszokott dolog, hogy önvédelmi fegyvert hordanak maguknál az emberek, ezért, amikor valakit megtámadnak, szinte biztos, hogy fegyverrel teszik.
Sőt, néha több támadóval is számolni kell, így komoly életveszélybe kerülhet a megtámadott, ha éppen nincs nála fegyver. Az Eskrima pusztakezes önvédelmi módszereinek ilyen szélsőséges helyzetekben is helyt kell állniuk. Ebből egyenesen következik, hogy ha egy fegyveres támadóval szemben meg tudjuk magunkat védeni eszközök nélkül, akkor könnyebb dolgunk van egy fegyvertelen támadó ellen.

Harmadszor – talán a ma embere számára ez a legjelentősebb – az egészségmegőrzés, önfejlesztés is nagyon fontos szerepet játszik a stílusban:

– Eskrima-edzéseken az egész testünket használjuk, így kialakul a megfelelő edzettségi szint, ami ellenállóbbá tesz bennünket a betegségekkel szemben, fejleszti az immunrendszert, növeli a vitalitást, a testsúlyt optimalizálja, megfiatalítja a szervezetet;

– mivel az eszközökkel való gyakorlás nagyobb odafigyelést igényel, ezért fokozottan javulnak a reflexeink és a koncentrációs képességünk. Például vezetés közben, vagy az utcán közlekedve a gyorsabb reflexek akár egy balesetet is megelőzhetnek;

– az Eskrima speciális összetett, kétkezes technikái fejlesztik a mozgáskoordinációt, a téri tájékozódást és kiegyensúlyozza testünk két oldalát, a két agyfélteket;

– a páros technikáknál, például a bottal, vagy ököllel való támadásnál és védésnél, folyamatosan egy mesterségesen előállított “veszélyhelyzetbe” kerülünk, amit hamar megszokunk, így ezzel nő az önbizalmunk, amely számtalan helyzetben hasznunkra lesz, és emellett ellenállóbbak leszünk a stresszel szemben is, ami gyakorlás közben oldódik;– az Eskrima-edzés úgy erősíti az egész testet, fejleszti a gyorsaságot, az állóképességet, a reflexeket és az azonnali helyzetfelismerést, hogy nem csak az edzőteremben, hanem az életünkben is fel tudjunk használni;
Ki kell emelni még, hogy stílusunk kortól, nemtől, és egyéb testi képességektől teljesen független, ugyanis az Eskrimában nem erőltetjük rá az egyénre a különböző technikák használatát, de mindet ismertetjük, megtanítjuk vele, és segítjük abban, hogy kialakíthassa saját, jellegzetes mozgását. Ezáltal a stílus testre szabott lehet mind idősebb, mind fiatalabb, mind nők és mind férfiak számára is.

Az Eskrimában versenyek is vannak, ahol védő-felszereléses küzdelemben és formagyakorlatok végrehajtásában mérettetnek meg az indulók. A versenyeket az önfejlesztés részeként fogjuk fel!
Az Eskrima az egyetemeken testnevelés tantárgyként felvehető!!!
Comments

comments

A hozzászólás letiltva.