Kiemelt hírek

Advent ajándéka: ételosztáson a HEGYEM

2014. december 9. | szerző fightermagazin.hu | HEGYEM

Négy autó, 500 kilométer, több százezer forintnyi élelmiszercsomag, harmincöt megajándékozott család, 140 mosolygó gyerek – a Harcművészek az Egészséges Gyerekekért Mozgalom karácsonyi túráját még sokáig emlegetjük majd. A HEGYEM-hez elérő segítő kezek lehetőséget biztosítottak arra, hogy – hűen a hagyományokhoz – az idén is könnyebbé tegyük a rászoruló családok ünnepi készülődését. A www.hegyem.hu beszámolója következik.

h3 másolat

A HEGYEM karanvánja advent második vasárnapján indult útnak Nógrád megyébe. A négy autót színültig töltöttük ajándékokkal: húst, kenyeret, tartós élelmiszereket, édességet (leginkább szaloncukrot…), gyümölcsöket, ruhaneműket vásároltunk azokból az adományokból, amelyeket a szervezet önkéntesei, támogatói és szimpatizánsai gyűjtöttek össze. Az élelmiszerosztás két területet érintett: a HEGYEM először a Hatvan környéki családokat látogatta meg, később pedig Bódvalenkére autózott, ahol példásan működő edzőtermünk évről-évre látványos eredményeket produkál.

h2 másolat

kaja másolat

A Mozgalom munkatársaival tartott O-Sensei Réti István zenmester, akit nemrég avattunk diplomatává, Móricz Emese coach, aki szintén a közelmúltban csatlakozott hozzánk, Bezzegh Krisztián, a Közösségi Sport program vezetője, és természetesen Orlik Zoltán is, aki évek óta rendszeresen jön, lát és oszt a HEGYEM-mel kapcsolatban kerülő gyerekek körében. Sőt a HEGYEM-mel volt a magyar-amerikai BreaDr., diabetikus termékeket gyártó és forgalmazó cég képviselője is, aki alacsony szénhidráttartalmú, egészséges kenyereket osztott szét a gyerekek között.

7 másolat

Az ajándékosztás felemelő pillanatait nem nagyon lehet leírni; sok családnak gyakorlatilag ez az egyetlen olyan nap az évben, amikor jelentős segítség érkezik a mindennapok leküzdéséhez. Mivel az út előtt sok követ megmozgattunk, így lehetőség nyílott arra, hogy most többosztásnyi csomagot hagyjunk ott egyszerre egy-egy családnál. A gyerekek és a szülők egyaránt hálásak voltak: a megkapott élelmiszerek garanciát jelentenek arra, hogy az ünnepi asztalokra jut majd finom és egészséges falat.

A kis csapatot az egész napos eső sem akadályozta meg abban, hogy Hatvan után a szlovák határ árnyékában megbújó „freskófalu”, Bódvalenke felé vegye az útirányt. A településre mindig örömmel és lelkesen megyünk, hiszen a falu ékes példája annak, hogy a HEGYEM módszer hogyan működik és hat a gyarkolatban. A Lázi József (2. DAN) vezette dojóba járó helyi roma fiatalok tanulmányi eredményei ugyanis látványosan javultak, a magatartási problémák pedig érzékelhetően csökkentek.

Arigato_Dojo_Bodvalenke

De meséljen erről Móricz Emese FaceBook-bejegyzése:

Dr. Gubacsi Attila körbekérdezte a gyerekeket: mi változott azóta, hogy karatéznak. Az egyik 13 év körüli kamasz srác jelentkezett:

– Tisztességesebb (!!!) lettem, szorgalmas vagyok és jobban tanulok.

Valóban, az elmúlt három év alatt a gyerekek hatalmasat fejlődtek, nincs (!!!) bukott tanuló, és drasztikusan csökkent a verekedések száma.

A gyerekek között többen már európai versenyeken is voltak, néhányan díjat is nyertek; az egyikük két versenyszámban hozott aranyakat haza Lengyelországból.

Ezek a fiúk, lányok már nem fognak elveszni Hinni fognak magukban, és megtapasztalják, hogy kemény munkával ki lehet jönni a nehéz helyzetekből is.

De azért nekünk még mindig ott a felelősség, hogy egy ilyen, valódi értékrendet valló, tenni akaró ifjúságot itthon is tudjunk tartani.”

Bódvalenkén természetesen az edzés sem maradhatott el; a gyakorlatokat Lázi és Réti mester segítségével a szervezet alapítója vezényelte. A gyerekek beleadtak apait-anyait – minden pillanatban lehetett érezni, hogy bizony ők most bizonyítani akarnak, hiszen a heti kétszeri foglalkozásoknak látványos hozamai vannak. Fontos pontja volt a tréningnek, hogy a bódvalenkei edzőterem hivatalosan is felvette az “Arigato Hegyem Dojo” megjelölést; immáron Bódvalenkén külsőségekben is büszkén hirdetjük, hogy milyen munka folyik a falak között.

8 másolat

2 másolat

Újabb bejegyzés Móricz Emesétől:

A gyerekek már alig bírták kivárni, amíg a két mester átöltözött, a két legkisebb kint ugrándozott, és szóra fogták Ré mestert, különösen, hogy az öve igencsak elhasználódott, néhol felfeslett, piszkosfehér színű volt.

– Neked milyen öved van?

– Hát ez valamikor fekete volt, de annyit volt a mosásban az elmúlt 40 év alatt, hogy igencsak megkopott. De ennek így kell lennie. Haladnom kell afelé, hogy olyan tudatlan legyek, mint amilyenek most Ti vagytok. (Egy kis magyarázat: a zen egyik alapelve, hogy ha kiteljesedett életet élsz, és visszakerülsz a semmibe, akkor éled helyesen az életedet…)

A gyerekek egymást lökdösve nagy hanggal szaladtak vissza a terembe:

– A mesternek 40 éves fekete öve van!!!”

5 másolat

A HEGYEM nem felejti, mert nem felejtheti december 7-ét: újra megbizonyosodtunk arról, hogy rengetegen támogatnak és segítenek bennünket; hogy sokan vagyunk, akik küzdenek másokért. Szervezetünk továbbra is azért dolgozik, hogy a “végvári” csapataink minél többször jussanak minőségi élelemhez, a harcművészet útján pedig mindig megtalálják azokat a kezeket, amelyekben kapaszkodni lehet.

4 másolat

Mi itt voltunk, itt vagyunk, és jövőre is itt leszünk!

Szervezetünk külön köszönetet mond támogatóinknak:

Shihan Tiszaszentimrei Réti István O-Sensei Shobu RÉ Zen-Do-Karate Do

Móricz Emese és férje

Hanshi Szénási Zsolt és a SmartSHITO Mesterei, Tanítványai

Sensei Németh Pál – Seiken Sportegyesület

Bezzegh Krisztián, a Közösségi Sport program vezetője

Orlik Zoltán és családja

DI-AD-ALK KFT – Hanyeczné L. Erzsébet

Quality Craft Kft.

BreaDr. LLC

INVITEl Zrt.

 

Még több információ és fotó: www.hegyem.hu

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.