Kiemelt hírek

A harcművészetek jövője – a szakadék szélén…

2017. augusztus 13. | szerző GY K | Cikkek

Gyakorló klubvezetőként közel negyven éve vagyok a kyokushin karate elkötelezettjei között.

jovokep

Kijelenthetem, hogy a hazai kezdetektől követem és figyelem a változásokat. Ezt nem csak a saját szervezetemen, stílusomon belül, hanem sokkal szélesebb körben, a teljes spektrumot követve. Láttam felemelkedéseket, hanyatlásokat, divat általi kérészéleteket. Azonban évek óta a legtöbb vezetői vélemény részéről az fogalmazódik meg, hogy mi a jövő? Az a jövő, amit a legtöbben keserű szájízzel mérlegelnek, és az okokat keresik, hogy miért van ez a változás. Arra utalok, hogy csökken a jelentkezők száma, egyre kevésbé terhelhetők a fiatalok, és az első csalódásokat követően menekülnek. Válaszokat keresünk, napról napra értetlenkedünk, és a megoldások helyett csak az okokra vezetjük vissza a devalválódást.

Érdekes lehet az is, hogy a 80-as évek még az elkötelezettségről, kevésbé a pénzről szólt, most ez az arány vészesen megfordult. Mit jelent ez a következő évtizedek vonatkozásában? Az edzők (mesterek) még edzenek és tanulnak, vagy csak a misztikum köpenyében a „tudásért” a kezüket nyújtják a tagdíjakért? Edzenek és harcolnak, hogy bizonyítsanak, vagy már csupán elméleteket gyártanak arra, hogy saját gyengeségüket kihívás mentessé tegyék? Lehet példakép egy elhízott, két másodpercnyi erőfeszítésre képes „mester”, vagy ők is okai a népszerűség csökkenésének? Van egyáltalán jövője a harcművészeteknek, vagy a fiatalság számára a videójátékok és az esport (online játékok) jelenti a kaland megélését, a bizonyítást csupán a virtuális valóságban? Van vagy lesz valaha összefogás, ami esélyt ad a fellendülésre, esetleg az életben maradásra?

Ugye ezek a kérdések megfogalmazódnak mindenkiben, a válaszok is valahol ott rejtőznek, de végre KI KELLENE MONDANI a véleményeket, hogy képesek legyünk változást, változásokat generálni! Kellenek kimondott és széles körben terjesztett gondolatok, amelyek formálnak és tovább gondolkodásra késztetnek, hogy legyenek MEGOLDÁSAINK, TERVEINK! Az esport bevitelét tervezik az olimpiára (nem vicc!)! Lassan már nem testformáló sportolókat fogunk látni, hanem véreres szemű fiatalokat, akik ki sem kelnek a speciálisan kialakított karosszékeikből, és különböző serkentőket tömnek magukba a látszat siker érdekében. Kesergünk tovább, vagy összefogással javaslatokat teszünk, egymást segítve?

Adott egy felület, a fightermagazin.hu, ahol általános harcművészeti cikkek, anyagok jelennek meg, széles körhöz eljutva. Azzal a felhívással élnénk, hogy egy sorozatot indítunk, ahol és amiben a jövőképet szeretnénk céljainkhoz formálni, és ötleteket, javaslatokat, elemzéseket várunk, hogy lehet ezt a legjobban elérni.

Írjatok! Írjátok le azt, ami évek óta bennetek van, és hátha a többiek véleményével, gondolatával ütköztetve soraitokat, végre még jobban a kezünkbe vehetjük a jövőt (vagy halogatunk tovább?)!

Várjuk a gondolatokat! Minden véleménynek helyt adunk! – gyorgykindl@gmail.com

Kindl György

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.