Kiemelt hírek

A harcművészetek evolúciójáról

2016. szeptember 12. | szerző SzlobMil | Hibrid stílusok

A harcművészetek rengeteget fejlődtek századunk során. Napjainkban a harcművészeknek megvan a lehetőségük arra, hogy rengeteg harcművészeti stílus közül válasszanak. Nem elég az, hogy a paletta sokkal szélesebb mint régen, de még a tradicionális stílusokban is lényeges változások következtek be. És ez így van jól. Elmondjuk, miért.

karate___evolution_by_karnol

Harminc éve még minden a katáról (olyan mozdulatsor, amelyet gyakorlati támadó és védekező technikák sorozata alkot), a végrehajtási formák szabályosságáról és a hagyományokról szólt. Ezek lényeges és egyáltalán nem elhanyagolható dolgok, de azért nem kellene mindent ugyanúgy csinálnunk, amin őseink műveltek évszázadokkal korábban – írja a shop.builder.hu.

Társadalmunk megváltozott – tehát a harcművészeteknek is legalább ugyanilyen mértékben kell változniuk. Rég elavult már az a fajta gondolkodásmód, amely szerint kizárólag egy stílus technikai és ideológiai kötöttségeinek szentelhetjük életünk nagy részét. A nagymesterek eredetileg azért hozták létre a katákat, hogy segítségükkel örök életűvé tegyék a tradíciókat, melyeket a fiatalok később elsajátíthatnak.

Régen egy harcművésznek nem voltak könyvei, és oktatóvideók sem álltak a rendelkezésére – minden tudás, amire szüksége volt, benne volt a katákban. A katák nagy hátránya az, hogy edzőtárs nélkül zajlanak. Akár otthon is végezhetők, mindenféle berendezés és eszköz nélkül, egymagunkban. Az igazság az, hogy legyen bármilyen jó egy technika, gyakorolhatunk bármennyit egyedül – soha nem leszünk olyan hatékonyak, mint például egy kick-boxos, aki köszönhetően annak, hogy partnerrel edz, képes „olvasni” ellenfelének támadásait, illetve megtalálja a rést a védekezésében.

Lehet vitatkozni ezen azzal, hogy azt mondjuk: egy ügyes harcművész el tudja képzelni, amint éppen valakivel harcol, még akkor is, ha nincs is előtte senki – de még mindig teljesen más, mint egy kiszámíthatatlan harcművész ellen küzdeni.

Előbb-utóbb mindenki felismeri, hogy a védekezése nem tökéletes, és bizony néha megütik. Aki ehhez nem szokott hozzá, annak a teste és az elméje a beszerzett sérülésekre fog koncentrálni, emiatt pedig az ember elveszti a küzdelmet. Egy bokszolót például gyakran arcon vágnak, mégis tudja folytatni a küzdelmet – reflexei még akkor is működnek, amikor már nincs eszméleténél.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Amikor belépünk egy dojóba, akkor rendszerint halljuk a karate gi-k jellegzetes zaját, amint a tanulók nagy erővel és sebességgel ütik a levegőt, esetleg edzőtársukat. A hang nagyon erőteljes, az ütésekről ugyanez viszont nem mindig mondható el. Egy muay thai-os naponta több százszor is megüti a bokszzsákot, rúgásai és ütései így ellenállóak lesznek egy kőkemény, hús-vér ember ellen is. Csak az az ütés lesz erős, ami valamiféle ellenállásba ütközik (ezért fontosak nagyon a kiegészítő felszerelések, mint pl. a makiwara).

Minden harcművészeti stílusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Egy taekwon-do harcos birkózásban nem feltétlen állja meg a helyét, de ha alábecsülik, az akár életveszélyes is lehet – főleg, ha még cipő is van rajta, ugyanis fejrúgásokban egy ilyen harcművész már-már verhetetlen.

Egy bokszoló egyszer azt mondta, hogy a legveszélyesebb támadás az, amire legkevésbé számítunk – ezért is jó, ha minden stílushoz értünk egy keveset.

“Melyik a veszélyesebb fegyver: a kézigránát, vagy a kés?” – szól a klasszikus kérdés. Van, aki egyből rávágná, hogy a kézigránát sokkal erősebb – igaza is lenne, de mi van például akkor, ha éppen egy liftben kell harcolnunk? Ekkor már mindjárt más a helyzet.

Ugyanez igaz a harcművészeti stílusokra: minden stílus ugyanolyan hatékony lehet az adott helyzetben.

old-school-karate-training

Bizonyos küzdősportos rendezvényeken a versenyzőknek lehetőségük nyílik arra, hogy kipróbálják magukat más stílusok képviselői ellen is – ez jelentős változásokat hozott a harcművészetekben a régi időkhöz képest.

Ezeknek az eseményeknek köszönhetően mindenki tanulhat a másiktól: a karatésok elsajátíthatják azt a technikát, amellyel kivédhetnek egy lábra érkező rúgást (low kick), egy jiu-jitsus gyakorolhatja egy picit a kick-boxot, egy kick-boxos pedig megtanulhatja az „esés iskoláját” és azt, hogyan maradjon életben egy birkózó ellen. Ezt nevezzük evolúciónak.

Forrás: shop.builder.hu 

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.