Kiemelt hírek

4 dolog, amire a Sensei utálja folyton felhívni a figyelmet

2015. december 3. | szerző SzlobMil | Karate

A Sensei azért van, hogy átadja tudását másoknak. De mi értelme az egésznek, ha nem figyelünk rá, és nem jegyezzük meg azokat a dolgokat, amiket mond? Néha, pár pillanat erejéig elfelejtjük, hogy ők is emberek. Legyenek bármennyire is türelmesek, senki nem szereti, ha alapvető dolgokat kell ismételnie minden egyes edzésen. Elmondjuk, mik azok az alapvető dolgok, amiket akkor is fel kell tudni sorolni, ha az éjszaka közepén felkeltenek minket álmunkból.

Ibuki-breathing

1. “Figyelj a légzésedre!”

Lélegezni minden ember tud, hiszen oxigén nélkül csak percekig (rossz esetben másodpercekig) bírunk életben maradni. Az edzésen már nem is olyan könnyű helyesen lélegezni, mint általában: van, aki csak úgy kapkodja a levegőt, de sokan szinte elfelejtenek levegőt venni (ez még rosszabb).

Pedig a légzés szabályozásával meg lehet változtatni az idegrendszer aktivitásszintjét, más szavakkal irányítani tudjuk vele az érzelmi állapotunkat. Néhányan csupán a légzéssel meg tudják változtatni a pulzusukat is. Lélegezni lehet tudatosan és tudattalanul ˜– alkalmazzuk edzésen az előbbi változatot, hogy a mesternek ne kelljen ismételnie magát.

2. “Használd a csípődet!”

japan-karate-association-jka-australia-inc-grange-martial-arts-our-sensei-correcting-a-students-posture-during-training-b5ae-938x704

Ahhoz, hogy a lehető legtöbb erőt hozzuk ki magunkból, testünk minden egyes porcikáját bele kell vinnünk a mozdulatokba. Alsó testrészeink testünk kb. 40 %-át teszik ki, a lábaink energiáját pedig a csípőnk használatával tudjuk a felsőtestünkbe “irányítani”. Ha ütés, rúgás, védekezés, stb. közben nem használod a csípődet, akkor nagy, sőt alapvető hibát vétesz. A Sensei jól tudja ezt. Csavard hát a csípődet!

3. “Lassabban!”

0

Örülhetünk, ha egy adott technikát gyorsan meg tudunk csinálni, de ha állandóan csak kapkodunk, annak több negatív hatása is lehet. Ilyenkor szoktak például az emberek – szándékosan, vagy véletlenül – csalni, és kisebb-nagyobb kárt okozni a gyakorlópartnerükben.

4. “Fenn a kéz!”

Floyd-Mayweather-and-Manny-Pacquiao

Azt mindenki tudja, hogy a fejünket és a testünket védeni kell. Egy harcos akkor a legsebezhetőbb, ha elkezd támadni, de elfelejt ugyanakkor védekezni. Ez egy alaphiba, de az is, ha épp egy rúgásfajtát gyakorlunk, és közben leengedjük mindkét karunkat. Ne hagyjuk, hogy a Sensei egy-két alkalomnál többször figyelmeztessen minket erre!

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.