Kiemelt hírek

3 arannyal magyarok az éremtáblázat csúcsán, Szaka a legjobb a 61. Bocskai emlékversenyen

2017. február 13. | szerző SzlobMil | Ökölvívás

Nem várt meglepetésekkel taroltak a magyarok a 61. Bocskai emlékversenyen, ahol összesen 20 ország bokszolói (128 férfi, 19 nő) versenyeztek egymással. A mieink az éremtáblázat élén végeztek öt éremmel, három aranyat szereztünk, Virbán Gábor, Szaka István, valamint Könnyű Richárd révén. 

bocska-e1486844259970-1024x576

Az első hír, amit Dobor Dezsőtől kaptunk a 61. Bocskai emlékversennyel kapcsolatban, nem volt túl biztató. A híradás ezzel a lehangoló címmel érkezett be szerkesztőségünkbe:

“Csalódással kezdődött a 61. Bocskai ökölvívó emlékverseny”

Csalódásra látszólag valóban megvolt minden okunk, hiszen legjobbjaink (Harcsa Zoltán a megoperált könyöke miatt, Bacskai Balázs fogászati problémák, Varga Miklós súlyproblémák miatt, illetve külföldön tartózkodása miatt Bernáth István) nem léphettek szorítóba az eseményen.

Szerencsére a rossz szájíz nem maradt meg bennünk sokáig, a boxing.hu szerint álmodni sem lehetett volna szebb kezdést annál, ahogy a döntők sora indult. Az ifjúsági Európa-bajnok Virbán Gábor olasz és grúz ellenfele után legyőzte a fináléban az angol Harvey Hornt is, a felnőtt Eb ezüstérmesét, a Bocskai két évvel ezelőtti királyát. Virbán fölényesen kezdett és a kevés tiszta bokszot hozó harmadik menet után 5-0-al zárta a meccset. A 49 kg-ban korábban még nem született magyar siker a Bocskain, Gábor sikere tehát történelmi jelentőséggel is bír.

Virbán Gábor korábban (Fotó: Facebook/Virbán Gábor)

Virbán Gábor (Fotó: Facebook/Virbán Gábor)

“Az első két menet jól ment, de a harmadikban már nem tudtam érvényesülni, az angol akkor már többet talált, én meg belehajoltam a jobb kezébe. Szerencsére az előnyöm kitartott. Szerettem volna ha minden a terveim szerint történt volna, de azért így is elégedettek lehetünk.” – nyilatkozta a bajnok.

Virbán lendületét az 52 kg-ban átvette Szaka István, aki olyat menetelt, hogy a legjobb magyarnak választották meg. A finálé enyhén szólva sem volt sima: az első menet végén nagyon felpörgött a fiatal magyar bajnok, és vitte a menetet. A második vége felé egy kemény jobb egyenes landolt Szaka állán, de még mindig vezetett. Szaka teljesítménye a meneteken belül hullámzó volt, de végül őt hozták ki sima, 5-0-s győzelemmel.

“Életem eddigi legnagyobb győzelme a mai. Volt némi hátrányom: Idősebb is volt az ellenfél és én még sohasem szerepeltem felnőtt nemzetközi tornán. Végig daráltam, de a második menet végén meg voltam fejen. Győzelmem után most már elhiszem, hogy semmi sem lehetetlen a sportban.” – örömködött jogosan Szaka István, aki ezzel folytatta a tavalyi sikerszériáját.

szaka_istvan_sportmenu

Szaka István volt a második magyar aranyérmes

A nap végéhez közeledve beigazolódott a mondás: három a magyar igazság.

A 64 kg-ban komoly ellenfelet kapott a súlycsoportba kiránduló, 60 kg-os magyar bajnok, Könnyű Richárd. A Ricsinél egy fejjel magasabb moldáv Dmitri Galagot (Eb ezüstérmes) rendszeres szereplője a Bocskainak.

Ricsi erőteljesen bujkált a moldáv kezei között, testközelből harcosan ment előre. Ha lenne szépségdíjas mérkőzése a tornának, arra biztosan nem pályázhatott volna ez a meccs, melyet végül 3-2-re nyert meg az egri versenyző. Ugyanakkor a legtökéletesebb bal csapott díjáért versenyben lehetett volna Könnyű, mert a második menetben tökéletesen eltalálta a meglepett moldávot. 

A 64 kg-ban több magyar győzelem is született az elmúlt tíz évben. 2005-ben és 2006-ban Káté Gyula nyert, 2008-ban Görbics Gábor, tavaly pedig Nyéki Georgián állhatott a dobogó tetejére. Könnyű a nyomukba lépett.

16700256_1224826877571783_5672421332061860924_o (1)

Könnyű Richárd

Megérte átesni az eredeti súlyomon? Nem igazán, mert ez a négy nap felért a katasztrófaturizmussal, úgy szétütöttek, nagyon erős volt a 64 kg. Ma is volt egy komoly holtpontom a második menet közepén, de edzőm, Dorkó Péter bíztatása kihúzott a csávából és szó szerint aranyat ért.” – értékelt Könnyű Richárd.

A három arany mellett bronzot szerzett még Hámori és Nagy Bence, illetve a nőknél Gál és Oláh.

 

A mezőny legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó külföldi ökölvívója: Jaroslav Samofalov (ukrán)

A mezőny legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó hazai ökölvívója: Szaka István

A döntőket itt lehet visszanézni:

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.