Kiemelt hírek

A szambó egyre közelebb az olimpiai szereplés felé

2007. december 6. | szerző akadmin | Sambo

Szamozascsita Bez Oruzsija – fegyver nélküli önvédelem. Az egykoron a szovjet fegyveres erők részére kialakított közelharc-rendszer egyre komolyabb lépéseket tesz az olimpia felé.

Olvasson a szambóról többet:
>>> A szambó hódít: Az oroszok már a spájzban vannak
>>> SZAMBÓ – Világhódító sportágat akarnak belőle faragni


A szambósok elsőként
a birkózás felé nyitottak: 1968-ban a szambót harmadik fogásnemként felvették a Nemzetközi Birkózó-szövetségbe (FILA), majd bemutató sportágként szerepelt is az 1980-as moszkvai nyári olimpiai játékok műsorán. 
Ám a folytatást az akkori nyugati bojkott miatti alacsony nevezési szám megakadályozta.

1985-től két szambó világszervezet működött, amelyek 1993-ban a FIAS név alatt egyesültek. A FIAS jelenlegi elnöke az egykori dzsúdó- és szambóbajnok, egykoron szovjet, jelenleg amerikai állampolgár David Rudman.



Az európai szövetség székhelye Moszkvában található, a szervezet elnöke Szergej Jeliszejev.
Mivel a jelenlegi szövetségekben az exszovjet tagállamok túlsúlya jelentős, lépéseket tesznek a szambó európai elterjesztése, nemzeti szövetségek létrehozása érdekében, ennek elősegítésére több Európai Uniós tagországból érkezett résztvevővel szemináriumra került sor a ksztovói szambóakadémián.

A Nyizsnij Novgorodtól 22 kilométerre található városban 1975-ben építették meg, majd 1995-ben jelentősen bővítették a jelenleg Szambó Világakadémia nevet viselő épületkomplexumot.
Az egy darab kétezer és két darab ezer férőhelyes csarnokot, testépítő termeket, sportkórházat, úszómedencéket, oroszfürdőt, vendéglőket és mintegy ezer vendégszobát magába foglaló akadémia a szambószemináriummal egyidőben húsz taekwon-do válogatott edzőtáborát is vendégül látta.



A szemináriumot az egykori dzsúdó olimpikon, ma egyetemi adjunktus Dmitrij Makszimov sportpszihológiai előadása nyitotta meg, amelyet kombat szambó (a sportszambó fullkontakt versenyváltozata) és sportszambó technikai és versenybírói képzés követett.

A szemináriumot bírói vizsga, valamint a mintegy 300 indulóval rajtoló Talaluskin-emlékverseny zárta.

Forrás: Judoinfo

Comments

comments

A hozzászólás letiltva.