Kiemelt hírek

Lévai Zoltán uralta a 71 kilós mezőnyt Zágrábban

2015. február 24. | szerző SzlobMil | Birkózás

A magyar csapat legfiatalabb birkózója, a tizenkilenc éves Lévai Zoltán aranyérmet szerzett Horvátországban, a Zágrábi Nagydíj kötöttfogású hetvenegy kilogrammosai között. Bronzérmes lett ötvenkilenc kilogrammban Knipli Csongor, hatvanhat kilogrammban Kozák István, kilencvennyolc kilogrammban pedig Varga Ádám – írja a birkozoszov.hu.

levai

Lévai Zoltán (bal)

A dorogi Lévai Zoltán egy szerencsés sorsolásnak köszönhetően táblára került, ezért az első körben nem is kellett szőnyegre lépnie. A másodikban már elődöntőzött Hakim Trabelszi, a 2014-es Afrika-bajnokság ezüstérmese ellen, ahol Zoli látványos dobással győzött.

Az esti fináléban a szerbek Eb-bronzérmese, junior Eb-győztese, Alekszandar Makszimovics próbálta megállítani magyar klasszist. A szerb fiú a mérkőzés első negyedében egy kis előnyre tett bár szert, de a folytatásban Lévai egy pontért gyönyörű csípődobást hajtott végre, és ezzel már meg is fordította a mérkőzést. Ezt követően emelést kísérelt meg Lévai, ám ellenfele szabálytalanul védekezett, így megintették. A végén 4-1-es magyar győzelem és egyúttal aranyérem született.

208

Knipli Csongor 2010-ben

A felnőtt kötöttfogás legkisebb súlycsoportjában Knipli Csongor képviselte hazánkat. A Dél-Zselic SE-KNSE versenyzőjének rögtön a súlycsoport későbbi győztese, a kétszeres Eb-ötödik fehérorosz, Makszim Kazarszkij volt az ellenfele, akitől 3-0-s, pontozásos vereséget szenvedett. Csongor napját a hármas szám uralta, ugyanis a bronzmeccsen ellenfele a harmadik helyért a szerbiai Nagy volt, akit “takarékos” birkózással győzött le és lett bronzérmes.

kozak_istvan

Kozák István 2012-ben

Kozák István útját a hatvanhat kilogrammos kategóriában az olimpiai harmadik fehérorosz keresztezte – sajnos sikeresen, István végül a vigaszágra került. Itt megverte az ukrán Kudikot, majd a bronzcsatában technikaival győzött Tóth Márk felett, aki így ötödik lett. Ugyanebben a súlycsoportban szerepelt Losonczi Ottó és Szakolczi Zoltán is, mindketten helyezetlenül zártak.

A kilencvennyolc kilogrammos kategóriának egyetlen selejtező mérkőzése volt, amit két magyar “játszott le” egymás között. Varga Ádám az első menetben simán legyőzte a még junior korú Almási Ferencet. Ádám a fehérorosz vb-ötödik Hraboviktól kapott ki, de a bronzmérkőzésen már győzni tudott: kiérdemelte a bronzérmet.

 

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.