Kiemelt hírek

Hapkido

Koreai harcművészeti irányzat

Jelentése:

Hapkido – 1. A harmónia útja; 2. Az összehangolt energia útja; 3. Az erő és harmónia útja
hap: ‘együtt’ – a test és lélek harmóniája
ki: a belső energia, a test és élet energiája
do: az élet útja, a tanulás útja

Története:
A Hapkido kialakulásának történetében alapvetően a hapkido technikáinak és elméletének egyik fő forrása az aiki-jujutsu ősi japán harci rendszer, Choi Yung Sul (1904-1986) és első tanítványai játszották a legmeghatározóbb szerepet.

A lehetőséget arra, hogy ez a sajátosan koreai, mégis részben japán alapokon álló harcművészet létrejöjjön, a Korea és Japán közötti állandó, szoros kulturális kapcsolat teremtette meg.

A japán-koreai kapcsolat 1910-ben vált kifejezetten szorossá, amikor Japán megszállta Koreát. Ennek az eseménynek a Hapkido szempontjából is kiemelkedő jelentősége volt. Ekkor jutott el – kisgyermekként, igen kalandos körülmények között – Choi Yung Sul, a hapkido megalapítója Japánba, ahol megismerkedhetett a Daito Ryu Aiki-jujutsuval. Ez lett ugyanis az a japán harcművészet, amelynek alapjaira az Alapító a Hapkidot felépítette.

Aiki-jujutsu
A hapkido technikáinak és elméletének egyik fő forrása Japánban található. Itt alakult ki a daito ryu aiki-jujutsu nevű harcművészeti irányzat, amely a hapkido egyik központi személyiségének, a sokak által alapítóként tisztelt Choi Yung Sul-nak közvetítésével jutott el Koreába.

Az ősi japán harcművészet, amelyet Yawarának neveztek Kr. u. 500 körül alakulhatott ki. Vélhetően számos hatás érte a környező országokból (Kína, Korea), amikorra a legenda szerint Teijun herceg kialakította belőle az aiki-jujutsu nevű rendszert. A harcművészeti tudás évszázadokon át apáról fiúra szállt. A X. század második felében Shinra Saburo Minimoto Yoshimitsu (1045-1127) fejlesztette ki belőle a Daito Ryu Aiki-Jujutsu (dai = nagy, to = kard, ryu = iskola, aiki = az érzékek kombinációja, jujutsu = lágy harcművészet) nevű irányzatot. Az irányzat családi vonalon öröklődött tovább egészen Takeda Sogaku (1859-1943) mesterig, aki Choi Yung Sul tanítója volt. Erre az időre a stílus komplex harci rendszerré fejlődött, amely ízületi feszítéseket, dobásokat, fojtásokat és ütéseket tartalmazott. Olyan önvédelmi módszerré alakult, amely az ellenfél erejét elvezetve bírja le a támadót, így nők és gyermekek is sikerrel alkalmazhatják.

Choi Yung Sul
Minthogy Choi Yung Sol koreai gyermek volt, származása nagy nehézségeket okozott számára. Takeda Sogaku mester házában is sajátosan alakult a helyzete. Nehéz megállapítani, hogy milyen pozíciót töltött be, saját elmondása szerint bentlakó tanítványként, később pedig Takeda mester helyetteseként, azaz első tanítványként dolgozott és tanult. Valószínű azonban, hogy származása miatt kezdetben inkább csak a kisegítő személyzethez tartozott, és később sem vállalhatott nyíltan szerepet az oktatásban, kizárólag Takeda neve mögé bújva. Hatalmas volt a társadalmi elismertségbeli különbség a mester és a tanítvány között! Takeda egy ősi szamuráj-család leszármazottja, míg Choi egy megtűrt, rabszolgasorba taszított nép fia volt. Choi burkoltabb, álcázottabb működését látszik alátámasztani az a tény is, hogy neve nem szerepelt az iskola tanulóiról vezetett nyilvántartásban.

Akármilyen is volt mester és tanítvány viszonya, bizonyos, hogy amikor Takeda halála után Choi visszatért Koreába hatalmas harcművészeti tudással rendelkezett. Saját elmondása szerint Takeda halála előtt tájékoztatta: Choi az egyetlen, aki a daito ryu aiki-jujutsu minden technikáját ismeri. Ez Choi mester szerint 3808 technikát jelent.

A Hapkido megalapítása
Az ezután következő eseményekről mai napig vita folyik. Ki volt a hapkido alapítója? Ki nevezte el a stílust hapkidonak?

Choi Yung Sul 1945-ben érkezett vissza Koreába, ekkor ismerkedett meg Suh Bok-Suh-val, aki maga is 1. danos judos volt, és ekkor kezdődött Choi oktatói karierrje. Choi – kisebb módosításokkal – gyakorlatilag azt oktatta, amit Takeda mestertől tanult.

Kezdetben a stílust yawarának nevezte. 1954-ben Suh Bok-Suh javaslatára a nevet Yoo Kwon Sul-ra változtatta, amely arra utal, hogy ütéseket és rúgásokat is használtak. Suh mellett Choi Yung Sul egyéb, később jelentős harcművésszé vált tanítványokat is oktatott, többek között Kang Moon-Jin-t, Kim Jung-Yoon-t, Kim Moo-Hong-ot, Hwang-Kee-t, Suh In-Hyuk-ot, Dr. Lee Joo-Bang-ot, és talán a legjelentősebbet: Ji Han Jae-t.

Ji Han Jae
Ji Han Jae 1936-ban született és 13 éves korától 18 éves koráig tanult Choi Yung Sulnál. Ezután egy Taoista Lee nevű személynél a hosszú bot (jang bong), a rövid bot (dan bong), a koreai taek-kyun rugótechnika, valamint a meditáció gyakorlásában mélyedt el. Ugyanekkor egy Ji Han Jae által csak “nagyi”-nak (“grandma”) nevezett szerzetesnőtől spirituális energia használatával kapcsolatos ismereteket sajátított el.

1956-ban, Andongban kezdett el Yoo Kwon Sul-t tanítani. 1958 és 1960 között Ji Han Jae az általa tanultak ötvözésével elkezdett kifejleszteni egy új stílust, amelyet Hapkidonak hívott.

Ji Han Jae tevékenysége hatalmas szerepet játszott a hapkido kialakulásában, olyannyira, hogy sokan őt tartják a hapkido megalapítójának.

1963-ban megalakult a Korea Kido Association, amelynek joga volt felülvizsgálni és meghatározni Koreában a harcművészet oktatását, a fekete öv megszerzésének feltételeit stb. A szervezet első elnöke Choi Yung Sul volt, és Ji Han Jae is fontos szerepet játszott benne.

1965-ben feltehetően egy munkatársa iránti ellenérzése miatt Ji Han Jae elhagyta a Korea Kido Associationt, és megalapította a Korea Hapkido Associationt.

Choi Yung Sul 1986-ban hunyt el.

A hapkidonak jelenleg számos, a világ legkülönbözőbb részein tevékenykedő nagymestere van, akik egyes technika-csoportokat előnyben részesítenek, illetve új technikákat fejlesztenek ki vagy vesznek fel az általuk oktatottak közé. Ezáltal a hapkido fejlődik, és amennyiben rendszere továbbra is egységes marad ez a sokféleség a mesterek és tanítványok javára válik.

Szervezetek:
A kezdeti két szervezet mellett két másik szervezet is jelentőssé vált: Korea Hapki Association, és a Korean Hapkido Federation (KHF). Ez a két utóbbi és a Korea Hapkido Association 1973-ban egyesült Republic of Korea Hapkido Association néven.

1984-ben Ji Han Jae az Egyesült Államokba költözött, és megalapította a Sin Moo Hapkido-t. Ugyanebben az évben Moo-Woong Kim megalapította az International Hapkido Federation-t. Se-Lim Oh nagymester pedig, aki a Republic of Korea Hapkido Association elnöke lett, aki átnevezte szervezetét Korea Hapkido Association-re.

Ma három igazán fontos hapkido szervezet létezik Koreában: a Korea Kido Association (elnök: In-Sun Seo), a Korea Hapkido Federation (elnök: Se-Lim Oh), és az International Hapki Federation (elnök: Moo-Woong Kim).

Hazai szervezet:
Magyar Hapkido Szövetség.

Koreai kapcsolatok:
KHF- Korean Hapkido Federation 
GHF – Global Hapkido Federation

Forrás: www.hapkido.hu – dr. Hodosi Miklós

Linkek:
www.hapkido.lap.hu
www.hapkidosuli.hu