Kiemelt hírek

Zrínyi Miklós: “Úgy gondolom, jó úton haladunk”

2016. május 10. | szerző SzlobMil | Interjú

Zrínyi Miklós mesteredző az év elején lemondott a szövetségi kapitányi posztról. Utána csend, majd mostanában feltűnnek versenyzői a Zrínyi Miklós Kick-Box Akadémia színeiben.

Zrínyi

Hogyan indult be az akadémia, hogy áll a tervek megvalósítása?

Úgy állapodtunk meg Dancsó Zoliékkal, hogy fokozatosan átadom majd a helyemet, hiszen az utóbbi években is sokat segítettek az utánpótlás válogatottnál, ezért gondoltam, hogy eljött az ideje a váltásnak, a frissítésnek. Ez nem azt jelenti, hogy elfáradtam volna, de lehetőséget kell adni a fiataloknak, nem beszélve arról, hogy korban közelebb állnak a mostani válogatottakhoz, hamarabb áthidalják a korosztályból adódó problémákat.

Az akadémiával a következő a helyzet. Azért indítottunk Budapesten képzést, mert kicsit furcsán, az Esztergomi Kick-box SE kihelyezett tagozataként működtünk Budapesten, s most ott is viszonylag sok a versenyző, s ezért döntöttünk arról, hogy egy új egyesületet hozunk létre. A névválasztás Hirsch Viktor ötlete volt; először ódzkodtam ugyan tőle, de aztán úgy véltük, tettünk annyit az elmúlt évtizedekben, az elődöket és az én munkásságomat is tekintve, hogy ezen a néven dolgozzunk.

 

Hány csoportban folyik az oktatás az akadémián?

Dolgozik az óvodás csoport, egy „hobby csoport”, egy „szülői munkaközösség” csoportja,az utánpótlás csoportok és a felnőtt csoport. Így dolgozunk hétfőn, szerdán, pénteken én tartok edzést, kedden, csütörtökön Viktor. Tartunk edzést délelőtt és délután.

Úgy hallottam, hogy új helyre kellett közben költözködni…

Igen, a Váci út 19-be, a Lehel csarnok mellett, a régi Sporttemplomban, most újítják fel. Nem örültem neki, mert volt, akit így elvesztettünk. Még keresünk Budapesten edzési lehetőségeket, szeretnénk kiterjeszteni működésünket nagyobb területre. Megtaláltam a leendő edzőket is, akik edzői végzettséggel rendelkeznek, illetve akik a közeljövőben kerülnek beiskolázásra, edzőként vagy a Testnevelési Egyetemen. A jövő majd eldönti, hogy mennyire életképes a formáció, de úgy gondolom, jó úton haladunk.

Az akadémia elnevezés egy magasabb, felső szintű oktatást feltételez. Hova tart a light-contact, változtat e valamit a szakmai metóduson – amellett, hogy egy edzőnek mindig meg kell újulnia?

Ez a megújulás?.. Nincs új a nap alatt! A közelmúlt versenyeit elemezve úgy látom, hogy továbbra is jelen van a hagyományos light-contact, ami jól működik jelen pillanatban is, viszont számolni kell a pointfightingosok megjelenésével a light-contactban, egy teljesen más stílussal. Azazhogy…ez egy kicsit hasonlít arra a stílusra, amit akkor csináltunk, amikor a lightosok elindultak semi-contactban is. Az a nagy nemzedék, a régi társaság küzdött hasonlóan. Most elővettük a régi edzésterveket, „leporolgattuk” , és ebből néhány dolgot elővéve, kicsit kombinálva a kettőt, eredményes lesz. Magában egyik light stílus sem az igazi véleményem szerint, a kettőt kell összehozni. Majd meglátjuk, mi sül ki belőle.

A kick-light új szabályrendszer, ott is ezt régi trendet veszi elő? Régen nem volt kick-light…

Valóban nem volt, de nálam ez ugyanolyan cselekvést igényel. Akik gyorsak, robbanékonyak, még előnyt élveznek, főleg a felnőtt korosztálynál, a 8 x 8 méteres küzdőtér elég nagy ahhoz, hogy akik jól tudnak rajta mozogni, ki tudják mozogni a darálósabb stílusú ellenfeleket. Így a robbanékonyságot még jobban kell fejleszteni, nagyobb hangsúlyt fektetni rá, valamint ugyanígy odafigyelni a talajon való mozgásra. Ehhez jó kondíció kell, de a magyar versenyzőknek ezzel sosem volt problémája.

Végezetül a műhelymunka gyakran kevésbé látványos tevékenysége mellett lesz e valaki Zrínyi féle „huszárvágás”?

Bízom benne, hogy a magyar light-contact visszaszerzi azt a hegemóniát, ami korábban a erre a szabályrendszerre jellemző volt, hiszen a kapitányságom huszonhat évét túlnyomó rész ez jellemezte. Meg fogjuk találni ezeket a módszereket, de ez már inkább Dancsó Zoltán és Olasz Attila feladata lesz. Azért érdekes, hogy kicsit más dolgokkal szerettem volna most foglalkozni, de az újdonság varázsa most engem is megfogott, mozgat.

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.