Kiemelt hírek

Világbajnok lett Szepesi Csenge

2015. november 3. | szerző SzlobMil | Karate

Szepesi Csenge nyerte meg a nőknél a Tokióban rendezett WKO shinkyokushin karate világbajnokságot. Egy japán harcművész sem tudta legyőzni őt, pedig sokan próbálkoztak meg ezzel közülük.

unnamed (2)

A kyokushin karatés Szepesi Csenge heti tíz edzéssel csúcsformába hozta magát, hogy a legjobb teljesítményt nyújthassa a világbajnokságon. Ez sikerült is neki – a kőkemény munka meghozta a gyümölcsét.

orábbi, 2009-es világbajnokunk a nyolcaddöntőben 5-0-ra verte meg a japán Jokojama Norikót, majd a negyeddöntőben ugyanilyen arányban múlta felül a litván Gabija Gudeliauskaitét. Az elődöntőben újra egy japán következett – amit azért fontos kiemelni, mivel a kyokushin karatét egy japán nagymester, Masutatsu Oyama hozta létre -, aki rövid ideig megszerezte a vezetést Csenge ellen, de a magyar lány a végén fordítani tudott.

unnamed (1)

A (súlycsoporttól független) döntő is magyar-japán küzdelmet hozott, de simábbat, mint azt remélni mertük: Csenge simán legyőzte Minamihara Jurit, aki pontot sem tudott szerezni. Csenge egyébként fogorvos, a karate számára “csak hobbi”.

Videó a döntőről:

A magyar kyokushin alakulása alapvetően Furkó Kálmán és Adámy István nevével köthető össze. Az első magyar kyokushin dojo (edzőterem) 1976-ban alakult Budapesten Adámy vezetésével. Furkó Kálmánnak köszönhető az, hogy ma hazánk hadseregében a katonai közelharc alapja a kyokushin lett. Adámy István Lengyelországban, Furkó Kálmán pedig Szolnokon teljesítette az 1. dan követelményeit 1977-ben.

unnamed (4)

Az egyenes kieséses, fullcontact szabályrendszerű VB-n az alábbi magyar eredmények születtek:

Balogh Zsolt, Popovics Tamás (Victory) és Szabó Zsófia (Yakuzák SE) a legjobb 32 között, Pethő Gergő ( FIGHT SE) a legjobb 64 között végzett. Körmöndi Lídia és Lizak Richárd sajnos nem jutott túl az első selejtezőn.
A versenyt követően többek közt shihan Kenji Midori, WKO elnök és shihan Furkó Kálmán gratulált a kimagasló teljesítményéért.

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.