Kiemelt hírek

Vallás és harcművészet III.

2017. december 21. | szerző GY K | Cikkek

Hinduizmus

A hinduizmus egy politeista vallás, amelyet Indiában hoztak létre mintegy 4000 évvel ezelőtt. A hívők különböző isteneket imádnak, köztük Brahma, Vishnu és Shiva. A hinduk úgy vélik, hogy minden élőlény lelke vagy atmanja emberi vagy állati formában újraszületik, miután meghal. Ez csak akkor szűnik meg, amikor a lény lelki tökéletességet ér el.

A jóga gyakorlata a hinduizmusból és az indiai kultúra más elemeiből származott. A harcművészeti hallgatókat néha jógára is tanítják, mert kiterjedt meditációs módszereket tartalmaz és jó hatású technikákat biztosít az izmok nyújtásához.

Néhány hatha jóga rendszerbe tartozik a különféle hindu istenségek és guruk kántálása. Mások, mint például a kundalini jóga egyes ágai, használják a Sikh-énekeket. Az oktatók elkülöníthetik a jóga fizikai részét a vallási részektől, és ezáltal lehetővé teszik a tanítványok számára a meditáció és lazításii tréning előnyeit.

cikk_3_kep

Kelet-Nyugat

A nyugati diákok gyakran kapcsolják össze a harcművészetet és a vallást, amikor arról beszélnek, hogy milyen “spirituális” egy bizonyos művészet, de ez arra késztet minket, hogy csodálkozzunk a szó meghatározásában. Hogyan tanulják meg az önvédelmi technikákat – hogyan kell erősebben ütni vagy gyorsabban megmozdulni -, és ennek lelki tényezői lennének? A spiritualitás ugyanaz, mint az önbizalom, az önhit, vagy a belső nyugalom?

Ha keresztény, zsidó vagy muzulmán vagy, akkor tisztában kell lenni azzal, hogy egyes harcművészetek gyakorlása és azokhoz kapcsolódó vallási rituálék szentségtörésnek tekinthetők. Azt is tudnod kell, hogy szinte minden művészetben a fizikai gyakorlatok elválaszthatók a spirituálisaktól. Az oktatóknak szabad akaratú választással kell bemutatniuk az adott harcművészet spirituális részét, hogy az azt nem elfogadók is a fizikai gyakorlatok elsajátításával előre léphessenek.

Nem kell kockáztatni a saját vallásod szabályainak megsértését a karate, tai chi, a pa kua, a hsing-i, az aikido vagy a jóga képzésében. Valójában könnyű bevonni a vallás imáit és hiteit a harcművészetbe és a meditációs gyakorlatba, ha ezt mégis szükségesnek érzed.

Ahogyan a kínai bölcs Konfucius mondott ezer évvel ezelőtt: “Bár tiszteletben tartjátok a lelki lények figyelmét, távol tartsák őket. Ez a bölcsesség része. ”

 

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.