Kiemelt hírek

Vallás és harcművészet II.

2017. december 19. | szerző GY K | Cikkek

Buddhizmus

A kínai buddhizmus története körülbelül 1500 évre tekint vissza. Indiából vándor szerzetesek terjesztették el, akik közül az egyik Bodhidharma volt, a pap Shaolin kung fu alapításával a buddhista templomban ugyanazt a nevet viselte.

cikk_2_kep

A buddhizmust a taoizmushoz hasonlóan lehet tekinteni, mivel eredetileg filozófiai irányvonalakból állt – a szenvedés megszüntetésére, ebben az esetben. Pontosabban, a Buddha azt tanította, hogy a szenvedést a vágy okozza, és a vágy kiküszöbölése megszünteti a szenvedést. Ezután kifejtette a nyolc lépést, hogy megszabaduljon a vágytól: helyes gondolkodás, helyes cselekvés, helyes beszéd, stb.

A taoizmushoz hasonló párhuzamba tartozik a Buddha státusza, aki élete során ragaszkodott hozzá, hogy ő csak egy ember. Halála után követői egy Isten állapotába emelték, és a buddhizmus egy olyan vallássá alakult át, amely Ázsiában és Nyugaton terjedt el.

A közelmúltban a kommunistákat a kulturális forradalom idején a kínai buddhizmust tiltották. A kolostorok megsemmisültek és a szerzetesek üldöztek. Sok templom, köztük a Shaolin is, nemrégiben újra megnyílt a kung fu világ iránt érdeklődők számára. Sajnos itt főleg wushu hallgatók és ex-bürokraták dolgoznak.

Néhány kung-fu oktató tanít alapvető buddhista tanításokat tanterveiben. Mindaddig, amíg a nem vallásos tanításokra összpontosítanak, mint az ahimsa (tartózkodás szándékos károsításáért bármely élőlénytől), nincs ok aggodalomra. De sok iskola tanítja a Zen (kínai nyelvű) meditációt, és van egy vonal a meditációs gyakorlat és a vallási gyakorlat között. A leggyakrabban tapasztalt módszer magában foglalja a szemek részleges lecsukását és a lélegzet ellenőrzését, amelyek összeegyeztethetők a legtöbb vallással. De a buddhista kántálás a meditáció során olyan kérdés, amelyet óvatosan kell megközelíteni.

Sintoizmus

Shinto, azaz az “istenek útja”, a japán őshonos vallás. Ez hasonlít a vallási taoizmushoz, mivel animista elemeket és szellemi imádatot tartalmaz. Azt is tanítja a követőket, hogy tiszteletben tartsák a japán császárt a Nap istennő utódjaként.

Néhány modern aikido mester a Shinto szellemekhez (japán kami) irányított énekeket beviszi oktatásába. A tanítványok általában együtt kántálják az énekeket, hogy részt vegyenek a csoportban, de nem értik, mi folyik itt valójában. Vannak, akik hajlandóak Shinto-t gyakorolni, de a más vallási meggyőződéssel rendelkezőknek nem szabad akaratlanul alávetni ezeket a gyakorlatokat.

 

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.