Kiemelt hírek

Tudat és test egyesítése: a ki-aikido Bátonyterenyén

2004. december 3. | szerző akadmin | Aikido

A hazai és nemzetközi aikido-élet egyik jelenős állomásához érkezett 2004 júliusában, Bátonyterenyén. A Shin-Shin Toitsu Aikido Magyarországi Egyesületének meghívására Magyarországon tartotta meg első nemzetközi edzőtáborát Guiseppe Ruglioni sensei, shihan, aki Koichi Tohei sensei közvetlen tanítványa, és a ki-aikido egyik legnagyobb európai képviselője.

A harcművészeti központban megrendezett edzőtábor különlegessége és fontossága több szempontból is kiemelkedő volt. A hely hangulata, légköre csodálatos harmóniát és kikapcsolódást jelentett a gyakorlóknak, instruktoroknak egyaránt.

A Havasi András kezdeményezésére alapított farm a Bátonyterenye melleti hegyek és dombok ölelésében épült, eredeti környezetben, ahol a természetnek, minden élőnek a megóvása jelentős hangsúlyt kap a hétköznapi tevékenységek és a gyakorlás során egyaránt.


Földre!
Távol a nagyvárosok és országutak zajától minden figyelmünkkel az előttünk álló feladatokra koncentrálhattunk, s így egy valóban intenzív és alapos felkészülésben vettünk részt.

Az egyhetes rendezvényen ötven aikidó-gyakorló volt jelen, köztük többen Németország jelentős dojóiból. Olaszországból Ruglioni senseit közeli és távolabbi tanítványai – magas szintű ki-aikido instruktorok – kísérték el; Spanyolországból a bátor utazó Maria, aki húszévesen egyedül indult Európa közepe felé nem kis bonyodalmak árán; és végül Budapestről a Kidojo csapata, mindazokkal az érdeklődőkkel, akik nyitottnak érezték magukat az aikido egy másféle, mélyebb szintű megértése iránt.

Ruglioni sensei személyében egy nagyszerű mestert ismerhettem meg, aki odaadó tanítóként és barátként állt mellettünk a gyakorlás során. Vidámságával, őszinte tanításaival és a harmónia hangsúlyozával a mester és tanítványa közti távolságot egy mélyebb és közvetlenebb gyakorlótársi kapcsolat légkörévé varázsolta.

Különös volt számomra megtapasztalni az aikidó erősségét abban a formában, amiről azelőtt rengeteget olvastam. O-senseiről azt tartják, hogy először a társ elméje fölötti uralmat szerezte meg, utána mozdította a testét, így az nem tudott ellenállni. Mindezt a gyakorlatban megtapasztalva valódi könnyedséget és egyensúlyt érzek, és az igazi harc nélküli harc erejét. Nagyon erőteljes élmény!

Tanuljunk önmagunk és mások vizsgálatából, egyesítsük a tudatunkat a testünkkel, mozogjunk szabadon és könnyedén. Ruglioni sensei azt tanítja, hogyan legyünk teljes értékű részei a világnak, és hogy az aikido a nevelés, és ne a büntetés eszközét szolgáltassa. Az ő aikidója életre kelt bennünk, a technikák hatásfoka megsokszorozódott azáltal, hogy egyszerűen tesszük, ami a feladat, anélkül hogy bármit is csinálni kellene.


Többség
A naponta három-négy alkalommal megtartott edzések – bár kellemes fáradtság érzetét keltették bennünk – sokkal inkább erővel töltötték föl a csapatot, minthogy kimerítették volna. Az intenzív mozgás és a dinamikus feladatok megtanították a jelenlétet, az összpontosítást, és a ki-gyakorlatok, valamint az aikido-technikák hatékony és eredményes végrehajtását bármely partnerrel, bármely körülmények között.

Az edzőtáborral nagyszerű folyamat bontakozott ki hazánkban, s általa megélhetjük a “Tudat és a Test Egyesítésén Alapuló Aikido” magyarországi felnövekedését. Az eddigi tapasztalatok és élmények, valamint a jövőre vonatkozó tervek pedig lehetővé tették a nemzetközi nyári szeminárium újbóli megrendezését a következő év júliusában, Ruglioni sensei vezetésével, a Bátonyterenyei harcművész-táborban.

(Képeink illusztrációk)

Comments

comments

A hozzászólás letiltva.