Kiemelt hírek

Továbbra is aratja az érmeket a Castrum SC kyós csapata

2016. szeptember 28. | szerző SzlobMil | Karate

A hétvégén Cegléden járt a Castrum SC Kapuvár csapata az I. Erőmű Open-en, ahol 5 versenyző 4 aranyérmet, 2 ezüstöt, valamint egy U22-es kata Eb-kvalifikációt szerzett. A csapat három aranyérmes harcosa a KWU világbajnokságra, illetve előtte még a Dream Cup World-re készül, ami Budapesten rendeznek októberben.

cegled

A Castrum csapata a ceglédi Open után

Remekeltek a Diákolimpián, megjárták Szlovákiát, Svájcot, majd Grúziában az Európa-bajnokságon is diadalmaskodtak. Aztán Japánban (Pantelics Bence révén) is letették Kapuvár névjegyét, majd hazai versenyekről hozták az aranyakat. Most a Világkupára készülnek, decemberben pedig a Világbajnokságra utaznak a Castrum karatékái. De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük meg, hogyan szerepeltek a tehetséges harcművészek a legutóbbi versenyükön, az I. Erőmű Open Nemzetközi Kyokushin Karate versenyen, ahol 5 ország harcosai küzdöttek az eredményekért.

A verseny tétje az U16 és U22-es szófiai Európa-bajnokság indulási jogának kivívása volt. Mondhatni, ez a Castrum szemszögéből tét nélküli versenynek indult, mivel a junior versenyzők Bulgáriában nem versenyezhetnek, Németh Veronika (1. DAN) – aki tavaly megnyerte az U22-es Eb-t női -55 kg-ban – pedig nem indulhat küzdelemben a versenyen, mert már Grúziában a felnőtt Eb-n bronzérmet szerzett.

A nyáron fekete övet szerzett lány szombaton nem csak küzdelemben, hanem katában (formagyakorlat) is megmérettette magát. Ez volt élete legelső hazai kata versenye, de megszerezte a kvalifikációs kvótát az U22-es kata Európa-bajnokságra. Remek kiállásával, ritmusos technikai tudásával állt helyt a mezőnyben.

Veronika átveszi a Japánból érkezett dan diplomáját és övét Shihan Furkó Kálmántól (Fotó: infokapuvar.hu)

Veronika átveszi a Japánból érkezett dan diplomáját és övét Shihan Furkó Kálmántól (Fotó: infokapuvar.hu)

Az, hogy él-e a megszerzett kvóta jogával, az még kérdéses. Mindenesetre az eredménye azt igazolja, hogy Pantelics Bence mellett újabb tehetséges katás versenyzője van a Castrumnak. Bence a junior férfi kategóriában ezüstérmet szerzett formagyakorlatban.

A junior női -55 kg-ban Bán Lili három kemény csatát követően mosolyoghatott a dobogó legfelső fokán. Klubtársa, Végerbauer Roberta szintén aranyéremmel a nyakában, és kupával a kezében örülhetett a nap végén: ő a junior női abszolút kategória bajnoki címét szerezte meg!

Bán Lili az arannyal (Fotó: infokapuvar.hu)

Bán Lili az arannyal (Fotó: infokapuvar.hu)

Az U22-es korcsoport női -55 kilogrammos kategória bajnoka idén is Németh Veronika lett, aki hasonlóan megvédte címét, mint a férfi junior korcsoport -75 kg-os kategóriájában Pantelics Bence.

Mivel Németh Márk és Bence azonos kategóriában indult, ezért az egyenes kieséses rendszerben végül a döntőben “házi bajnokságot” vívtak, ahol Bence arany-, Márk pedig ezüstérmet érdemelt ki.

Végerbauer Roberta (Fotó: infokapuvar.hu)

Végerbauer Roberta felőrölte ellenfeleit a rúgásaival (Fotó: infokapuvar.hu)

Pantelics Pétert, a Castrum SC Kapuvár elnökét kérdeztük arról, hogyan képes ez az amatőr sportegyesület ilyen remek eredményekkel szolgálni,  és ennyi országban, bajnokságokon helyt állni.

“Elsősorban támogatóinknak köszönhetjük, akik látják, és értékelik a sok munkát, amit ebbe a sportba fektetünk. Az előző években az egyesület feltuningolása volt a feladat. Akkor is hozták versenyzőink a szép eredményeket, hisz 2013 óta 12 Eb-címet szereztünk. Sikerült sok munkával saját edzőtermet kialakítanunk, ahol a szakmai munka megfelelő otthonra talált. Edzéskörülményeink biztosítottak, így versenyzőink a hét minden napján tudnak készülni.

Én egy nagyobb frekvencián pörgök, igyekszem mindent elkövetni, hogy ezek a fiatalok már ne olyan körülmények közt készüljenek a versenyekre, ahogy azt 25-30 éve még én tettem. Szerencsére a csapatra átragad az intenzitásom, és kihasználják a lehetőségeket.

Szép eredményeket értünk el a Diákolimpián, ahol 5 versenyzővel kvalifikáltuk magunkat a grúz Európa-bajnokságra. Sikeres pályázatírásomnak köszönhetően az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő segítette a tehetséges fiatalok Svájcba való kijutását, így az Eb előtt jól jöttek a nemzetközi felkészítő versenyek. A MOL Tehetségprogram is mellettünk áll.

A három Európa-bajnoki bronzérmet követően sem pihentünk, hanem folytattuk a felkészülést az augusztusi Dream Cup versenyre. Japánból is dicsőséggel tértünk haza, majd a Szolnok Kupáról, és a ceglédi nemzetközi versenyről is elhoztunk annyi aranyérmet, amennyit csak lehetett.

Régóta várt 28 oldalas színes magazint adtunk ki, hogy az emberek jobban megismerhessék az egyesületet, illetve versenyzőink eredményeit. Fontos, hogy lássák az emberek, hogy a Castrum bár amatőr sportegyesület, itt mégis profi munka folyik. A Castrum egy márkanév. Nem csak Kapuváron, de Magyarországon, sőt nemzetközi viszonylatban is.” – mondta magazinunknak a mester.

Sensei Pantelics Péter a Castrum elnöke

Sensei Pantelics Péter a Castrum elnöke

Őszi küzdősport tanfolyamok

Közben sikeresen lendületbe hoztuk a karate utánpótlás nevelésünket is, és új OVI KARATE Szakosztályunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hasonlóan a K-1 és kick-box csoportunkhoz, melyek nem csak a fiatalok körében népszerűek.

kwu

További tervek az év hátralévő részében

Vár ránk októberben Dream Cup World elnevezésű Utánpótlás Világkupa Budapesten, majd a Magyar Bajnokság, illetve az Össz Kyokushin Utánpótlás Világbajnokság decemberben, Bulgáriában.

A tavasszal még azt hittük, hogy az év versenye a Japán Dream Cup lesz számunkra, aztán az őszi versenyszezonban kényelmesen veszünk részt. Közben kiderült, hogy a Világkupát követően a decemberi KWU (Kyokushin World Union) világbajnokságon a Castrum képviselheti a magyar shinkyokushin stílust Bulgáriában. Három versenyzőnk, Bán Lili, Végerbauer Roberta és Pantelics Bence már erre a világversenyre készül az edzéseken.

A hétvégén Hegykőre látogatnak a Jászberényi Yakuzák, akikkel remek kapcsolatot ápolunk, és tervezzük velük a közös edzőtáborozást.

castrumvb

5. KWU Világbajnokság

A kyokushin karate, 1994-ben Sosai Oyama halálát követően több világszervezetre szakadt. A kezdeti torzsalkodásoknak úgy látszik vége, és a 2020-as Tokiói Olimpia szerencsére kezdi újra összefogni ezeket a szervezeteket. Így decemberben Várnában (Bulgária) a kyokushin karate 5 világszervezetének utánpótlás harcosai mérik össze tudásukat, a 12 éves korosztálytól a 18 évesig.

“Itt országonként és világszervezetenként kategóriánként csak 1-1 versenyző indulhat. Megtiszteltetés számunkra, hogy a Magyar Kyokushin Karate Szervezetet a Castrum SC Kapuvár képviselheti.” – mondta Sensei Pantelics Péter (3. DAN).

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.