Kiemelt hírek

Szablyavívás: szerezze meg elődeink tudását

Szablyavívás: szerezze meg elődeink tudását

október 9th, 2015
Kobudo

Megjelent 1902-óta először az első, magyar nyelvű, szablyavívással foglalkozó, a gyakorlati oktatást előtérbe helyező tankönyv. Írója Hidasi Gergely, a Szablya Iskolája Egyesület elnöke és vezető oktatója.

kep1

A szóban forgó tankönyv egy kidolgozott, gyakorlati tematikát ölel fel, ami alapján a szablyavívás megtanulható az alapoktól egészen a mesteri szintig. Az iromány több mint száz illusztráció segítségével vezeti végig az olvasót a tekintélyes mennyiségű gyakorlatsoron, így lehetővé teszi bárki számára, hogy megtanulja az alapfogásokat, az összetettebb gyakorlatokat, vagy akár a cselvágásokat és lefegyverzéseket is. Hidasi Gergely felkeresett bennünket, és többek között mesélt a könyv alapjainak lerakásáról is:

“A Szablya Iskolája Egyesület megalapításával felmerült bennünk az igény, hogy rendszerbe szedjük, és lejegyezzük mindazt a tudást, amit összegyűjtöttünk a hátunk mögött álló bő egy évtizedben. Ez elsősorban azért volt fontos, hogy a tanítványaink egy előre kialakított struktúra szerint tanulhassák ezt a sportot, hogy folyamatos és egymásra épülő tudást biztosítsunk számukra sok éven keresztül. Ezen kívül nagy segítséget jelent számunkra az oktatásban is, mert vezérfonalként szolgál a mindennapi edzésterv kialakításában.

A lejegyzett tudást részben mi is tanultuk korábbi tanárainktól. Ezt gazdagítottuk a fennmaradt forrásokból vett ismeretekkel, végül saját gyakorlati tapasztalatainkkal egészítettük ki.” ˜– írta az elnök.

11

Antik fegyver, modern köntösben

A szablya nem csupán a letűnt korok antik fegyvere, hanem ugyanolyan létjogosultsággal rendelkező sporteszköz, mint az Olimpiákon használt vívótőr. Mivel formájában és alakjában sokat változott az évszázadok folyamán, ezért a hozzá kötődő vívóstílus is vele alakult.

Kevés írott forrás maradt fenn a szablyavívásról, és ezek a forrásanyagok is meglehetősen késeinek mondhatóak, mivel ezekre a művekre már nagy hatással volt a 19. század. végén és 20. század elején eluralkodó, úgynevezett olasz vívóiskola hatása, ami hazánkban is átmenetet képezett már a mai modern tőrvívás felé.

Ebből kifolyólag valószínűsíthető, hogy a 19. század végéig „szájhagyomány” útján maradt fenn ez a tudás, ami írásbeli rögzítés hiányában javarészt elveszett a modern vívás térhódításával.

A Szablya Iskolája Egyesületben elsősorban a 19. század végéig használt szablyatípusok forgatásával foglalkoznak. Ezek a típusok általában jóval szélesebb és nehezebb pengével voltak felszerelve, mint az ez utániak, az úgynevezett „párbajszablyák”, amiket a fennmaradt vívókönyvek szerzői használtak. A régebbi szablyák súlya akár két, ritkább esetben háromszorosa is lehet ezeknek. Az ilyen jelentős eltérések a szablya forgatására, a vívóstílusára is kihatnak. 

lo

Ráadásul a vívókódexek írói már mind a párbajokban használt, úgynevezett „lovagias vívás” fogalmát tekintették etalonnak, ami szép és nemes hangzású, de egyben azt is tükrözi, hogy a gondolkodásmódban is jelentős változások álltak be a harctéri alkalmazáshoz képest.

A Szablya Iskolája Egyesülete azt a harci-vívást igyekszik feleleveníteni, ahol éppen csak azok a szabályok korlátoznak vívás közben, melyek a testi épség megóvását szolgálják. Már ezekkel a szabályokkal is csak megközelíthetjük azt a technikai tudást és vitézi szellemet, amivel elődeink rendelkezhettek.  Persze kénytelenek vagyunk leszögezni, hogy már más kort élünk, és nem múlik az életünk a vívótudásunkon. Napjainkra egy testet és szellemet egyaránt igénybe vevő harci művészet maradt ránk.

A fentiekből látszik, hogy a szablyavívás harci tudományának – amiben elődeink több mint ezer éven át jeleskedtek itt, a Kárpát –medencében, továbbá szerte a világon ismertté és megbecsültté tettek minket, magyarokat –, jelenleg nincs egységesen lefektetett tananyaga és oktatási rendszere. Az Egyesület tagjai ezt a folyamatot kívánják előre mozdítani ezzel a könyvvel, amit szándékaik szerint tankönyvként forgathatnak azok is, akik csak belekóstolni kívánnak ebbe a művészetbe. Teszik ezt azzal a céllal és meggyőződéssel, hogy a szablyavívás megállja a helyét napjainkban is, mint önálló sport és harci művészet.

sa

A Szablya Iskolájában a szablyavívást csoportosan is lehet gyakorolni, szakértő felügyelet mellett – aki erre vágyik, iratkozzon be

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.