Kiemelt hírek

Krav maga

önvédelmi és közelharc rendszer

Jelentése: Krav Maga = közelharc (héberül)

Leírás:

Krav Maga az Izraeli Védelmi Erők (héberül: Tsahal) valamint az Izraeli Nemzeti Rendőrség hivatalos önvédelmi- és közelharc rendszere, de számos más ország rendőrségi és katonai alakulatai (pl. FBI, SWAT) is használják.

Alapelv:
A Krav Maga általános jellemzői a kravmaga.hu leírása alapján:
– A Krav Maga az emberi test ösztönös védelmi reakcióit, természetes mozgását valamint az önvédelem és a közelharc logikusan felépitett taktikáit használja alapul;
– A technikák viszonylag rövid idő alatt elsajátíthatóak és magas szintre fejleszthetőek;
– Már néhány foglalkozás eredménye képpen közelharcban tapasztalatlan nők, férfiak, fiatal és idősebb emberek is – fizikai adottsagaiktol függetlenül – jól tudják használni a tanult technikákat;
a Krav Maga technikái és taktikái hatásosak szélsőségesen durva és erőszakos körülmények között is.

Alapító:

A Krav-Maga önvédelmi harcrendszer alapitója és fejlesztője, Imi Lichtenfeld (héberül: Imi Sde-Or), Budapesten született 1910-ben. Imi még kisgyerek volt, mikor családjával Pozsonyba költözött. Apja, Lichtenfeld Samuel nyomozó és közelharc oktató volt a rendőrségnél, valamint ő alapitotta a város első atlétikai klubját. Fiát már kiskorától kezdve bevezette a sport világába, aki hamarosan sikeres tornász, birkózó, bokszoló és úszó lett. 1929-ben Imi megnyerte a szlovákiai birkozó bajnokságot(1939-ig az európai élvonalban volt), nemzeti bokszbajnok lett, valamint első helyezést ért el egy nemzetközi tornász versenyen.

1936-tól Imi és barátai egyre gyakrabban kényszerültek megvédeni a pozsonyi zsidónegyedet különböző huligánok és anitszemita bandák ellen. Ő lett ennek a társaságnak a nem formális vezetője, és egészen 1940-ig számtalan utcai verekedésben vett részt, melyek során gyakran maroknyian harcoltak egész tömegek ellen. Ebben az időben kezdett Imi megismerkedni az utcai harc jellegzetességeivel, és ezek az élmények adták meg az alapot később a Krav-Maga születéséhez. 1940-ben Imi elhagyta családját, otthonát, és egy Pentcho nevű hajón Palesztínába indult(a hajó és utasainak kalandos útját John Birman Odüsszeia című konyvében írta le). Imi útja majd két évig tartott, mely idő alatt rengeteg megprobáltatáson ment keresztül.

Miután megérkezett Palesztínába, Imi barátai nyomdokába lépve, hamarosan beállt az Izraeli Védelmi Erők elődjének számító katonai szervezetbe, a Haganába. 1944-ben Imi a Hagana, a Palmach (a Hagana különleges alakulata) és a Palyam (tengerész-kommandó egység) elit alakulataiban tanított közelharcot. Izrael állam megalakulása után, 20 éven keresztül a testnevelés- es a Krav-Maga oktatatás főnöke volt az Izraeli Védelmi Erőknél. Ebben az időben fejlesztette ki egyedülálló önvédelmi- és közelharc rendszerét. Mivel Izraelben szinte mindenki hadköteles(a nők is), Imi célja egy olyan univerzális rendszer létrehozása volt, amely kortól, nemtől és testalkattól függetlenül bárki számára elsajátítható a lehető legrövidebb időn belül elérve a legnagyobb hatásfokot. Szemelyésen tanította az izraeli különleges egységek legjobb harcosait, és nevelte fel Krav-Maga oktatók több generacióját.

Nyugdíjba vonulása után, Imi megkezdte a Krav-Maga tanítását a civil szférában is. Hamarosan egész Izraelben a társadalom legkülönbözőbb intézetei, szervezetei és tagjai is megismerték és tanulták az új, reális önvédelmi rendszert. 1978-ban Imi legközelebbi tanítvanyáival együtt megalapította az Izraeli Krav-Maga Szövetséget (IKMA), melynek célja a rendszer népszerűsitése és oktatasa volt Izraelben. Izrael határain túl a Krav-Maga, először az Amerikai Egyesült Államokba jutott el.

A 90-es évek elején Imi, egyik legközelebbi tanitványával és asszisztensével, Eyal Yanilovval megalapitotta a Nemzetkozi Krav-Maga Szövetséget(International Krav-Maga Federation – IKMF), azzal a nem titkolt szandékkal, hogy világszerte elterjessze harcrendszerét.1996-ban Imi kinevezte Eyalt a szövetség elnökévé és a legmagasabb oktatói fokozattal jutalmazta meg, melyet valaha is adott (Master level 3/Expert level 8). Idős kora ellenére Imi, Eyal Yanilov és legközelebbi tanítványai segítségével, a Krav-Maga rendszerét egészen 1998-ban bekövetkezett (88 éves korában) haláláig alakította, tökéletesítette.

Szervezetek:
IKMF = International Krav Maga Federation (Nemzetközi Krav Maga Szövetség) – alapítója: Imi Lichtenfeld
Magyarországon a Krav-Maga rendszere 2003 óta tanulható. Magyarországi vezető oktatója Tal Kvores – expert 2 – a hazai képviseletet pedig Lakatos Péter – expert 1 – vezeti.

Alakjai:
Eyal Yanilov
A világon a legmagasabb képesítéssel rendelkező Krav Maga oktatója, a Nemzetközi Krav Maga Szövetség elnöke, Imi Lichtenfeld jogutódja és az IKMF vezető oktatója.

Tal Kvores – vezető edző (expert 2.)
Izraeli Krav Maga oktató, hazájában civilek oktatásán kívül két évig fegyveres alakulatok képzésével is foglalkozott az izraeli hadsereg kötelékein belül. Magyarországon ő a legmagasabb képesítéssel rendelkező oktató.

Linkek:

· www.krav-maga.hu
. www.krav-maga.com
. www.kravmaga.lap.hu
. www.kravmaga.hu