Kiemelt hírek

Hibrid stílusok

Modern küzdősport rendszer

Leírás:
Minden küzdősport ugyanarra az alapkérdésre igyekszik választ adni, mely szerint: “Hogyan győzhetünk le egy nagyobb, erősebb, agresszívebb támadót?”. Erre az alapkérdésre válaszként születtek meg a különféle küzdősport irányzatok. (karate, kung-fu, judo, thai box, stb.). Minden irányzat a maga módján kívánt választ adni a kérdésre, különböző elgondolások, teóriák, edzés és harci módszerek születtek megoldásként. Óhatatlanul mindenkiben felmerült a kérdés, hogy melyik módszer a legjobb, van-e tökéletes, melyik a leghatékonyabb. (Minden laikus ezt a kérdést szokta feltenni először a szakembereknek.)

Teljesen érthető, hiszen gondoljunk csak egy egyszerű példára mondjuk a Forma 1 versenyre. Különböző istállók vannak, amelyek ugyanarra vállalkoztak: megépítik a legjobb, leggyorsabb autót, amely magamögé kényszeríti a többit. Sok múlik a pilótán akárcsak a küzdősportban a harcoson. Hiába lehet jó az irányzat, ha mondjuk nem megfelelő az adaptáló személy. Egyszóval ennek a kíváncsi igénynek a kielégítésére születtek az úgynevezett M.M.A. (Mixed Martial Arts) versenyek, ahol a különböző stílusok megkötések és szabályok nélkül megmérkőzhettek.

A szabályok elhagyására, vagy minimalizálására azért volt szükség, mert a sok eltérő stílus más-más elképzelés szerint harcolt. Különböző pontokat támadva, eltérő jártasságot igényelve. A sok szabály ezeket a hangsúlyos pontokat elnyomva esetlegesen az irányzat hatékonyságát szüntetné meg. A cél pedig pontosan a valósághű realitás rideg megőrzése volt, egyenlő esélyt adva mindenkinek, hogy bizonyíthassa mindazt, amit ezidáig csak stíluson belüli versenyeken, egymás közt tehetett meg. Ezen versenyek létrejötte érdekes bizonysággal szolgált. Az úgynevezett grapplerek, vagyis a földharcot hangsúlyozó stílusok elsöprő vereséget mértek a többi úgynevezett stand up (állóharcot preferáló) stílusokra.

Így lett világhírű például a brazil Gracie Klán az általuk specializálódott brazil jiu-jitsu stílussal. Az eredmény megdöbbentő volt, hiszen a különféle “easterneken” felnőtt közönség a filmeken a látványosabb állóharc technikákat bámulhatta, nem pedig a nehezen érthető “unalmas” bírkózó földharcelemeket.

A figyelem tehát a grappling-re irányult és végre teret nyertek a földharc stílusok is. A mérkőzések jobbára oktogon alakú vasketrecben (Ultimate Fighting Championship, King Of The Cage, Gladiator Challenge, Cage Rage Superfight stb.), ringben (Pride, Vale Tudo Contest, stb.) vagy esetenként még pénzkímélőbb megoldásként (pl. a kezdetekkor Kijevben) páston zajlanak.

A versenyek fejlődése létrehozta az eddigi legtökéletesebb harci módszert a hibrid stílusokat. Ezeknél a földharc technikákat állóharc elemekkel, ütésekkel, rúgásokkal dúsították, valamint kialakítottak magára a földön guruló küzdelemre is speciális ütő, rúgó technikákat. Az így kialakult küzdő módszert különféle nevekkel illették: Vale Tudo, No Holds Barred Fight, Luta Livre, Anyithing Goes Fight, Shoot Fighting, Free Fight, Absolute Fight, Ultimate Fighting, Moo Yea Do, Pitfighting, Trapfighting, Jo Son Do, ASAX, SAFTA, stb.

Ezeknek a különböző stílusirányzatokból létrehozott hibrid stílusoknak a száma szinte végtelen. A Brazil Jiu-jitsu-tól kezdve a Thaibox technikákig minden hatékony elemet alkalmaznak.

A ketrecharc (UFC, Pride, stb.) nyolcszögletű ringben -oktagonban, ketrecben – folytatott viadal. A küzdelem a versenyzők felkészültségétől függ, és mivel a szabályok minimálisak, a küzdelmek igen veszélyesek, és leginkább valósághűek. Ezek a viadalok persze nem élet-halál harcok. Itt is elsődleges a versenyzők testi épsége, a vezetőbíró dönti el mikor állítja le a harcot. A grappling, vale tudo, brasilian-american jiu-jitsu, hasonló ‘szabályok nélküli harc’ irányzat, ahol szívesen vegyítik a technikákat a karatéval, muay thai boxszal, kung-fu-val. Akik ezeket a stílusokat igyekeznek megismerni, széleskörű tapasztalatokat szereznek egy olyan küzdelmi rendszerről, ami rendkívüli felkészültséget biztosít a harc kötetlen formájából.

Forrás: www.thaifight.hu
www.thaifight.org

Versenyszabályok:

Pride:
A küzdőtér box ring, súlykategóriák nincsenek. A felszerelésbe az 5 újjas ütőfelületű párnázott kesztyű tartozik. Az ütés, rugás, fojtás, feszítés, dobás engedélyezett. A szem, a fül és a gége támadása tilos. Fekvő személy fejének lábbal támadása engedélyezett.

UFC:
A Pride-nél kicsivel biztonságosabb – A fekvő személy fejének lábbal támadása nem engedélyezett.
Küzdőtér: 8 szögletű 2m magas, hálóval borított ketrec
Felszerelés 5 újas ütőfelületű párnázott kesztyű
Szem, fül, gége támadása tilos.
Ütés, rugás, fojtás, feszítés, dobás engedélyezett.

K1 MMA:
Szabályaiban hasonló a Pride-hoz. Box ringben zajlik. 5 újjas kesztyűben. Az ütés, rugás, fojtás, feszítés, dobás engedélyezett. Fekvő személy fejének lábbal támadása sem tilos.

Természetesen nem csupán ebből a néhány szabálypontból áll a versenyek teljes szabályrenszere, ezek csak a főbb jellemzők. A sportolóknak minden esetben több mint 50 szabályt kell ismerniük.