Kiemelt hírek

Canne De Combat

A sétapálca és egy játék evolúciója vezetett a nyugat-európai botvívás kialakulásához. Kalandozzunk botok között!

Történet

A legkorábbi módszerek egyikét vándorcirkuszosok mutatták be akik Dél-Franciaországban és Spanyolországban gyakran megfordultak. Kezdetben a botokat csak játékra használták.
Később azonban önvédelmi alkalmazáskor igen hatásos fegyvereknek bizonyultak a botok.
A kard kifejlődése után a botokat csak gyakorlásnál használták, hogy csökkentsék a sérülés kockázatát.

Az idő múlásával és a védőmaszk feltalálásával 1780. körül a bot elavult, de a játék kedvéért még tovább használták.

Vágó és szúrótechnikákat a vívásból vettekát, és ezeket fejlesztették tovább. A XIX. század volt az aranykor. Ez a korszak, amikor a sétabot divatkellékké és önvédelmi eszközzé vált.

A rendszeres gyakorlás által a sétabot egy speciális fegyverré alakult. Az érdeklődők az instrukciókat a savate- és vívóakadémiákon találhatták meg. Számos katonai alakulatnál kötelezővé tették a tanítását pl.: a Joinville-i katonai iskolában, ahol a francia box-szal együtt oktatták.

A különböző ezredek tisztjei egymás között versenyeket isrendeztek Észak-Afrikában, ahol az arabok között is lelkes hívek akadtak.
Egy, illetve két botot is használtak. A párizsi két botos “játék” az összehangolt gyakorlatokon alapult. Ez a bottechnika még újdonság volt -a bemelegítő gyakorlatoknál használták. Aztán, ahogy a sétabot kezdett fokozatosan megszűnni, mint divatos kellék, úgy csökkent a tanulók száma.

Szerencsére a francia box-ban kiegészítő elem a botvívás, ami életben tartotta a stílust, mert ebben az időben közel állt a kihaláshoz. Dea La Canne fennmaradását annak is köszönhette, hogy jól alkalmazható a módszere és stílusa a mindennapi életben is.

Az alapító

A canne versenysport megalapítója: Maurice Sarry.
Francia-box szakértő, arany kesztyűs fokozatú mester. Az 1960-as évek elején ismerkedik meg a Savate-val.

1975-ben megalakul a Francia-box Nemzeti Szövetsége, és a fegyverhasználatot törlik a sport tematikájából. Ugyanebben az időben megalapítják a Canne-szövetséget, amely egy önálló szervezettként működik de a francia-box szövetség felügyelete alatt. Ismereteit kiterjesztette a népi fegyverekre is.

Sarry szenvedélyesen kutatta a különböző fegyveres stílusokat (canne és baton) Vigny és Lang módszerét. E módszerek felhasználásával 1978-ban kiadja a könyvét, amellyellerakja a sportág alapjait. 1980-ban megrendezik az első nemzeti bajnokságot.
Sarry lesz a Canne-szövetség elnöke 10 évig, menedzseli ill., szabályozza a bajnokságot.

A canne-ról

A célpontok: fej, test, láb. A mozdulatsorok kivitelezéséhez technikai ügyesség és gondos tervezés kell.
Az ütésnél elliptikus röppályát kell megtenni a karral. A hárítás rövid és pontos. A testtartásnak, illetve a lábmunkának fontos szerepe van.

A mai versenyek alatt védőfelszerelésként a vívásból ismert sisakot ill. speciális anyagból varrt ruhát használnak.
Franciaországban 1980 óta rendeznek nemzeti bajnokságot . Az első világbajnokságot 8 ország részvételével 2004. novemberében rendezték Reunion szigetén.

Az első Európa-bajnokságot 2006. októberében rendezik meg Strasbourgban nyolc ország részvételével. Köztünk a mieinkkel…

Canne-edzések Budapesten:

Az edzések helyszíne: VIII. ker. Sport. u 2.- BKV Sporttelep
Ideje: minden szombaton 10 – 12 óráig.

A magyar Canne weboldal: www.canne.hu