Kiemelt hírek

Aikido

Japán harcművészeti irányzat

Az Aikido jelentése:

1.
Az Egység Megteremtésének Tudománya. 2. Az univerzum mozgatóerejével való egyesülés útja.
A japán Aikido szót három karakterrel írják:
ai: egyesülés, harmónia, azonosulás, szeretet
ki: ősenergia, életerő, az összpontosított erő energiája
do: út, mód

Alapelvei:
1. Az Aikido az az ösvény, amely egyesíti a világmindenség összes útját az örökkévalóságig. Az Aikido az az Egyetemes Értelem, amely mindent tartalmaz és mindent egyesít.
2. Az Aikido az az igazság, amelyet a világegyetem tanít, és amelyet alkalmaznunk kell földi életünkben.
3. Az Aikido az az alapelv és az az Út, amely összekapcsolja az emberiséget az Egyetemes Tudattal.
4. Az Aikido akkor teljesedik be, amikor minden egyén igazi útját követve eggyé válik a világegyetemmel.
5. Az Aikido az erő és a részvét Útja, amely a végtelen tökéletességhez és Isten örökké növekvő dicsőségéhez vezet.
Forrás: Szenzár

Alapítója: Morihei Ueshiba (1883 – 1969)
Ueshiba Morihei O-Sensei, az aikido megalapítója, 1883-ban született. Fiatalkorában kezdett a harcművészetekkel foglalkozni. 1915-ben találkozott Takeda Sokakuval, a daito-ryu aikijutsu kardforgatás mesterével, aki szellemi és harcművészeti útkeresésében jelentős hatással volt Ueshibára. Ő vezette be az aikijutsu stílus titkaiba.

Apja halála után Onisaburo Deguchi mellett hosszú éveket töltött. Onisaburo Deguchi egy nagy tudású, ám botrányos és titokzatos életű sintoista vallási vezető volt, szellemi tanai alaposan befolyásolták gondolkodását. Deguchi folyamatosan bátorította, hogy alakítsa ki saját stílusát, mert a daito iskola módszerei túlságosan harcorientáltak, és nem szolgálják azt a célt, hogy az ember “azonosuljon” Istennel, azaz összhangban éljen mindenki mással.

Ahogy Ueshiba technikája fejlődött, úgy híre egyre jobban terjedt. Ekkor már több tanítványa is volt.

Ueshiba O-Sensei később a háborút követően magányba vonult az Ibaragi tartománybeli Ivama nevű faluba, és önállóan kezdte kidolgozni saját harcművészeti rendszerét, melyet kezdetben aiki-jutsunak, majd aiki-budónak neveztek, és inkább művészetnek tekintettek. 1942-től (amikor az aikido kifejezést először használták hivatalosan) 1952-ig Morihei tovább finomította a technikákat, és tökéletesítette az aikido filozófiáját.

Technikáinak köszönhetően az új iskola híre rohamosan terjedt és egyre több követőt vonzott magához.

A második világháború után Ueshiba O-Sensei a nemzetközi békét és igazságot elősegítő harcművészet támogatására a japán Oktatásügyi Minisztérium engedélyével létrehozta az Aiki Alapítványt.

Az 1950-es évektől kezdve Japán-szerte egyre több edzőtermet nyitott. O-Sensei fontosnak tartotta, hogy az aikido elterjedjen a világon, ezért több mestert küldött el távoli országokba, hogy az új harcművészetet oktassák és szellemét hirdessék.

Élete alkonyán az aikido nemzetközi központjává vált tokiói Honbu dojo irányítását fiának, Kisshomarunak adta át. Ueshiba Morihei O-Sensei (szabadon fordítva a Nagytiszteletű Tanító) nyolcvanhat éves korában távozott az élők sorából, e szavakkal: “Az aikido az egész világé”.

Forrás: http://www.aikido-aikikai.net/, http://kihon.aikido.org.hu/readings/ueshiba.html

Szervezetek:
Aikikai Foundation – az Aikido Világközpont
Aikido Nemzetközi Szövetség

Hazai Szervezetek:
Aikido Alapítvány
Magyar Aikikai Aikido Kultúra Szövetség
Magyar Aikido-Kultúra Szakszövetség
Magyar Aikido Szövetség
Magyarországi Kobayashi Dojók Egyesülete
Magyarországi Shinki Rengo Daito Ryu Aikijitsu és Aikido Egyesület
Shin-Shin Toitsu Aikido Magyarországi Egyesülete
Magyar Aikikai Aikido Egyesülete

Alakjai:
Morihei Ueshiba – Alapító
“Az Aikidóban nincsenek rögzített formák – az Aikido a szellem tanulmányozása.” O-sensei
“Azoknak, akik az Aikidót gyakorolják, sohasem szabad elfelejteniük, hogy a tanításnak bele kell kovácsolódnia az ember legbelsejébe. Mindig tartsd észben a teremtés isteni működését a kezdettől a végig, és szüntelenül tanulj az istenektől. Tedd az egész világegyetemet a dódzsóddá. Ez a budo magasztos értelme.”
O-sensei

Kobayashi Yasuo 1936-ban született Tokióban. Ueshiba Morihei, az aikidó alapítójának uchideshije (belső tanítványa) volt 1954-től mestere haláláig (1969).
1969-ben nyitotta meg első dojóját Tokióban, ami mára dojók hálózatává nőtte ki magát, Japánban 120 dojo, világszerte pedig 15 országban partnerszervezetek tartoznak hozzá.
Magyarországon a Kobayashi Dojo 1993 óta van jelen.

Szaotome Micugi: Aikido-mester tizenöt éven keresztül volt közvetlen tanítványa (ucsi-desije) a nagy harcmûvésznek, Uesiba Morihei nagymesternek, az Aikido alapítójának.

Tamura Nobujosi: 8. danos Aikido-mester – a legmagasabb rang, melyet a tokiói Aikikai, az Aikido központja bárkinek is odaítélhet – hosszú éveken keresztül tanult Uesiba Morihei O-Szenszei, a művészet alapítójának irányítása alatt, és különösen fontos szerepet töltött be az ucsi-desik (az Alapító közvetlen tanítványai) kis csoportján belül.

Koichi Tohei sensei, a Shin Shin Toitsu Aikido és a Ki No Kenkyukai alapítója

További jelentős mesterek: Tenryu és Doshu Kisshomaru Ueshiba, Christian Tissier, Noriaki Inoue, Kenji Tomiki, Steven Seagal, Hisao Kamata, Hajime Iwata, Minoru Mochizuki, Zenzaburo Akazawa, Shigemi Yonekawa, Yoshio Sugino, Rinjiro Shirata, Takako Kunigoshi, Gozo Shioda, Kiyoshi Nakakura.

Aikido stílusok:
O-Sensei tanítványai közül néhányan az aikido dinamikus természetének, az aikido különböző értelmezésének köszönhetően különböző stílusokat alakítottak ki. Ilyen stílus az Aiki-Budo, a Shin’ei Taido, a Yoseikan, a Yoshinkan, az Aikikai, az Iwama-ryu, Ueshiba Aikido Iskolái, a Nippon Kan, a Shin-shin Toitsu Aikido, a Shin Budo Kai, a Kokikai, a Seidokan, a Tomiki-ryu, a Fugakukai, illetve a Jiyushinkai, stb.

Fegyverek:
Dzsó, Tanto, Bokken vagy bokuto, Katana
További infó: Szenzár

Linkek: http://kihon.aikido.org.hu