Kiemelt hírek

Aikibujutsu

A különböző stílusokban összesen 75 dannal(!) bíró Obata Toshishiro önvédelmi és elfogó technikákat magába foglaló harcművészeti rendszert alkotott.

Aikibujutsu: Amikor a szamurájok pusztakezes stílusa újjászületik

Az alapító

OBATA TOSHISHIRO
Kaiso az Aikibujutsu Tanren Kenkyukai alapítója, aki számos harcművészeti stílusban összesen mintegy 75 dannal (mesterfokozattal) rendelkezik,hét évig bentlakásos tanuló volt Shioda Gozo Kanchonál, Tokióban a Yoshinkan Aikido iskolában. Később a tokiói rohamrendőrség és a japán katonaság önvédelmi oktatója lett.

7150Széleskörű elméleti és gyakorlati ismereteire alapozva új harcművészeti rendszert alkotott.
A szervezet neve Aikibujutsu Tanren Kenkyukai.

Magyar fordítása:
Aikibujutsu = középkori szamurájok pusztakezes harcművészeti stílusa
Tanren = a kard kovácsolási folyamatának az a szakasza, amikor a penge acélját edzik
Kenkyukai = kutató szervezet

A rendszer

Az aikido, aikibujutsu és az edo torimonojutsu (Az Edo korszak rendfenntartói által használt technikák) képezik az Aikibujutsu Tanren Kenkyukai (Aiki-Buken) rendszerét.

A technikák két kategóriába sorolhatók: goshinjutsu (önvédelmi) és taihojutsu (elfogó technikák).

Az aikijutsu tovább bontható taijutsu-ra (puszta kezes technikákra) és bukiwaza-ra (fegyveres technikákra).
Az aikijutsu taijutsu nem erővel töri meg az ellenfél támadását. Felveszi a támadó ritmusát, kontrollálja a támadást, kibillenti az egyensúlyából a támadót, majd alkalmazza az adott technikát.
A cél az, hogy úgy tegyük ártalmatlanná a támadót, hogy ne okozzunk sérülést neki. Éppen ezért nincs nagy hangsúly az ütéseken, rúgásokon (atemi waza).

7148Az aikijutsu bukiwaza magában foglalja a tantojutsu (kés), keibojutsu (rövidbot) jojutsu (130cm-es bot) és bojutsu (hosszúbot)
technikákat.
A rokushakubo (180cm-es bot) ősi japán technikákból, és a klasszikus okinawai ryukyu kobudobol épül föl. A jarijutsunak (lándzsa) és a naginatajutsunak (alabárd) a bojutsuképezi az alapját. A Bojutsu és az Keibojutsu olyan két fegyveres rendszer, amely egyedivé teszi az Aiki-Bukent.

Az edzés menete

Az aikibujutsu technikái között, a középkori japán tradíciókból kifolyólag számos olyat találunk, amelyet a hagyományos seiza pozícióból (térdelő ülés) hajtottak végre.
Ma a megváltozott
körülmények miatt az aikibujutsu technikáit 90%-ban állásból hajtjuk végre.

A gyakorlás először a juho (rugalmas rendszer) és a ryuho technikákkal (folyékony rendszer) kezdődik, amelyek a lágyabb, aikido stílust jelentik. Így a tanulók összhangba hozzák mozdulataikat egymással, harmonikus közreműködést és jó ukemit (gurulást) gyakorolnak be.

Miután megtanulnak biztonságosan gurulni, a tanulás következő szakaszában aikibujutsut és edo torimonojutsut tanulnak, melyek a gohot (kemény rendszer) képezik.
A toritewazaban (elfogó technikák) az ellenfél nem fog együttműködni, ezért a mozdulatok és a technikák jóval életszerűbbek, magas szintű atemi és lépéstechnika szükséges hozzájuk.

A haladóbb tanítványok feladata hogy bővítsék technikáik alkalmazhatósági körét és variációkat kísérletezzenek ki rájuk.
Ha a tanulók váratlan helyzetekben próbálják ki tudásukat, új variációkat tanulhatnak és valóságosabb önvédelmi helyzetet modellezhetnek, valamint hatékonyabb megoldásokat találhatnak ki.

7151Waza no bu (A rendszer felépítése)

Az aikibujutsu technikáit az alábbi módon csoportosíthatjuk:

Taijutsu:
1- Aikido waza. A bázis technikák a modern aikidóból.

2 – Tehodoki waza. Ezeknél a technikáknál az uke ráfog a kézre vagy a csuklóra.
Hat tehodokit különböztetünk meg: kagami, te-kagami, ten, chi és gyaku.
A tehodoki után vagy osaewaza (feszítés) vagy nagewaza (dobás) vagy katamewaza rögzítés) következik.

3 – Torite waza. Ezeket a technikák megelőző jellegűek, akkor alkalmazzák őket, amikor valaki gyanúsnak látszik, vagy feltehetőleg fegyver van nála. Mivel rendfenntartók által használt technikákról beszélünk, ezért itt nagyon fontos, hogy ne okozzanak sérülést.
Az ütések rúgások háttérbe szorulnak és inkább a különböző feszítések, rögzítések jellemzőek, amikkel korlátozni lehet a gyanúsított mozgását és esetleges szabadulási kísérleteit. Összefoglalva a torite waza lényege, hogy a célszemély elfogása
gyors és hatékony legyen.

4 – Renzoku Nage Waza.
Dobás technikák kombinációi. Három csoportba sorolhatóak:
yukiai, kaiten és te-awase. A kombinációk tanulásával, javul a légzéstechnika, a természetes lábmunka, a súlypontáthelyezés, és rávezet a különböző technikák közti átmenetekre, melyeket a szabad küzdelemben hasznosíthatunk.

5 – Kaeshi Waza. Kontra technikák. Ha az ellenfél támad egy adott technikával, a tori egy kontratechnikával belép és átvezeti, vagy megtöri a támadást.

7149

Buki Waza:
1 – Bojutsu. A 6 Shaku (1 shaku=30,3 cm) hosszú bot használata.

2 – Jojutsu. A 4 Shaku hosszú bot használata, párosgyakorlatokkal,
csapások, blokkok és különféle elfogótechnikák gyakorlásával.

3 – Tantojutsu. A tradicionális japán tanto hagyományokon alapuló késtechnikák.
A rendszer részét képezik páros küzdelmi gyakorlatok és a késtámadás ellen védekezés módszerei is.

4 – Bokuto Waza. Páros Tai sabaki (súlypontáthelyezés) gyakorlatok, fa kardal.
Az aikibujutsu csak a kardhasználat alapjaival foglalkozik, mivel Obata senseinek saját, külön kardvívó stílusa van a shinkendo.

5- Keibojutsu. Rövidbot technikák. A rendszert csapások, blokkok, garamik (rögzítések) és elfogó technikák jellemzik.

Lukács Péter
aikibujutsu és bojutsu magyarországi főinstruktor

www.aikibujutsu.hu