Kiemelt hírek

Savate: Fejlődő szervezet, nemzetközi eredmények, kemény küzdelmek

2013. január 8. | szerző akadmin | Francia box

A tavalyi év problémái ellenére a Magyar Savate Szövetség tagsága, klubjai és eredményei szépen gyarapodtak. Nehéz és sikeres év után még nehezebb jön.
A Magyar Francia- Box Savate Szövetség – mint a magyarországi stílus-szövetségek legtöbbje nehéz, de eredményes éven van túl. Lovászi Viktor elnökkel beszélgettünk.

 

– Hogyan értékeli a Savate Szövetség 2012-es évét?
– Nehéz, de tartalmas év áll a Magyar Francia-boksz Savate Szövetség mögött. A gazdasági helyzet miatt kialakult forráshiány és a munkanélküliséget sajnos mindenki a saját bőrén tapasztalja. Szerencsére így is elmondhatjuk, hogy a szövetségünk és klubjaink épültek, gyarapodtak, főként a gyermekek irányában, ami nagy örömet jelent számunkra.
– Melyek voltak a szövetség életében a legfontosabb események?
– Több esemény is jutott a 2012-es esztendőre, mely igen nagy lépéseket jelentettek a sportágunk életében. Mindjárt az év elején nyílt egy új gyermek klubbunk, majd májusban Raphael Chaphelle vezetésével egy remek szemináriumot tartottunk. Raphael már járt nálunk, nagyszerű, a hazájában is egyik legelismertebb Savate és ökölvívó edző.

Edzőtábor a stílus szülőföldjén
Nyár közepén egy világbajnokságra való felkészülési edzőtáborban vettünk részt a franciaországi Narbonne-ban, szintén Rapheel vezetésével. A nagy sportágválasztó rendezvényein pedig az eddigi legnagyobb érdeklődés övezte a sportágunkat.
Az év végén pedig a University Boxing Club-ban megrendeztük az első gyermek assaut versenyünket, nagy sikerrel.
– Melyek voltak a jekentősebb tavalyi versenyek? 
– 2012-ben a kiütéses világbajnokságon és az assaut világbajnokságon vettünk részt szép eredményekkel, egy rendkívül erős mezőnyben.

A világbajnokságon is letették névjegyüket a magyar savatésok
Kiemelném még a gyermekversenyünket, hisz 2011. óta oktatjuk a gyermekek részére a savate-ot ennek ellenére nagyon színvonalas, izgalmas technikás mérkőzéseket láttunk, még a két legfiatlabb 4 és fél éves versenyzőktől is.
– Melyek voltak a szövetség életében a legnagyobb 2012-es verseny-eredmények?
Nagy sikerrel indultunk más szövetségek és stílusok versenyein is, de a két kiütéses bronzérem az Európa bajnokságon, és a világbajnoki bronzérem a assaut versenyen a legkiemelkedőbb mind közül.

EB mérleg: két magyar bronzérem
– Összességében pozitív, vagy negatív lenne 2012. értékelése savatés szempontból?
– Próbálunk két lábbal a földön járni, és realistán tervezni, kivitelezni ezért szerencsére a 2012 évben nem volt nagyobb csalódásunk. Már ez pozitívum! Néha egy-egy versenyen lejt a pálya, és a pillanat hevében az ember csalódott, de később ezek a csalódások is elmúlnak. Örömteli, hogy az év folyamán bekerültünk a mainstream médiába a Canne de Combat révén, ami a mi sportunk ismeretében szinte ember feletti, nehéz mezőnyben érmeket szereztünk a nemzetközi versenyeken, és egyre több gyermek űzi szeretett sportágunkat, ami a jövő szempontjából kulcsfontosságú.
A gyermek klubjaink fejlődése, és a gyermekversenyünk hagyományteremtő kezdeményezése hazai szinten jelentős fegyvertény. Ezen felül nemzetközi szinten egy igen nagy lépést tettünk, a Nemzetközi Szövetség beválasztott a bizottsági tagjai közé, ami nagy siker, hisz még közelebbről tudom segíteni a magyarországi fejlődést.
– Kik voltak 2012. legkiemelkedőbb sportolói a szövetségnél?
Három versenyzőt emelnék ki:
Szalontai Gergő (Lőrinci Savate Klub, edzője Dudás Attila): A kiütéses Európa bajnokságon bronzérmet szerzett junior kategóriában, több stílusban is rendkívül jól helytáll, a jövő nagy reménységei közé tartozik.
Varga Tamás (University Boxing Club, edző: Lovászi Viktor): rutinos versenyzőnk, ökölvívásban és savate-ban is remekel, idén világbajnoki bronzérmet szerzett.

Varga Tamás világbajnoki bronzéremmel jött haza Plovdivból
Ferencz József( nevelő edző: Lovászi Viktor): Idén utoljára versenyző, kétszer a magyar K-1 GP-n is induló versenyzőnk. Önállóan készült a kiütéses EB-re, és bronzéremmel vonult vissza.
– Mit vár 2013-tól? 
Már most látjuk, hogy még nehezebb év vár ránk. Rögtön január 19-én rendezünk egy nemzetközi versenyt a University Boxing Club-ban, mely egy rövid szemináriummal egybekötött assaut és combat verseny lesz. Ismét világ-és Európa bajnokságok.
De talán a legfontosabb lépés, hogy 2013-ban a Word Combat Games bemutatkozó sportága a Savate, és a Canne de Combat. Óriási lehetőség ez számunkra, hogy még szélesebb körben tudjuk megismertetni a világgal a sportágunk erényeit.

Comments

comments

A hozzászólás letiltva.