Kiemelt hírek

Rousimar Palhares még az UFC számára is túl brutális?

2014. december 14. | szerző SzlobMil | MMA

A “heel hook” specialista, Rousimar Palhares (17-6 MMA, 1. DAN Luta Livre, 1. DAN BJJ), a WSOF jelenlegi váltósúlyú bajnoka 90 másodperc alatt végzett az UFC-ben veteránnak számító harcossal, Jon Fitch-el (26-7), aki maga is fekete öves földharcos. Ezt olyan – tőle megszokott, már-már túlzott – brutalitással tette, hogy az egész MMA világ felfigyelt rá, és nem mindenki nézte jó szemmel: nagy vita keveredett az esetből…

Fotó: Lucas Noonan/WSOF

Fotó: Lucas Noonan/WSOF

“A harc mindig félrevezetésből áll” – kezdődik költőien az egyik MMA-val is foglalkozó prominens oldal cikke. Azok a legsikeresebb harcosok, akik hamis biztonságérzetet keltenek ellenfelükben, és akkor ütnek egy balost, amikor a másik egy jobbosra számít. És ez valóban így van: a trükközés sokkal hatásosabb a puszta erőnél.

Nincs semmi “trükkös” abban, amit Palhares művel: szándéka egyértelmű, megközelítése pedig sokszor kiszámítható. Amikor formában van, szinte megállíthatatlan. Fitch maga mondta el, hogy ő is tudta, mire számítson, mégsem tudott ellene tenni semmit:

“Mesterien teszi a dolgát. Testének váza kivételesen jól van összerakva, amivel meglepően effektíven támadja az ember bokáját és térdét. Ezt a technikát sokan egyszerűen figyelmen kívül hagyják, mert vagy nem értik, vagy egyszerűen nincs ínyükre az az ötlet, hogy kicsavarják valakinek a lábát. Valóban érdekes, hogy ő pont erre specializálódott. Jól is csinálja, és végre is tudja hajtani.” De hogy miről is van pontosan szó? Erről:

SecondaryTimelyErin

Fitch, a sportág egyik legokosabb embere mindent megtett azért, hogy elkerülje végzetét. Jól felkészült Palharesből, és pontosan tudja, hogyan kell kikeveredni a legnehezebb helyzetekből is. Mindez semmit nem számított. Rousimar olyan, mint egy mini-tank: rövid végtagjai vannak és hatalmas, domború izmai. Tudni azt, hogy mire készül, mit sem ér erejével, tudásával és tapasztalatával szemben.

A grappling egyik szakértője, Ricky Lundell az MMA Fighting újságírójának elmondta, hogy a legtöbb harcos felkészületlen a térdfeszítések elleni védelemben. Egy paranoia miatt, ami körbeveszi a BJJ (Brazil Jiu Jitsu) világát:

“A térdfeszítések már jó pár éve tabu témának számítanak a jiu-jitsuban. Nem is olyan rég kifütyülték az embereket akkor, ha térfeszítéssel, vagy a térd alatti testrészek feszítésével próbálkozott. Én úgy érzem, hogy amikor az emberek valamit nem értenek, akkor elkezdik lejáratni azt. Elkezdenek félni tőle, és félelmet próbálnak kelteni a többi jiu-jitsus harcosban is.”

UFC 142: Palhares v Massenzio

Palhares akár testépítőbajnok is lehetne…

A másik oldalról ott van Palhares rejtett előnye is: minden további nélkül kész ellenfele térdét vagy ízületét szilánkosra törni. Ezt egyik harcművész sem nézni jó szemmel. Palhares bizony kiérdemelte, hogy nevének említésekor mindenkinek az jusson eszébe róla, hogy nem tudja, hol a határ. Nem először lőtt már túl a célon: Fitch a feszítés után még percekig a földön maradt, a bírónak pedig komoly erőt kellett kifejtenie, hogy szétválassza a két embert.

Egy általánosabb fogással ez nem lett volna ekkora probléma. Egy extra másodperc persze már “hiba” lett volna, de minden bizonnyal nem okozott volna akkora felháborodást, hiszen a rivális jövője nem lett volna akkora veszélyben. A térdfeszítés azért kockázatos, mert még az előtt okozhat rettenetes sérülést, mielőtt az ember észrevenné, hogy nagy a baj. Palheres-t már többször megbüntették, amiért túl sokáig tartott egy fogást: a listán szerepel egy 90 napos eltiltás, egy 50.000 dolláros pénzbírság, és állásának elveszítése is az UFC-nél.

68fb3e3b9d4ee9517ac1022989fdfc49_XL

Fitch kilencszer kopogott Rousimar térdén, mindegyik mozdulata erősebb volt az előzőnél. Palhares ezúttal vékony határmezsgyén mozgott. Tette nem volt elfogadható, de nem is volt annyira szörnyű, mint a korábbi megmozdulások. A győzelem két célt ért el: Palhares-t lassan már a világ legjobb váltósúlyú MMA-harcosaként tartják számon, és az is biztos, hogy az UFC nem fogja visszahívni kötelékeibe. Némelyik fighter még egy olyan erőszakos sportnak is sok, mint az MMA – ami mint kiderült, végül is nem több, mint egy játék.

Forrás: bleacherreport

Comments

comments

2 komment

  1. Oldal hivatkozás: Visszatért az UFC veteránja, hogy megmérkőzzön a Down-kóros tinivel Budomagazin.hu

  2. Oldal hivatkozás: Nyert, de mégis nagy bajban a bokacsavaró művész fightermagazin.hu

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.